Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Πόρτσμουθ: Πλήρης οδηγός για ταξιδιώτες

Στη νότια ακτή της Αγγλίας, το Πόρτσμουθ είναι ένα σημαντικό λιμάνι από τη ρωμαϊκή εποχή. Γνωστή ως η πατρίδα του Βασιλικού Ναυτικού, πολλά από τα αξιοθέατά της έχουν ναυτικό αέρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών αξιόλογων πλοίων. Οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη νέα βρετανική ETA για το Πόρτσμουθ. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς να το κάνετε αυτό και τι να δείτε κατά την άφιξη.

Η ανάπτυξη του Πόρτσμουθ

Σε αυτή την περιοχή της νότιας ακτής υπήρχαν λιμάνια τουλάχιστον από τον 3ο αιώνα, αλλά η ίδια η πόλη γνώρισε μεγάλη άνθηση μετά τη νορμανδική εισβολή. Ο Ριχάρδος Α’, γνωστός ως Λεοντόκαρδος, πέρασε από το Πόρτσμουθ από τη Γαλλία καθ’ οδόν για τη στέψη του. Έδωσε στο Πόρτσμουθ το καθεστώς της βασιλικής εμπορικής πόλης και κάλεσε έναν στόλο 100 πλοίων να ελλιμενιστεί εκεί. Ο διάδοχός του, John, δημιούργησε μια μόνιμη ναυτική βάση, σηματοδοτώντας την έναρξη της μακράς σύνδεσης του Πόρτσμουθ με τις ναυμαχίες.

Για αιώνες, η Αγγλία και η Γαλλία συναντιόντουσαν σε μάχες. Η νότια θέση του Πόρτσμουθ το καθιστούσε στρατηγικά σημαντικό, οπότε οι Άγγλοι μονάρχες άρχισαν να οχυρώνουν την πόλη για να αποκρούσουν τις γαλλικές δυνάμεις. Οι πρώτες οχυρώσεις χτίστηκαν υπό τον Ερρίκο Ε΄ για να σταματήσουν τον γαλλικό ναυτικό αποκλεισμό. Μετέπειτα βασιλιάδες και βασίλισσες πρόσθεσαν κι άλλες, και μέχρι την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων, το Πόρτσμουθ θα γινόταν η πιο οχυρωμένη πόλη του κόσμου.

Ο στρογγυλός πύργος

https://goo.gl/maps/3QSuiCK3tWGuSfDT6

Πολλές από τις οχυρώσεις του Πόρτσμουθ έχουν πλέον καταστραφεί, αλλά ο ιστορικός Στρογγυλός Πύργος παραμένει. Ο πρώτος Στρογγυλός Πύργος, που χτίστηκε αρχικά το 1418, ήταν μια ξύλινη κατασκευή εξοπλισμένη με αμυντική αλυσίδα. Αυτό θα μπορούσε να υψωθεί κατά μήκος του λιμανιού για να εμποδίσει την είσοδο των πλοίων. Στη δεκαετία του 1490, το αρχικό ξύλο αντικαταστάθηκε από πέτρα, ενώ κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων, ο πύργος ανακατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό με ισχυρότερες οχυρώσεις και πρόσθετες πλατφόρμες πυροβόλων.

Tudor Πόρτσμουθ

Ανησυχώντας για τους εισβολείς μετά τη ρήξη του με την Καθολική Εκκλησία, ο Ερρίκος Η΄ κατέβαλε πολλές προσπάθειες για την ενίσχυση της άμυνας του Πόρτσμουθ. Εκτός από την οικοδόμηση του κάστρου Southsea και την επέκταση του ναυπηγείου, ύψωσε αμυντικό βραχίονα για την προστασία του λιμανιού. Παρά τις προσπάθειές του, το αγγλικό ναυτικό υπέστη βαρύ πλήγμα στο Πόρτσμουθ το 1545, όταν η ναυαρχίδα του Ερρίκου, το Mary Rose, βυθίστηκε εν ώρα μάχης, αφήνοντας πίσω της περίπου 500 νεκρούς. Ο ίδιος ο Ερρίκος ήταν τοποθετημένος στο κάστρο Southsea, όπου μπορούσε να παρακολουθήσει την τραγωδία. Το Mary Rose ανασύρθηκε τελικά από το βυθό το 1982, και σήμερα τα ερείπια του πλοίου και τα αντικείμενά του βρίσκονται στο Μουσείο Mary Rose.

