Η νέα βρετανική ETA για το Durham και πώς επηρεάζει τους ταξιδιώτες

Το Durham είναι μια ιστορική πόλη στη βορειοανατολική Αγγλία. Είναι η πόλη της κομητείας του County Durham και έδρα του Πανεπιστημίου Durham, ενός από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η πόλη έχει πλούσια κληρονομιά, με μεσαιωνικό κάστρο και καθεδρικό ναό.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την εισαγωγή του νέου συστήματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα επηρεάσει τα άτομα που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από ορισμένες χώρες. Διαβάστε παρακάτω καθώς εξερευνούμε την ιστορία του Ντάραμ και τον σύγχρονο πολιτισμό του, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες για τη νέα βρετανική ETA για το Ντάραμ.

Η ιστορία του Durham

Η προέλευση του Durham

Το όνομα “Durham” προέρχεται από την αρχαία αγγλική λέξη “dun”, που σημαίνει “hillfort”, και την αρχαία σκανδιναβική λέξη “holme”, που σημαίνει “νησί”. Το Durham ιδρύθηκε γύρω στο 995 μ.Χ. από τον επίσκοπο του Lindisfarne, ο οποίος έχτισε ένα ξύλινο φρούριο για να υπερασπιστεί την περιοχή από τις εισβολές του σκωτσέζικου στρατού. Κατά τη νορμανδική κατάκτηση κατασκευάστηκε ένα πέτρινο κάστρο το 1072, το οποίο αναδιαμορφώθηκε συχνά από τους πρίγκιπες-επισκόπους κατά τη μεσαιωνική περίοδο.

Ο καθεδρικός ναός του Durham, ο οποίος βρίσκεται σε έναν λόφο με θέα την πόλη, χτίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το Ντάραμ έγινε σημαντικό κέντρο προσκυνήματος και η δημοτικότητά του αυξήθηκε όταν τα λείψανα του Αγίου Κάθμπερτ μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό ναό το 1104. Σήμερα, το Durham είναι μια ακμάζουσα πόλη και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Οι πρώιμοι πρίγκιπες-επίσκοποι και η πολιτική αναταραχή του Durham

Βρισκόμενο σε στρατηγική θέση και περιτριγυρισμένο από τρία ποτάμια, το Durham μπόρεσε να αποκρούσει τις εχθρικές επιθέσεις και να δημιουργήσει μια ακμάζουσα κοινότητα. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 11ου αιώνα, ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής αντιμετώπισε πολλές απειλές εντός και εκτός του βασιλείου του.

Για να εξασφαλίσει την πίστη των ισχυρών πρίγκιπες-επισκόπων, τους παραχώρησε περισσότερη δύναμη και εξουσία. Ως αποτέλεσμα, το Durham άνθισε ως κέντρο πολιτικής, θρησκείας και πολιτισμού. Ο επίσκοπος Τόμας Χάτφιλντ βοήθησε στην ήττα του Δαβίδ Β’ της Σκωτίας το 1346, εδραιώνοντας τη θέση του Ντάραμ ως σημαντικού πολιτικού παράγοντα.

Ωστόσο, όλα αυτά έλαβαν τέλος με την περίοδο της Μεταρρύθμισης, όταν η διάσπαση μεταξύ του Καθολικού και του Προτεσταντικού κλάδου του Χριστιανισμού οδήγησε σε μείωση της εξουσίας των επισκόπων. Οι αγγλικοί εμφύλιοι πόλεμοι στη δεκαετία του 1640 επέφεραν άλλο ένα πλήγμα στο Ντάραμ, καθώς η θέση του επισκόπου καταργήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πράγματα που πρέπει να δείτε στο Durham

Καθεδρικός ναός του Durham

https://goo.gl/maps/N2sgGLfr5s8H7oSY9

Ο καθεδρικός ναός του Durham χτίστηκε τον 11ο αιώνα και θεωρείται ευρέως ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα νορμανδικής αρχιτεκτονικής στην Αγγλία. Ο καθεδρικός ναός χτίστηκε με εντολή του Γουλιέλμου του Κατακτητή και την κατασκευή του επέβλεψαν και ανέλαβαν Νορμανδοί μοναχοί. Ο καθεδρικός ναός είναι χτισμένος από τοπικό ψαμμίτη και ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ρομανικές παραδόσεις.

Το 1997, μέρη της ταινίας “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” γυρίστηκαν στο Κάστρο του Ντάραμ, ενώ το 2002, μέρη της ταινίας “Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα των Μυστικών” γυρίστηκαν επίσης εδώ. Σήμερα, διατίθενται ξεναγήσεις και τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν στη βιβλιοθήκη του Palace Green. Ο Καθεδρικός Ναός του Durham είναι σήμερα η έδρα του Επισκόπου του Durham και αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της πόλης.

Κάστρο Durham

https://goo.gl/maps/hrK4tsgck1MKETQN7

Η κατασκευή του Κάστρου του Ντάραμ ξεκίνησε το 1072 υπό την ηγεσία του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Το κάστρο χτίστηκε για να χρησιμεύσει ως κατοικία για τους επισκόπους του Durham σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο της επαναστατημένης Βόρειας Αγγλίας. Το κάστρο είναι κατασκευασμένο κυρίως από τοπική πέτρα και αποτελεί παράδειγμα νορμανδικής αρχιτεκτονικής.

Ανατολικό Μουσείο

https://goo.gl/maps/eXv31q2ZcwQWQyyr5

Το Ανατολικό Μουσείο στο Durham είναι μέρος του Πανεπιστημίου του Durham και φιλοξενεί πάνω από 23.000 αντικείμενα. Το μουσείο φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία αντικειμένων από διάφορες χώρες και πολιτισμούς, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα και η Νότια Ασία. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για την ιστορία και τους πολιτισμούς αυτών των περιοχών μέσω των εκθεμάτων και των αντικειμένων που εκτίθενται. Το μουσείο προσφέρει επίσης μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις.

