Η βρετανική ETA για το Leicester και οι επιπτώσεις της στους ξένους επισκέπτες

Το Λέστερ είναι μια πόλη στα East Midlands, μια ιστορική περιοχή με βιομηχανική και αγροτική κληρονομιά. Είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Αγγλίας και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής, από το 47 μ.Χ. περίπου. Σήμερα, είναι μια πολυπολιτισμική πανεπιστημιακή πόλη με πολλά σημαντικά μουσεία.

Το Λέστερ έγινε πρωτοσέλιδο το 2012 όταν ανακαλύφθηκαν τα λείψανα του Ριχάρδου Γ’ κάτω από ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων. Το περιστατικό αυτό έχει επηρεάσει πολλά σύγχρονα αξιοθέατα, όπως μεσαιωνικές αίθουσες και μουσεία που παρουσιάζουν την ιστορία του γεγονότος.

Όσοι ταξιδεύουν στο Λέστερ θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις νέες απαιτήσεις ETA που θα επηρεάσουν τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της πόλης, καθώς και έναν οδηγό για τη νέα βρετανική ETA για το Λέστερ.

Leicester – Ιστορία

Από τους Ρωμαίους στο μεσαιωνικό Λέστερ

Το Λέστερ ήταν μία από τις πρώτες ρωμαϊκές πόλεις στη Βρετανία και επεκτάθηκε από τις θέσεις του προηγούμενου οικισμού της Εποχής του Σιδήρου. Γνωστή ως Ratae και ευρισκόμενη πάνω σε έναν σημαντικό ρωμαϊκό δρόμο, τον Fosse Way, υπάρχουν ιστορικά μονοπάτια και αντικείμενα σε όλη την πόλη που διατηρούν αυτή την κληρονομιά. Τα απομεινάρια των ρωμαϊκών λουτρών στο εβραϊκό τείχος και το μουσείο του είναι τα πιο λεπτομερή. Υπάρχει επίσης η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία χτίστηκε από επαναχρησιμοποιημένα ρωμαϊκά υλικά. Ενώ η πόλη άκμασε ως ρωμαϊκό κέντρο, λιγότερα είναι γνωστά για την περίοδο που ακολούθησε τη ρωμαϊκή αποχώρηση, όταν πέρασε από την επιρροή των Σαξόνων, των Βίκινγκς και των Νορμανδών.

Μεσαιωνικό Leicester

Το μεσαιωνικό Λέστερ υπέστη μεταμόρφωση υπό τον Σιμόν ντε Μονφόρ και τους ιστορικούς κόμητες του Λέστερ τον 13ο και 14ο αιώνα. Πολλά αστικά κτίρια, εκκλησίες και αίθουσες ανεγέρθηκαν, όπως το καλοδιατηρημένο Leicester Guildhall και η εκκλησία St Mary de Castro. Μια αποφασιστική αντιπαράθεση στον Πόλεμο των Ρόδων και η μάχη του Bosworth Field έλαβε χώρα δυτικά του Λέστερ το 1530, με αποτέλεσμα να διαδραματίσει η πόλη στρατηγικό ρόλο ως κέντρο των κοινοβουλευτικών κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου. Σημαντική καμπή στην ευημερία της πόλης αποτέλεσε η δημιουργία του καναλιού Grand Union Canal το 1810, μιας υδάτινης οδού που συνέδεε το Λέστερ με το Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο.

Με τον σιδηρόδρομο Midland και τα νέα μέσα εκβιομηχάνισης, οι βιομηχανίες καλτσών, υφασμάτων και υποδημάτων του Leicester γνώρισαν μεγάλη άνθηση. Η περίοδος αυτή αποτυπώνεται σε ένα δημόσιο άγαλμα της “Ράφτρας του Λέστερ” του Τζέιμς Γουόλτερ Μπάτλερ στην οδό Hotel Street. Στους γνωστούς κατοίκους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιλαμβάνονταν ο ταξιδιωτικός πράκτορας Τόμας Κουκ και ο Τζόζεφ Μέρικ, ο οποίος ήταν ευρέως γνωστός ως ο άνθρωπος-ελέφαντας.

