Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Inverness για να επισκεφθείτε την πόλη Highland

Γνωστή ως η πρωτεύουσα των Highlands, το Inverness είναι η βορειότερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται στο Great Glen. Βρίσκεται στο Beauty Firth στις εκβολές του ποταμού Ness, ο οποίος συνδέεται με το Loch Ness, την πατρίδα του μυθικού τέρατος. Το Inverness προσφέρει πολλές γοητείες για τους επισκέπτες, από την αρχαία έως την ιστορία των Ιακωβιτών, ένα κάστρο και έναν καθεδρικό ναό, καθώς και μουσεία, γκαλερί, επιλογές για φαγητό και εξαιρετικές εμπορικές εμπειρίες.

Σύντομη ιστορία του Inverness

Τα αρχαιολογικά στοιχεία έχουν δείξει ότι στην περιοχή του Inverness υπήρχε ανθρώπινος οικισμός από την Ύστερη Μεσολιθική περίοδο (6.500 π.Χ.). Κατά την ύστερη αρχαιότητα και τον πρώιμο Μεσαίωνα, το Inverness ήταν προπύργιο των Πικτών. Είναι γνωστό ότι το επισκέφθηκε ο Άγιος Κολόμβας το 659 μ.Χ. σε μια αποστολή να προσηλυτίσει τους Πίκτες στον χριστιανισμό.

Το μεσαιωνικό Inverness ήταν γνωστό ότι διέθετε ένα κάστρο, αν όχι πολλά, αλλά λόγω της στρατηγικής του θέσης, η πόλη γνώρισε πολλές συγκρούσεις, καθώς αντιμαχόμενες φυλές πάλευαν για να κερδίσουν έδαφος έναντι άλλων φυλών. Η πόλη ήταν η πατρίδα του Μάκβεθ, του θεατρικού έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το Ινβερνές συνδέεται και με άλλα διάσημα ιστορικά ονόματα. Η Μαρία, βασίλισσα της Σκωτίας, κατοίκησε στην πόλη και ο Όλιβερ Κρόμγουελ έχτισε μια ακρόπολη, η οποία κατεδαφίστηκε μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας. Το 1727 κατασκευάστηκε το Fort George για να βοηθήσει τους Άγγλους να ελέγξουν τους Σκωτσέζους στο Inverness-shire, αλλά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Ιακωβιτών. Το σημερινό Fort George κατασκευάστηκε το 1769 και εξακολουθεί να λειτουργεί ως φρούριο – μέχρι το 2032, οπότε και θα κλείσει.

Πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Inverness

Το σύγχρονο Inverness ακμάζει. Διαθέτει σταθερή οικονομία, βρίσκεται τακτικά στις πρώτες θέσεις των καταλόγων με τα πιο ευτυχισμένα μέρη της Σκωτίας και ο τουρισμός γνωρίζει άνθηση. Εδώ είναι μερικά μέρη που αξίζει να δείτε:

Κάστρο Inverness

https://www.google.com/maps/@57.4763233,-4.2275507,17z

Παρόλο που ένα κάστρο ήταν γνωστό στην τοποθεσία από τον 11ο αιώνα, η σημερινή νεο-νορμανδικού ρυθμού δομή από κόκκινο ψαμμίτη χρονολογείται από το 1836. Γνωστό ως το “Πνεύμα των Highlands”, το Κάστρο του Inverness αφηγείται την ιστορία της περιοχής και προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη και τα Highlands πέρα από αυτήν.

Καθεδρικός Ναός του Inverness

https://www.google.com/maps/@57.474498,-4.2313347,17z

Ο καθεδρικός ναός του Inverness, αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα, έχει τη διάκριση ότι είναι όχι μόνο ο βορειότερος καθεδρικός ναός στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και ο πρώτος που χτίστηκε μετά τη Μεταρρύθμιση. Άνοιξε για λειτουργία το 1869 και αποτελεί βιτρίνα της λιθοτεχνίας και της τέχνης του βιτρό.

Βοτανικοί Κήποι του Inverness

https://www.google.com/maps/@57.4632001,-4.2425185,17z

Με ελεύθερη είσοδο, οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στους Βοτανικούς Κήπους του Inverness, μια πράσινη όαση στην πόλη. Υπάρχουν επίσημοι κήποι και λίμνες, ένα λιβάδι με αγριολούλουδα, καθώς και ένα σπίτι με κάκτους και ένα τροπικό σπίτι, όλα γεμάτα με ένα ευρύ φάσμα φυτών.

Λοχ Νες

https://www.google.com/maps/@57.5121276,-4.3072638,11.79z

Δεν μπορείτε να επισκεφθείτε το Inverness χωρίς να πάρετε την 30λεπτη διαδρομή νότια προς το Loch Ness. Εκτός του ότι φιλοξενεί το παγκοσμίως γνωστό τέρας, η λίμνη βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον, περιτριγυρισμένη από τους καλυμμένους με ρείκια λόφους του Great Glen. Κάντε μια εκδρομή με σκάφος για να προσπαθήσετε να βρείτε τη Νέσι και επισκεφθείτε τα αρχαία ερείπια του κάστρου Urquhart.

Πεδίο μάχης Culloden

https://www.google.com/maps/@57.4777927,-4.0978997,17z

Η τοποθεσία της τελευταίας μάχης σε βρετανικό έδαφος, της μάχης του Culloden το 1745, έφερε το τέλος της εξέγερσης των Ιακωβιτών. Εξερευνήστε την τοποθεσία στο Drummossie Moor και, στο διαδραστικό κέντρο επισκεπτών, μάθετε πώς ο πρίγκιπας Γουίλιαμ Αύγουστος, δούκας του Κάμπερλαντ, και οι δυνάμεις της βρετανικής κυβέρνησης νίκησαν τον Κάρολο Έντουαρντ Στιούαρτ (Bonnie Prince Charlie).

