Επισκεφθείτε το Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο: αξιοθέατα, πράγματα που πρέπει να κάνετε, πληροφορίες ETA

Γεμάτο ιστορία, πολιτισμό και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, το Λίβερπουλ είναι μια πόλη που εντυπωσιάζει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Με πληθυσμό μισό εκατομμύριο κατοίκους, είναι η δέκατη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ο πολιτιστικός της αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός σε όλο τον κόσμο. Με σημεία ενδιαφέροντος που περιλαμβάνουν τους Beatles, την Liverpool FC, τις ιπποδρομίες και τον Τιτανικό, αυτή είναι μια πόλη με πολλά να ανακαλύψετε.

Μια ιστορία του Λίβερπουλ

Τα αρχεία δείχνουν ότι το Λίβερπουλ ιδρύθηκε ήδη από το 1207, με την άνοδο του βασιλιά Ιωάννη. Ωστόσο, ο σημαντικότερος ιστορικός της ρόλος ξεκίνησε τον δέκατο όγδοο αιώνα – συγκεκριμένα το 1715, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη αποβάθρα. Χάρη στη στρατηγική του θέση, όπου ο ποταμός Mersey συναντά την Ιρλανδική Θάλασσα, το Λίβερπουλ έγινε γρήγορα γνωστή ως ναυτιλιακή πόλη.

Για αιώνες, το Λίβερπουλ ήταν γνωστό για τις αποβάθρες και τα ναυπηγεία του. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το 40% του παγκόσμιου εμπορίου περνούσε από το Λίβερπουλ, καθιστώντας το μια από τις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου. Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν εδώ, και η πόλη έγινε το σπίτι της παλαιότερης αφρικανικής κοινότητας της Βρετανίας και της μεγαλύτερης κινεζικής κοινότητας στην Ευρώπη. Καθώς τα ταξίδια κρουαζιέρας έγιναν δημοφιλή, το Λίβερπουλ αποτέλεσε την έδρα της Cunard και της White Star Line.

Λίβερπουλ του 20ου αιώνα

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, η μεταποίηση και η ναυπηγική βιομηχανία μειώθηκαν. Το σύγχρονο Λίβερπουλ είναι περισσότερο γνωστό για την πολιτιστική του παραγωγή παρά για τις ναυτικές του ικανότητες. Ειδικότερα, γνώρισε μια χρυσή εποχή τη δεκαετία του 1960, όταν η μοναδική μουσική σκηνή της – που παρήγαγε ένα στυλ γνωστό ως Merseybeat – έγινε γνωστή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και πέρα από αυτό. Οι κύριοι εισηγητές του Merseybeat ήταν οι Beatles, και η κληρονομιά τους είναι ακόμη αισθητή στην πόλη σήμερα.

Μετά τους Beatles, το Λίβερπουλ έχει αναδείξει πολλά επιτυχημένα μουσικά σχήματα. Είναι μία από τις δεκαεννέα πόλεις παγκοσμίως που έχουν λάβει τον τίτλο “Πόλη της Μουσικής” από την UNESCO. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην επιρροή των Beatles, αλλά και στην ακμάζουσα μουσική σκηνή της πόλης, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδών και στυλ. Διαθέτει ένα μουσείο αφιερωμένο στη δημοφιλή μουσική, το British Music Experiencehttps://g.page/britishmusicexperiencemuseum?share – με κοστούμια, όργανα και διαδραστικά εκθέματα.

