Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κάρντιφ: Κάρντιφ: Τι να ξέρετε πριν ταξιδέψετε

Το Κάρντιφ κατοικείται εδώ και πάνω από 6.000 χρόνια και είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα, είναι η πρωτεύουσα της Ουαλίας, γνωστή για τις αποβάθρες της, το ιστορικό της κάστρο και την περήφανη αθλητική της παράδοση. Μάθετε τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε σε αυτή την πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου και ανακαλύψτε πώς η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κάρντιφ μπορεί να επηρεάσει το ταξίδι σας σε αυτόν τον οδηγό για ταξιδιώτες.

Η πρώιμη ιστορία του Κάρντιφ

Νεολιθικοί ταφικοί θάλαμοι δείχνουν ότι το Κάρντιφ κατοικείται εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια. Ωστόσο, πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εισβολής. Οι Silures, μια πρώιμη ουαλική φυλή, αντιστάθηκαν αρχικά στους Ρωμαίους και δημιούργησαν οικισμό στο Κάρντιφ στα μέσα του πρώτου αιώνα. Η νίκη τους δεν θα διαρκούσε και οι Ρωμαίοι κατέκτησαν το Κάρντιφ μέσα σε 20 χρόνια. Η θέση της θεωρήθηκε σημαντική, καθώς σηματοδοτεί το σημείο όπου δύο ποτάμια συναντούν τη θάλασσα, οπότε εδώ υψώθηκε ένα μεγάλο φρούριο.

Μεσαιωνικό Κάρντιφ

Η στρατηγική θέση του Κάρντιφ έχει, κατά καιρούς, λειτουργήσει ως μειονέκτημα. Αυτό συνέβη στο μεταρωμαϊκό Κάρντιφ, όταν το λιμάνι λεηλατήθηκε επανειλημμένα από επιδρομείς Βίκινγκς. Στη θέση του παλιού ρωμαϊκού φρουρίου υψώθηκε τελικά ένα κάστρο τον 12ο αιώνα. Το κάστρο αυτό κατείχαν οι Αγγλο-Νορμανδοί και οι γηγενείς Ουαλοί εξεγέρθηκαν εναντίον τους σε αρκετές περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο Owain ap Gruffydd – ο τελευταίος Ουαλικής καταγωγής πρίγκιπας της Ουαλίας – επιτέθηκε το 1404. Κατέλαβε το κάστρο του Κάρντιφ και έκαψε ολοσχερώς μεγάλο μέρος της πόλης, η οποία τότε ήταν σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένη από ξύλο. Η επανάστασή του ματαιώθηκε από τους Άγγλους και η πόλη ανοικοδομήθηκε τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη των αποβάθρων

Το Κάρντιφ αναπτύχθηκε σταθερά τους επόμενους αιώνες, αλλά δεν ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουαλίας. Η πραγματική άνθηση ήρθε μετά την κατασκευή των αποβάθρων του Κάρντιφ στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1815 καθιερώθηκε τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Κάρντιφ και Μπρίστολ και η πόλη αναπτύχθηκε ραγδαία. Πλούσια σε άνθρακα, η Ουαλία άκμασε κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης και το Κάρντιφ έγινε το κύριο λιμάνι της. Οι μετανάστες κατέκλυσαν την πόλη, με εργάτες από την Αγγλία, την Ιρλανδία και όχι μόνο, που ήρθαν να βρουν την τύχη τους στο Κάρντιφ. Μέχρι το 1881, το Κάρντιφ είχε γίνει η μεγαλύτερη πόλη της Ουαλίας. Δεν επρόκειτο να ονομαστεί πρωτεύουσα της Ουαλίας μέχρι το 1955, γεγονός που θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη απόφαση λόγω του μεγάλου μη ουαλικού πληθυσμού της. Πριν από αυτό, η Ουαλία δεν είχε επίσημη πρωτεύουσα.