Κάστρο Southsea

https://goo.gl/maps/6whuAxNsDU3ey1A77

Χτισμένο από τον Ερρίκο Η΄, το κάστρο Southsea μοιάζει περισσότερο με οχυρό πυροβολικού παρά με κάστρο. Σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο ανοιχτό για τους επισκέπτες, με μια συλλογή παλαιών όπλων πυροβολικού στο εσωτερικό του. Έδρασε εναντίον των Γάλλων λίγο μετά την κατασκευή του, αλλά οι μετέπειτα αιώνες ειρήνης το άφησαν κάπως παραμελημένο. Είχε δεχθεί επίθεση κατά τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο, όταν η θέση του Πόρτσμουθ το κατέστησε κρίσιμο προπύργιο για τους Βασιλικούς. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε επίσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Πόρτσμουθ ως ναυτική πρωτεύουσα

Καθώς η ναυτιλία γινόταν όλο και πιο σημαντική, η σημασία του Πόρτσμουθ αυξανόταν. Ο καπετάνιος Τζέιμς Κουκ κατέπλευσε στο Πόρτσμουθ το 1775, ολοκληρώνοντας την αποστολή του για τον περίπλου του κόσμου. Το άτυχο πλοίο HMS Bounty αναχώρησε από το Πόρτσμουθ και το HMS Pandora το ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα για να φέρει τους διαβόητους στασιαστές του πίσω για να δικαστούν στην Αγγλία. Ο ναύαρχος Horatio Nelson είχε συχνά την έδρα του στο Πόρτσμουθ. Από εδώ, απέπλευσε με το HMS Victory, τη ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού, για να πολεμήσει στη μάχη του Τραφάλγκαρ το 1805.

HMS Victory

https://goo.gl/maps/YaFHGPsrSwecZGdN6

Στο Portsmouth Historic Dockyard διατηρούνται πολλά πλοία, αλλά κανένα δεν είναι τόσο γνωστό όσο το HMS Victory. Από το κατάστρωμά του, ο Νέλσον διοικούσε τις δυνάμεις του, οι οποίες νίκησαν τον Ναπολέοντα στο Τραφάλγκαρ. Ο ναύαρχος πέθανε αργότερα στο πλοίο και το σώμα του διατηρήθηκε σε ένα βαρέλι με κονιάκ μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στην Αγγλία για μια πλήρη στρατιωτική κηδεία. Το HMS Victory διατηρείται όπως ήταν την εποχή του Νέλσον και σήμερα λειτουργεί ως ζωντανό μουσείο.

Το Πόρτσμουθ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η μεγάλη ναυτική βάση και τα ναυπηγεία του Πόρτσμουθ αποτέλεσαν φυσικό στόχο για τα εχθρικά βομβαρδιστικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βομβαρδίστηκε σφοδρά κατά τη διάρκεια του Blitz, με 67 αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν ειδικά την πόλη και το λιμάνι της. Αργότερα, η στρατηγική της θέση θα αποδεικνυόταν και πάλι ζωτικής σημασίας, όπως είχε συμβεί σε τόσους πολλούς προηγούμενους πολέμους. Από το λιμάνι του Πόρτσμουθ, τα συμμαχικά πλοία αναχώρησαν για τη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944, για την απόβαση της D-Day.

Η ιστορία της D-Day

https://goo.gl/maps/61JLK529XuQjC3c56

Το The D-Day Story είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην Επιχείρηση Overlord και στις αποβάσεις της D-Day. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν άρματα μάχης, καθώς και το τελευταίο σωζόμενο αποβατικό σκάφος της D-Day. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια είναι το Overlord Embroidery, μια χειροποίητη ταπισερί 272 μέτρων που δημιουργήθηκε ως μνημείο για όσους έχασαν τη ζωή τους στην απόβαση της D-Day.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Πόρτσμουθ

Από το 2024 και μετά, οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα ETA. Το ETA, το οποίο σημαίνει Electronic Travel Authorisation, είναι ένα εισερχόμενο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Εμπνευσμένο από παρόμοια προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την κυβέρνηση να ψηφιοποιήσει τα σύνορα και να επωφεληθεί από μεγαλύτερο έλεγχο των εισόδων και των αναχωρήσεων της χώρας.