Clava Cairns

https://www.google.com/maps/@57.4734982,-4.0753562,17z

Το Clava Cairns βρίσκεται σε μια βεράντα πάνω από τον ποταμό Nairn και είναι ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο αρχαίο νεκροταφείο. Οι τρεις λιθόστρωτοι χρονολογούνται πριν από 4.000 χρόνια από την Εποχή του Χαλκού, ενώ υπάρχουν επίσης τα ερείπια ενός μεσαιωνικού παρεκκλησιού.

Παρουσίαση της νέας βρετανικής ETA για το Inverness

Το 2022, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια αλλαγή στο σύστημα ελέγχου των συνόρων της. Σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα ETA (Electronic Travel Authorisation) που θεσπίστηκε με τον νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων, οι επισκέπτες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ταξιδέψουν. Η ETA θα καλύπτει όλα τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, τα θαλάσσια λιμάνια και τις πύλες εισόδου του τρένου Eurostar.

Γιατί εφαρμόζεται η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το νέο σύστημα θα απλουστεύσει τη διαδικασία ταξιδιού, ενώ θα επιτρέψει στον έλεγχο των συνόρων να αξιολογεί ταχύτερα κάθε πιθανό επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο σύστημα απλοποιεί τη διαδικασία για τους επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις γρήγορες και εύκολες ηλεκτρονικές αιτήσεις ETA που εγκρίνονται και εκδίδονται εντός 72 ωρών, επιτρέπει επίσης στους υπαλλήλους συνοριακού ελέγχου να αξιολογούν κάθε αλλοδαπό ταξιδιώτη εγκαίρως και με ακρίβεια.

Ποιος χρειάζεται βρετανικό ETA για το Inverness;

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για όλους τους ξένους υπηκόους των χωρών εκτός της ζώνης του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε επισκέπτονται είτε διέρχονται μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο τρέχων κατάλογος επιλεξιμότητας ΕΤΑ περιλαμβάνει 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ και όλων των χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει για τους επισκέπτες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα για αναψυχή, επαγγελματικούς λόγους, σπουδές ή ιατρικές θεραπείες.

Υπάρχουν εξαιρέσεις. Απαλλάσσονται όλοι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, καθώς και οι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου. Για όσους δεν είναι σίγουροι για το πώς επηρεάζεται το καθεστώς τους, ο κατάλογος επιλεξιμότητας που αναφέρεται παραπάνω επιβεβαιώνει τη θέση όλων των τύπων Βρετανών υπηκόων που δεν διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίοι απαλλάσσονται. Δεν υπάρχει εξαίρεση ηλικίας. Απαιτείται ETA για ταξιδιώτες οποιασδήποτε ηλικίας. Κάθε άτομο που επιθυμεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάζεται θεώρηση σύμφωνα με το ισχύον σύστημα.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου διαρκεί 6 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της και επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ETA καθίσταται άκυρη εάν το διαβατήριό σας λήξει κατά τη διάρκεια της περιόδου των 6 μηνών, και εάν η τρέχουσα ETA σας λήξει κατά τη διάρκεια της περιόδου, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέα ETA για να συνεχίσετε την επίσκεψή σας.

Πώς να υποβάλω αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Inverness;

Η αίτηση ETA υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Δεν απαιτείται η υποβολή εγγράφων, ούτε εκδίδονται έγγραφα. Μια αποδεκτή ETA συνδέεται ηλεκτρονικά με το διαβατήριό σας. Για να υποβάλετε αίτηση, χρειάζεστε έγκυρο εθνικό βιομετρικό διαβατήριο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Το έντυπο αίτησης ζητά προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία διαβατηρίου και στοιχεία εργασίας. Θα σας ζητηθεί επίσης να αποκαλύψετε πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, θέματα υγείας, ναρκωτικών και ποινικού μητρώου που μπορεί να σας χαρακτηρίζουν ως πιθανή απειλή για την ασφάλεια. Επιπλέον, μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα θα πρέπει να συνοδεύει την αίτηση για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Τι συμβαίνει όταν χορηγηθεί η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Η επεξεργασία διαρκεί 48 έως 72 ώρες, οπότε οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή χρόνο για να υποβάλουν την αίτησή τους για ETA. Όταν χορηγηθεί, οι πληροφορίες ETA σας διαβιβάζονται στο σύστημα API (Advance Passenger Information). Αυτό θα επιτρέψει στους αερομεταφορείς να ελέγχουν για έγκυρη ETA πριν επιτρέψουν σε μεμονωμένους επιβάτες να επιβιβαστούν. Κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ETA επιτρέπει στον ταξιδιώτη να αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πύλες.

Δεν εκδίδονται έγγραφα σε χαρτί. Το ETA σας είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο που συνδέεται με το διαβατήριό σας. Όλες οι βρετανικές ETA και οι πληροφορίες που παρέχετε καλύπτονται από τους δημοσιευμένους όρους και προϋποθέσεις και την πολιτική απορρήτου.

Τι συμβαίνει εάν απορριφθεί η αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Inverness

Οι πληροφορίες της αίτησης ελέγχονται σε σχέση με τις βρετανικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων μετανάστευσης και ασφάλειας που χρησιμοποιούνται από τη βρετανική συνοριοφυλακή και το υπουργείο Εσωτερικών. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Inverness μπορεί να απορριφθεί εάν οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι επισημασμένες. Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης για θεώρηση μετά την απόρριψη της αίτησης ETA, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιονδήποτε επισκέπτη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου μπορείτε να βρείτε στις Συχνές ερωτήσεις ETA.