Η νέα βρετανική ETA για το Exeter και τι σημαίνει για τους ξένους επισκέπτες

Η ιστορική πόλη του Έξετερ βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αγγλία. Είναι η πόλη της κομητείας του Ντέβον και ο καθεδρικός της ναός είναι η έδρα του επισκόπου του Έξετερ. Η πόλη έχει μακρά και πλούσια ιστορία, που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν ήταν κάποτε γνωστή ως Isca Dumnoniorum. Κατά τον Μεσαίωνα, το Έξετερ ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο και σήμερα είναι μια ζωντανή πανεπιστημιακή πόλη με έντονη πολιτιστική και αρχιτεκτονική σκηνή.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα εισαγάγει ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης ταξιδιωτικών αδειών (ETA) για τους επισκέπτες από χώρες χωρίς βίζα. Αυτό θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν όλα όσα έχει να προσφέρει αυτή η ενδιαφέρουσα πόλη. Διαβάστε παρακάτω πώς η νέα βρετανική ETA για το Έξετερ θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και αναφέρουμε γνωστά τουριστικά αξιοθέατα που μπορείτε να εξερευνήσετε στο Έξετερ.

Η ιστορία του Έξετερ

Η Ρωμαϊκή περίοδος

Οι πρώτοι έποικοι πιστεύεται ότι έφτασαν στην περιοχή γύρω στο 50 μ.Χ., και η πόλη έγινε σύντομα ένα σημαντικό φυλάκιο για τους Ρωμαίους. Ο ποταμός Exe αποτελούσε φυσικό εμπόδιο κατά των εισβολέων και η στρατηγική θέση της πόλης την έκανε ιδανικό μέρος για την ίδρυση μιας ακμάζουσας κοινότητας. Το Έξετερ πολιορκούνταν συχνά από επιδρομείς Βίκινγκς και γύρω στο 55 μ.Χ. χτίστηκε ένα ισχυρό ξύλινο φρούριο για την υπεράσπιση της πόλης. Το Έξετερ συνέχισε να παίζει ζωτικό ρόλο στη στρατιωτική άμυνα της Βρετανίας μέχρι που οι Σάξονες ανέλαβαν την ηγεσία γύρω στο 658 μ.Χ.

Η περίοδος των Σαξόνων και των Νορμανδών

Η Σαξονική περίοδος στο Έξετερ ήταν μια περίοδος μεγάλης ευημερίας για την πόλη. Μέχρι το 1000 μ.Χ., το Έξετερ ήταν η έκτη πιο ευημερούσα πόλη της Αγγλίας. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι εκείνη την εποχή τα νομίσματα κόβονταν στο Έξετερ, γεγονός που διευκόλυνε το εμπόριο. Οι άνθρωποι κατά την περίοδο αυτή ειδικεύονταν σε μια ποικιλία υλικών, όπως ξύλο, ορυκτά, ύφασμα, μέταλλο και δέρμα. Η περίοδος των Σαξόνων έληξε το 1068, όταν ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής εισέβαλε και κατέκτησε το Έξετερ, εισάγοντας τη Νορμανδική περίοδο. Η μάχη αυτή, γνωστή ως πολιορκία του Έξετερ, διήρκεσε 18 ημέρες.

Μέρη για να επισκεφθείτε στο Exeter

Καθεδρικός ναός του Έξετερ

https://goo.gl/maps/xgWs4zo28ForvQer8

Ο καθεδρικός ναός του Έξετερ ολοκληρώθηκε γύρω στο 1400 και διαθέτει τρία αρχιτεκτονικά στυλ: Γοτθική, Νορμανδική και Αγγλική αρχιτεκτονική. Οι επισκέπτες του καθεδρικού ναού είναι ευπρόσδεκτοι να εξερευνήσουν τα πολλά χαρακτηριστικά του, όπως τα περίτεχνα βιτρό παράθυρα και τα περίτεχνα γλυπτά. Ο καθεδρικός ναός στεγάζει επίσης μια εκτεταμένη συλλογή ιστορικών αντικειμένων και φιλοξενεί την έδρα του επισκόπου του Έξετερ.

Μουσείο και Πινακοθήκη Royal Albert Memorial

https://goo.gl/maps/wSrWbtwTxbZkvoyh7

Το Royal Albert Memorial Museum and Art Gallery στο Έξετερ είναι ένας θησαυρός με πάνω από ένα εκατομμύριο αντικείμενα, που καλύπτουν τα πάντα, από τη γεωλογία και την αρχαιολογία μέχρι τις καλές τέχνες, την ανθρωπολογία και τη ζωολογία. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1869 και υποβλήθηκε σε εργασίες ανακαίνισης που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια μέχρι να ανοίξει ξανά το 2011. Από τότε, έχει κερδίσει πολλά βραβεία και αποτελεί πλέον ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της πόλης.

Οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να περάσουν μια ολόκληρη μέρα εξερευνώντας το μουσείο, και υπάρχει κάτι που θα ενδιαφέρει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ενδιαφερόντων. Είτε οι επισκέπτες επιθυμούν να μάθουν για τον φυσικό κόσμο είτε απλά να θαυμάσουν μερικά εκπληκτικά έργα τέχνης, το Royal Albert Memorial Museum and Art Gallery είναι ένα αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε.