Βιομηχανική κληρονομιά

Η ανάπτυξη του Λέστερ συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της βικτοριανής εποχής μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η σταθερή μείωση της μεταποίησης επηρέασε την απασχόληση. Η βιομηχανική κληρονομιά του Λέστερ μπορεί να επισκεφθείτε στο Μουσείο Abbey Pumping Station Museum και στο National Gas Museum Trust. Η πόλη έγινε αργότερα σημαντικός προορισμός για τις ασιατικές κοινότητες που εκδιώχθηκαν από την Ουγκάντα το 1972. Αυτή η περίοδος μετανάστευσης, μεταξύ άλλων μεταγενέστερων γεγονότων, έδωσε στην πόλη μια ισχυρή πολυπολιτισμική βάση και μια φήμη για τα ινδικά εστιατόρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδίως κατά μήκος του Golden Mile.

Αξιοθέατα του Leicester

Παράλληλα με την ακμάζουσα σκηνή αγορών, φαγητού και ποτού, το Λέστερ διαθέτει μια σειρά από βραβευμένα μουσεία, πάρκα και αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Βασιλιάς Ριχάρδος Γ’: Δυναστεία, θάνατος και ανακάλυψη

https://g.page/KRIIICentre?share

Όταν ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ’ εκταφιάστηκε απροσδόκητα από ένα μικρό πάρκινγκ αυτοκινήτων το 2012, ξεκίνησε μια πορεία επανεκτίμησης αυτού του βασιλιά και του θανάτου του. Αυτό το σύγχρονο μουσείο περιγράφει την ιστορία του βασιλιά, τη δημόσια φήμη του και την ίδια την αρχαιολογική διαδικασία της ανακάλυψης.

Καθεδρικός ναός του Leicester

https://goo.gl/maps/wQnGrj3ks8PWXZvX6

Ο καθεδρικός ναός του Λέστερ αποτελεί σταθμό στο μονοπάτι του βασιλιά Ριχάρδου Γ’, καθώς το σώμα του θάφτηκε ξανά εδώ το 2015. Ο ίδιος ο καθεδρικός ναός είναι μια καλοδιατηρημένη γοτθική εκκλησία που αποτελούσε το κέντρο του μεσαιωνικού Λέστερ. Χτίστηκε για πρώτη φορά το 1086, και τα βασικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν το Vaughan Porch, το βιτρό ανατολικό παράθυρο και τον τάφο του βασιλιά Ριχάρδου Γ’.

Εθνικό Διαστημικό Κέντρο

https://goo.gl/maps/GzyrSr1N8UHAWQph7

Το Εθνικό Διαστημικό Κέντρο βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Soar, 1,5 μίλια από το κέντρο της πόλης. Το μουσείο προσφέρει φιλικά προς την οικογένεια εκθέματα για την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, με διαστημόπλοια, πλανητάριο και προσομοιωτές πτήσεων. Ως κέντρο επιχειρήσεων του Beagle 2, παρέχει επίσης πληροφορίες για την άτυχη αποστολή.

Το Μουσείο Guildhall

https://goo.gl/maps/yssWg49xaujnaKej9

Το Guildhall είναι το παλαιότερο κτίριο του Λέστερ που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Τα παλαιότερα τμήματά του χτίστηκαν το 1390, μετά το οποίο ο Σαίξπηρ και ο Όλιβερ Κρόμγουελ τίμησαν την αίθουσα. Οι εσωτερικοί χώροι του περιγράφουν λεπτομερώς τη μεσαιωνική ιστορία του Λέστερ και φιλοξενούν ατμοσφαιρικές παραστάσεις ως λειτουργικό θέατρο.

Παρουσίαση της νέας βρετανικής ETA για το Leicester

Περιγράφοντας τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας πιο ισχυρής διαδικασίας ασφάλειας των συνόρων που ελέγχει την είσοδο στη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης ταξιδιωτικής ταυτότητας (ETA). Σύμφωνα με τον νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων του 2002, η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Λέστερ θα απαιτεί από τους ξένους επισκέπτες να υποβάλουν αίτηση για άδεια εισόδου στη χώρα πριν από την άφιξή τους.

Αυτό το νέο σύστημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους αλλοδαπούς υπηκόους χωρίς βίζα που δεν ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση για ταξίδι. Αυτό περιλαμβάνει τους περισσότερους υπηκόους της Κοινοπολιτείας, μαζί με τους Ευρωπαίους και άλλες χώρες με συμφωνίες για ταξίδια χωρίς βίζα, όπως η Ιαπωνία. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί παρόμοια με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) των ΗΠΑ και θα αντικατοπτρίζεται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS) της ΕΕ.