Κορυφαία μέρη για να επισκεφθείτε στο Κάρντιφ

Κάστρο του Κάρντιφ

https://goo.gl/maps/MwCXMSR4Z8saR4SQ6

Χτισμένο στη θέση ενός ρωμαϊκού φρουρίου του 3ου αιώνα, το σημερινό Κάστρο του Κάρντιφ κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα. Η στρατηγική του θέση σε ύψωμα, ακριβώς στην καρδιά της πόλης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις συγκρούσεις μεταξύ των Αγγλονορμανδών και των Ουαλών. Αργότερα, έγινε ιδιωτική κατοικία για τους ευγενείς. Σήμερα, το κάστρο στεγάζει μουσείο. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για την ιστορία του Κάρντιφ και του ίδιου του κάστρου, καθώς και για τους Ουαλούς στρατιώτες ανά τους αιώνες.

Κόλπος του Κάρντιφ

https://goo.gl/maps/YvV6FRzWtsJBCp8i8

Το Κάρντιφ οφείλει την ανάπτυξή του στην τοποθεσία του, καθώς βρίσκεται στις εκβολές των ποταμών Taff και Ely. Ο κόλπος του Κάρντιφ εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό τμήμα της πόλης. Μια βόλτα γύρω από τον κόλπο θα επιτρέψει στους επισκέπτες να θαυμάσουν το ιστορικό κτίριο Pierhead και το κτίριο Senedd, όπου συνεδριάζει το ουαλικό κοινοβούλιο. Υπάρχει επίσης το Millennium Centre, όπου παίζει η Εθνική Όπερα της Ουαλίας. Η περιοχή του κόλπου δεν έχει έλλειψη από εστιατόρια, καταστήματα και τακτικές ειδικές εκδηλώσεις. Μια ανακαινισμένη νορβηγική εκκλησία, την οποία ο Roald Dahl παρακολούθησε όταν ήταν παιδί, μπορεί να δει κανείς στον κόλπο.

Καθεδρικός ναός Llandaff

https://goo.gl/maps/aSQJKrn5MoL59JAa8

Ο καθεδρικός ναός του Llandaff ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και βρίσκεται στη θέση μιας παλαιότερης, μικρότερης εκκλησίας. Έχει υποστεί πολλές ζημιές κατά τη διάρκεια των αιώνων: υπέστη τις ουαλικές εξεγέρσεις, τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, τη μεγάλη καταιγίδα του 1703 και τον βομβαρδισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο καθεδρικός ναός έχει αποκατασταθεί και ανακαινιστεί αρκετές φορές. Οι σημαντικότερες ανακαινίσεις έγιναν τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ανακαινίσεις αυτές προσπάθησαν να διατηρήσουν την αρχική μεσαιωνική και γοτθική αρχιτεκτονική, αλλά χρησιμοποίησαν περισσότερα τοπικά ουαλικά υλικά στην κατασκευή. Στο εσωτερικό του είναι θαμμένοι αρχαίοι άγιοι και πρώτοι Ουαλοί βασιλιάδες. Ο καθεδρικός ναός είναι γνωστός για τη χορωδιακή του παράδοση, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εδώ πραγματοποιούνται τακτικές παραστάσεις χορωδίας.

Στάδιο Millennium

https://goo.gl/maps/svvvB3vXns2SwJue9

Το εμβληματικό γήπεδο του Κάρντιφ άνοιξε το 1999. Συνδέεται ιδιαίτερα με το ράγκμπι, το πιο δημοφιλές άθλημα της Ουαλίας, και είναι η έδρα της διεθνούς ομάδας της Ουαλίας. Η Ουαλία έχει μια μακρά, περήφανη ιστορία στο ράγκμπι. Το 1905, η παράδοση της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων πριν από τους αγώνες ξεκίνησε στο Κάρντιφ, όταν η ομάδα της Ουαλίας αντιμετώπισε τους All Blacks της Νέας Ζηλανδίας. Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας εκτέλεσε το παραδοσιακό haka για να εκφοβίσει τους οικοδεσπότες της και οι Ουαλοί απάντησαν τραγουδώντας αυθόρμητα τον εθνικό τους ύμνο. Εδώ διεξάγονται επίσης ποδοσφαιρικοί αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του τελικού του Champions League του 2017. Το Millennium Stadium φιλοξενεί τακτικά συναυλίες και ειδικές εκδηλώσεις, καθώς και αθλητικούς αγώνες, και έχει γίνει ένα σημαντικό ορόσημο στο Κάρντιφ.

Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κάρντιφ

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει ένα νέο σύστημα ETA(Electronic Travel Authorisation). Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο τίθεται σε ισχύ το 2024, βασίζεται στα υφιστάμενα συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Στόχος του είναι να ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες ελέγχου των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και να δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εποπτεία επί των εισόδων και των αναχωρήσεων στη χώρα.