Ιστορικό Δημαρχείο του Έξετερ

https://goo.gl/maps/4Ecz1XTVgmhwLitd9

Το Ιστορικό Δημαρχείο του Έξετερ είναι ένα μοναδικό και ιστορικό κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης εδώ και αιώνες. Η κατασκευή του Guildhall ξεκίνησε το 1468, καθιστώντας το το παλαιότερο δημοτικό κτίριο στην Αγγλία που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Το αρχικό κτίριο ήταν κατασκευασμένο από μεσαιωνικό ξύλινο σκελετό, αν και η πρόσοψη ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1590. Το εσωτερικό του Guildhall υποβλήθηκε σε μεγάλη ανακαίνιση τον 19ο αιώνα και σήμερα στεγάζει διάφορες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα ETA for Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια νέα πρωτοβουλία που εισήχθη στο πλαίσιο του νόμου περί ιθαγένειας και συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου του 2022. Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2023/2024. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους υπαλλήλους του συνοριακού ελέγχου στο έργο τους, διευκολύνοντας τον εντοπισμό των ξένων επισκεπτών που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες χωρίς βίζα.

Η ETA θα παρέχει στους υπαλλήλους συνοριακού ελέγχου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ξένους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας, της εθνικότητας και των ταξιδιωτικών τους σχεδίων. Επιπλέον, η ETA θα επιτρέπει στους υπαλλήλους να επιβεβαιώνουν ότι ένας επισκέπτης έχει δικαίωμα εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν φτάσει στα σύνορα. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των ουρών στα σημεία εισόδου. Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα διευκολύνει τους αλλοδαπούς να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας στα σύνορα.

Ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Οι αλλοδαποί υπήκοοι από χώρες χωρίς βίζα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι χώρες χωρίς βίζα είναι χώρες των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, μόλις τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA προτού μπορέσουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η ETA θα επιτρέψει στις αρχές να παρακολουθούν όλους τους ξένους υπηκόους που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε προέρχονται από χώρα που δεν χρειάζεται βίζα είτε όχι. Αυτό θα συμβάλει στην αποτροπή της παράτασης της φιλοξενίας των ατόμων στη χώρα.

Το άλλο πλεονέκτημα της ETA είναι ότι επιτρέπει στους επισκέπτες να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και 180 ημέρες από την ημερομηνία έγκρισης. Αυτό θα τους δώσει αρκετό χρόνο για να απολαύσουν όλα όσα έχει να προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να ανησυχούν για την υπέρβαση της βίζας τους.

Πώς είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης για το νέο ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Exeter;

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Πριν από την έναρξη της αίτησης, οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους ορισμένα έγγραφα, όπως ένα έγκυρο ηλεκτρονικό διαβατήριο και μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Η ίδια η αίτηση απαιτεί προσωπικές πληροφορίες, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης και στοιχεία επικοινωνίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες δεν πρέπει να έχουν προηγούμενο ποινικό ιστορικό και δεν πρέπει να έχουν παραβιάσει τις πολιτικές μετανάστευσης στο παρελθόν. Συνιστούμε να περιμένετε μέχρι να εγκριθεί η αίτηση ETA προτού κλείσετε πτήση για το Ηνωμένο Βασίλειο για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα κατά την άφιξη.

Πόσο διαρκεί η έγκριση της αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Συνήθως χρειάζονται λίγες ημέρες για να λάβουν οι επισκέπτες έγκριση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ETA τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε συχνά την κατάσταση της αίτησης, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν πριν από την επεξεργασία της ETA. Για παράδειγμα, εάν ο αιτών δεν έχει υποβάλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή εάν υπάρχουν σφάλματα στην αίτηση, αυτά θα πρέπει να διορθωθούν πριν από την επεξεργασία της ETA.

Μπορούν οι επισκέπτες να αλλάξουν βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Όχι, η ETA δεν επιτρέπει στους επισκέπτες να αλλάξουν το καθεστώς τους μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ETA ισχύει μόνο για άτομα που διέρχονται ή επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για βραχυπρόθεσμες επαγγελματικές δραστηριότητες ή αναψυχή. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την κατάλληλη θεώρηση πριν από την άφιξή τους.

Μπορούν οι επισκέπτες να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν η αίτησή τους για ETA απορριφθεί;

Εάν η ηλεκτρονική αίτηση θεώρησης (ETA) για το Ηνωμένο Βασίλειο απορριφθεί, οι επισκέπτες μπορεί να είναι σε θέση να εισέλθουν στη χώρα με την υποβολή αίτησης για την κατάλληλη θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει διάφορους τύπους θεωρήσεων, κάθε ένας από τους οποίους έχει τις δικές του απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η τυπική θεώρηση επισκέπτη είναι κατάλληλη για τουρίστες, επαγγελματίες επισκέπτες και μέλη της οικογένειας κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσκεψη στο Exeter

Οι επισκέπτες του Έξετερ μπορούν να περιμένουν να δουν τον καθεδρικό ναό του Έξετερ, μια ποικιλία από παλιά κτίρια και μνημεία, καθώς και γραφικούς κήπους και πάρκα. Άλλα αξιοσημείωτα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Royal Albert Memorial Museum. Επισκέπτες από χώρες χωρίς βίζα πρέπει να λάβουν ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πριν ταξιδέψουν στη χώρα. Οι αιτήσεις ΕΤΑ πρέπει να υποβάλλονται και να εγκρίνονται πριν από το ταξίδι, επομένως οι επισκέπτες πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους αρκετά πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησής τους.