Το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει σε ταξιδιώτες από 90 χώρες να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση. Οι πολίτες αυτών των χωρών θα επηρεαστούν από το νέο σύστημα και μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA. Η ETA χορηγεί άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και παραμονής για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Όλοι οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την χώρα για αναψυχή, για επαγγελματικούς λόγους ή για βραχυπρόθεσμες σπουδές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA.

Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται σήμερα βίζα θα πρέπει να εξακολουθήσουν να την αποκτούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πολίτες που θέλουν να παραμείνουν για περισσότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσοι σκοπεύουν να εργαστούν στη χώρα.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Η βρετανική ETA για το Πόρτσμουθ είναι ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα. Οι αιτήσεις μπορούν να διεκπεραιωθούν μόνο ηλεκτρονικά. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν έτοιμο το εγκεκριμένο ETA τους όταν επιβιβάζονται στο αεροπλάνο, το πλοίο ή το τρένο, καθώς οι αερομεταφορείς ενδέχεται να αρνηθούν την επιβίβαση σε όσους δεν διαθέτουν ETA. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να υποβάλλετε αίτηση αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Δημοσιεύθηκε κατάλογος των απαιτήσεων της ETA, ο οποίος επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ελέγχουν αν πληρούν τα κριτήρια. Θα χρειαστούν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο και θα πρέπει να παράσχουν ορισμένα προσωπικά στοιχεία κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Αυτό περιλαμβάνει βασικά στοιχεία που καλύπτουν τη διεύθυνσή τους, την ημερομηνία γέννησης και την εργασιακή τους κατάσταση, καθώς και την αποκάλυψη ποινικού ιστορικού ή μεταναστευτικών αδικημάτων. Οι αιτούντες πρέπει επίσης να καταβάλουν ένα τέλος και να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό του ταξιδιού τους και τη διεύθυνση στην οποία σκοπεύουν να διαμείνουν κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επεξεργασία της αίτησης ETA μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Το τέλος πρέπει να καταβληθεί πριν από την επεξεργασία της αίτησης. Για να διασφαλιστεί ότι η αίτηση θα εγκριθεί πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους, οι ταξιδιώτες καλούνται να αφήσουν αρκετό χρόνο για την επεξεργασία της αίτησής τους. Ανατρέξτε στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις ETA για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετακινήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για Πόρτσμουθ

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν την ETA στον αερομεταφορέα τους κατά την επιβίβασή τους και πάλι κατά τη διέλευσή τους από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας του αεροδρομίου κατά την άφιξή τους. Μόλις εισέλθετε στη χώρα, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Πόρτσμουθ επιτρέπει στους επισκέπτες να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ όλων των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι ένας επισκέπτης του Πόρτσμουθ που θέλει να μεταβεί στη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να το κάνει χωρίς επιπλέον διατυπώσεις. Ωστόσο, η ETA καλύπτει μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο πλαίσιο του ταξιδιού τους θα πρέπει να ελέγξουν τις ειδικές απαιτήσεις εισόδου για τα εν λόγω κράτη.

Το ταξίδι σας στο Πόρτσμουθ με το UK ETA

Μόλις εγκριθεί η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Πόρτσμουθ, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν την επίσκεψή τους με το κεφάλι τους ήσυχο. Το Πόρτσμουθ, με τη μακραίωνη ναυτική ιστορία του, είναι ένας συναρπαστικός προορισμός για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες έρχονται συχνά για να εξερευνήσουν τον ιστορικό λιμενοβραχίονα, να ανέβουν στον στρογγυλό πύργο για να απολαύσουν τη θέα σε όλη την πόλη και να ακολουθήσουν τα βήματα του Ερρίκου Η’ στο κάστρο Southsea.