Επιλεξιμότητα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το νέο πρόγραμμα ETA θα επηρεάσει τους πολίτες των 92 χωρών που σήμερα δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης καταργείται και οι εν λόγω ταξιδιώτες θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν αίτηση για ETA πριν από την είσοδο.

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να μείνουν λιγότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη νέα βρετανική ETA για το Κάρντιφ. Αυτό περιλαμβάνει όσους ταξιδεύουν για διακοπές, επισκέπτονται φίλους ή συγγενείς, σπουδάζουν για σύντομες περιόδους ή έρχονται για επαγγελματικά ταξίδια. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών ή σχεδιάζουν να εργαστούν στη χώρα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

Το σύστημα αιτήσεων ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Καθώς πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα, οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την ΕΤΑ μόνο ηλεκτρονικά. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης πριν από το ταξίδι τους. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να επιδείξουν στον αερομεταφορέα τους στο αεροδρόμιο, το λιμάνι ή το σταθμό την ETA πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Οι αερομεταφορείς μπορούν να αρνηθούν την επιβίβαση σε επιβάτες που δεν έχουν εγκεκριμένο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κάρντιφ.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA απαιτεί από τους ταξιδιώτες να εισάγουν προσωπικά στοιχεία, όπως στοιχεία επικοινωνίας, ημερομηνία γέννησης, κατάσταση απασχόλησης κ.ο.κ. Θα πρέπει επίσης να έχουν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο. Μπορείτε να βρείτε έναν κατάλογο των δημοσιευμένων απαιτήσεων ETA εδώ και συνιστάται στους ταξιδιώτες να ελέγχουν αυτές τις απαιτήσεις πριν ξεκινήσουν την αίτησή τους.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα σχέδιά τους κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα, μπορεί να τους ζητηθεί ένα σύντομο δρομολόγιο του ταξιδιού τους ή να μοιραστούν τη διεύθυνση στην οποία θα μείνουν στη χώρα. Θα πρέπει επίσης να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν τους, όπως ποινικό μητρώο, μεταναστευτικά αδικήματα ή συμμετοχή σε απαγορευμένη ομάδα ή οργάνωση.

Η επεξεργασία της αίτησης ETA μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες, οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αφήσουν αρκετό χρόνο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Θα πρέπει επίσης να καταβάλουν ένα μη επιστρεπτέο τέλος ως μέρος της διαδικασίας υποβολής αίτησης. Μέχρι να καταβληθεί το τέλος αυτό, η αίτηση δεν θα διεκπεραιωθεί.

Ταξιδεύοντας με το Ηνωμένο Βασίλειο ETA για το Κάρντιφ

Οι ταξιδιώτες με ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κάρντιφ θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει εσωτερικός συνοριακός έλεγχος μεταξύ Ουαλίας, Αγγλίας, Σκωτίας και Βόρειας Ιρλανδίας, οπότε δεν απαιτείται πρόσθετη γραφειοκρατία. Ωστόσο, οι επισκέπτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν διεθνώς θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθούν για τις απαιτήσεις εισόδου για τυχόν άλλες χώρες που σκοπεύουν να επισκεφθούν. Αυτό περιλαμβάνει τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ένα ταξίδι στο Κάρντιφ με την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Κάρντιφ είναι μια πόλη που συνδυάζει την αρχαία ιστορία με τη νεωτερικότητα. Πολλοί επισκέπτες έρχονται για τον ιστορικό καθεδρικό ναό και το κάστρο της, ενώ άλλοι συρρέουν στην πόλη για να παρακολουθήσουν αγώνες ράγκμπι ή συναυλίες. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ταξιδεύετε, η νέα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα σας δώσει την ελευθερία να εξερευνήσετε όλο το Κάρντιφ. Επισκεφθείτε τα ιστορικά μνημεία, κάντε μια βόλτα γύρω από τον κόλπο ή ανακαλύψτε κρυμμένους θησαυρούς σε όλη την πόλη. Χρησιμοποιήστε το Κάρντιφ ως αφετηρία για να εξερευνήσετε την Ουαλία ή να απολαύσετε ένα διάλειμμα από την πολύβουη ζωή της πόλης.