Παρουσίαση της νέας βρετανικής ETA για το Durham

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την εισαγωγή του νέου συστήματος ETA (ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια) προκειμένου να αυστηροποιήσει τον έλεγχο των συνόρων της από το 2023/2024. Το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας επαλήθευσης της ταυτότητας των ξένων επισκεπτών στη χώρα. Η κύρια αρμοδιότητα του συνοριακού ελέγχου είναι να διασφαλίζει ότι όλοι οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα νόμιμα.

Ο νόμος περί ιθαγένειας και συνόρων του 2022 προβλέπει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχει και επαληθεύει τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η εισαγωγή αυτού του συστήματος ETA. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, όλοι οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να λαμβάνουν ηλεκτρονική θεώρηση πριν εισέλθουν στη χώρα. Η ETA θα αντικαταστήσει τα τρέχοντα έντυπα αιτήσεων θεώρησης σε χαρτί, επιτρέποντας μια πιο απλουστευμένη και αποτελεσματική διαδικασία.

Ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Durham;

Η νέα βρετανική ETA απαιτείται για τους επισκέπτες από χώρες χωρίς βίζα που θέλουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους, αναψυχή ή διέλευση. Παραδείγματα χωρών χωρίς βίζα είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Προηγουμένως, οι πολίτες αυτών των χωρών δεν χρειάζονταν βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή, εφόσον πληρούσαν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις εισόδου.

Οι επισκέπτες από χώρες που διαθέτουν βρετανική βίζα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για τη βρετανική ETA. Η ETA ισχύει για πολλαπλές εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίοδο 180 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της. Μετά τη λήξη αυτού του χρόνου, οι επισκέπτες θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για ETA εάν θέλουν να διέλθουν ή να εισέλθουν ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση και πώς να το πράξει, οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν τις ακόλουθες απαιτήσεις της ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποια έγγραφα χρειάζονται οι επισκέπτες για να υποβάλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Πριν από την υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο. Θα πρέπει επίσης να δώσουν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να μπορούν να λάβουν την επιβεβαίωσή τους. Επιπλέον, θα πρέπει να διαθέτουν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για να μπορούν να πληρώσουν το απαιτούμενο τέλος. Τέλος, θα πρέπει να δώσουν προσωπικές πληροφορίες, όπως το όνομα και την ημερομηνία γέννησής τους.

Μόλις συγκεντρωθούν όλα αυτά τα έγγραφα, οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι σχετικά απλή και η ολοκλήρωσή της θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά.

Τι συμβαίνει μετά την υποβολή της αίτησης ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αφού ο αιτών υποβάλει την αίτησή του για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να περιμένει μερικές ημέρες για να λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με την κατάσταση της αίτησής του. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε θα επιβεβαιώνει ότι ο αιτών έχει εγκριθεί για την ETA του είτε θα τον ενημερώνει για τυχόν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Εάν ο αιτών χρειάζεται να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες, θα του δοθούν οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να το κάνει.

Μόλις υποβληθούν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες, ο αιτών θα λάβει το ETA του εντός λίγων ημερών. Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, οι αιτούντες θα πρέπει να κρατήσουν αντίγραφο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιβεβαίωσης της ETA σε περίπτωση που τους ζητηθεί να προσκομίσουν απόδειξη του καθεστώτος της βίζας τους κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς επαληθεύεται η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου από τους υπαλλήλους του συνοριακού ελέγχου;

Μόλις η αίτηση ενός επισκέπτη είναι επιτυχής, τα προσωπικά του στοιχεία και τα στοιχεία διαβατηρίου του θα εισαχθούν στο σύστημα για την ηλεκτρονική καταγραφή δεδομένων. Όταν ένας επισκέπτης φτάνει σε ένα σημείο συνοριακού ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο υπάλληλος θα σαρώσει το διαβατήριό του και οι πληροφορίες που ταιριάζουν θα εμφανιστούν στην οθόνη του, επιβεβαιώνοντας την ταυτότητα του επισκέπτη και άλλες λεπτομέρειες.

Οι υπάλληλοι μπορούν επίσης να ζητήσουν από τον επισκέπτη να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες ή έγγραφα για να επιβεβαιώσουν τον σκοπό του ταξιδιού του. Εάν όλα είναι εντάξει, ο υπάλληλος θα επιτρέψει στον ταξιδιώτη να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το σύστημα, επισκεφθείτε τις Συχνές ερωτήσεις της ETA.

Επίσκεψη στο Durham

Το Durham φιλοξενεί τον Καθεδρικό Ναό του Durham, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η πόλη διαθέτει επίσης πολλά άλλα ιστορικά αξιοθέατα, όπως το κάστρο, το οποίο χτίστηκε τη νορμανδική εποχή. Οι επισκέπτες του Durham μπορούν να απολαύσουν την εξερεύνηση των μουσείων και των γκαλερί τέχνης της πόλης ή να κάνουν μια γραφική βόλτα στον βοτανικό κήπο.

Με τη φημισμένη αρχιτεκτονική του και το συναρπαστικό παρελθόν του, το Durham αποτελεί επίσης ιδανικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Από το 2024, οι επισκέπτες από χώρες χωρίς βίζα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Durham. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτρέπει τους επισκέπτες από το να απολαύσουν όλα όσα έχει να προσφέρει αυτή η υπέροχη πόλη.