Γιατί ξεκίνησε το σύστημα ETA;

Το σύστημα ETA ξεκίνησε για την καλύτερη παρακολούθηση των αφίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες, όσοι ταξίδευαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες χωρίς βίζα δεν ελέγχονταν διεξοδικά πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Με αυτό το νέο σύστημα, ο έλεγχος των συνόρων θα ελέγχει τις πληροφορίες ασφαλείας όλων των εισερχόμενων επισκεπτών. Αυτό επιτρέπει την επισήμανση θεμάτων όπως το ποινικό μητρώο και οι παραβιάσεις της νομοθεσίας περί μετανάστευσης πριν από το ταξίδι.

Για όσους ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ETA έχει δρομολογηθεί για να διαβεβαιώσει τους επισκέπτες ότι εισέρχονται στη χώρα νόμιμα. Η όλη διαδικασία θα είναι απλουστευμένη ηλεκτρονικά, σε αντίθεση με μια τυπική αίτηση θεώρησης.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για μια αίτηση ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η αίτηση ETA περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες σχετικά με το(α) άτομο(α) που ταξιδεύει(-ουν), όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, χώρα γέννησης και στοιχεία επικοινωνίας. Οι αιτούντες πρέπει επίσης να είναι κάτοχοι έγκυρου βιομετρικού διαβατηρίου και να προσκομίσουν κάρτα πληρωμής για την κάλυψη του τέλους αίτησης.

Οι υποψήφιοι θα ελέγχονται για ποινικό ιστορικό και θα ερωτώνται για την υγεία τους και το μεταναστευτικό τους ιστορικό. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο αιτών θα λάβει το ETA του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA;

Το ETA θα πρέπει να συμπληρώνεται ηλεκτρονικά τις ημέρες πριν από το ταξίδι. Η επεξεργασία των ETA αναμένεται να γίνει εντός 72 ωρών, οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διαθέτουν αρκετό χρόνο για τη διαδικασία αυτή πριν αναχωρήσουν. Οι πληροφορίες σχετικά με την επιλεξιμότητα ΕΤΑ θα τηρούνται από τους αερομεταφορείς, καθώς μπορούν να επιτρέψουν την επιβίβαση επιβατών μόνο εάν διαθέτουν έγκυρη ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιβάτες εισέρχονται στη χώρα μέσω ηλεκτρονικών πυλών με τις πληροφορίες ETA τους, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής στα σύνορα, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ασφάλεια.

Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει συνήθως μια ETA;

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως, αλλά η ETA αναμένεται να ισχύει έως και 6 μήνες. Αυτό συμπίπτει με το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με ηλεκτρονικά μέσα (EVW) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πότε θα κυκλοφορήσει το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Leicester;

Η νέα βρετανική ETA βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμαστική φάση και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023. Η πλήρης εφαρμογή αναμένεται στις αρχές του 2024.

Ποιοι θα χρειαστούν ETA και ποιοι απαλλάσσονται;

Οι περισσότεροι υπήκοοι χωρίς βίζα που προηγουμένως απαιτούσαν άδεια για να ταξιδέψουν, θα χρειάζονται πλέον ETA. Για όσους ταξιδεύουν από χώρες στις οποίες απαιτείται βίζα, δεν είναι απαραίτητη η έκδοση ETA, καθώς περιλαμβάνεται στην τυπική διαδικασία έκδοσης βίζας. Υπάρχουν περαιτέρω εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων άδειας διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και των κατόχων διαβατηρίου της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ελέγξτε λεπτομερώς την επιλεξιμότητα ETA εδώ.

Απαιτείται ETA για να ταξιδέψετε στο Leicester;

Ναι. Οι περισσότεροι ξένοι υπήκοοι που επισκέπτονται το Leicester θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία.

Ελέγξτε τις Συχνές ερωτήσεις ETA για περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσκεψη στο Leicester

Το Λέστερ είναι μια σημαντική αγγλική πόλη που κατέχει στρατηγική θέση στο κέντρο της χώρας εδώ και αιώνες. Η μακρόχρονη ιστορία της χρονολογείται από την εποχή των Κελτών και των Ρωμαίων, με άφθονα ερείπια και μουσεία πολιτιστικής κληρονομιάς για να ανακαλύψετε. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σύγχρονη πολυπολιτισμική εικόνα του Λέστερ, με τις παγκόσμιες κουζίνες και τα μοντέρνα μπαρ. Για τους επισκέπτες του Λέστερ το 2024 θα απαιτείται ETA, καθιστώντας την προετοιμασία απαραίτητη για τους επισκέπτες αυτού του φημισμένου τόπου ανάπαυσης του Ριχάρδου Γ’.