Οι Beatles στο Λίβερπουλ

Cavern Club

https://goo.gl/maps/VCnEnVxMVXmspkGU8

Διάσημοι σε όλο τον κόσμο, οι Beatles παραμένουν το μουσικό σχήμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Οι Fab Four ήταν όλοι γηγενείς κάτοικοι του Liverpudlians και η παρουσία τους είναι ακόμα αισθητή στην πόλη. Οι οπαδοί των Beatles θα είναι εύκολο να οργανώσουν ένα πρόγραμμα επίσκεψης στην πόλη. Στην κορυφή της λίστας πρέπει να βρίσκεται το θρυλικό Cavern Club, όπου έπαιζαν τακτικά πριν γίνουν διάσημοι. Εδώ τους είδε για πρώτη φορά ο μάνατζερ Brian Epstein. Αυτό το υπόγειο κλαμπ διαθέτει σήμερα ζωντανή μουσική επτά ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί έως το βράδυ. Το Cavern Club έγινε τόσο γνωστό που σήμερα οι δρόμοι γύρω από αυτό ονομάζονται συλλογικά Cavern Quarter. Πολλές από τις παμπ εδώ ήταν δημοφιλείς στους Beatles και μερικές έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια με θέμα τους Beatles.

Albert Docks

https://goo.gl/maps/iHbQnqQEpSYLhgWt5

Υπάρχουν πολλά αγάλματα των Beatles διάσπαρτα στην πόλη, αλλά το πιο γνωστό βρίσκεται στις αποβάθρες Albert Docks. Αυτό το χάλκινο άγαλμα, που αποκαλύφθηκε το 2015, δείχνει και τους τέσσερις μουσικούς ως νεαρούς άνδρες, με τα χτενίσματα “mop-top” που φορούσαν στην αρχή της φήμης τους. Οι οπαδοί των Beatles μπορούν επίσης να επισκεφθούν τοποθεσίες που έχουν απαθανατιστεί σε τραγούδια, όπως το Penny Lane και το Strawberry Fields, καθώς και τα παιδικά σπίτια του John Lennon και του Paul McCartney. Διατίθενται διάφορες ξεναγήσεις στους Beatles για να γνωρίσετε σε βάθος αυτή τη μουσική πλευρά του Λίβερπουλ.

Ο ποδοσφαιρικός πυρετός του Λίβερπουλ

Στάδιο Anfield

https://goo.gl/maps/vWAkBh3EQ6NM9Q89A

Το στάδιο Άνφιλντ είναι η έδρα της Liverpool FC για πάνω από έναν αιώνα. Οπαδοί και επισκέπτες συρρέουν εδώ τις ημέρες των αγώνων. Η φιλική προς την οικογένεια κεντρική κερκίδα προσφέρει εξαιρετική θέα του γηπέδου, ενώ η κερκίδα Kop τείνει να προσελκύει ένθερμους οπαδούς που τραγουδούν και φωνάζουν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το στάδιο είναι επίσης ανοιχτό για επισκέψεις. Αυτές περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στο ίδιο το γήπεδο και στο μουσείο του, το οποίο αφηγείται την ιστορία του συλλόγου.

Μουσείο του Λίβερπουλ

https://goo.gl/maps/bVYbudKPuq4qmB2WA

Το ποδόσφαιρο είναι τόσο σημαντικό για την πόλη, ώστε το σύγχρονο Μουσείο του Λίβερπουλ διαθέτει χώρο αφιερωμένο στο άθλημα. Οι μη φίλοι του ποδοσφαίρου θα βρουν επίσης πολλά για να απασχοληθούν εδώ, καθώς αυτό το μουσείο περιέχει μια λεπτομερή ιστορία της πόλης. Τα εκθέματά του καλύπτουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων νεολιθικών οικισμών που βρέθηκαν κάποτε εδώ, των ραγδαίων αλλαγών που συνόδευσαν τη Βιομηχανική Επανάσταση και το πώς η πόλη υπέφερε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια επίσκεψη στις αποβάθρες

Ιστορικά, το Λίβερπουλ ήταν γνωστό για τη ναυτιλιακή του σημασία. Σήμερα αυτό μπορεί να μην ισχύει, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ιστορικές αποβάθρες έχουν ανακαινιστεί και αναζωογονηθεί. Οι αποβάθρες του Λίβερπουλ έχουν ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελούν βασικό προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία. Σήμερα, η Waterfront διαθέτει επίσης σύγχρονα αξιοθέατα, όπως ένα εμπορικό κέντρο, γκαλερί τέχνης και μια αρένα 11.000 θέσεων.

Ναυτικό Μουσείο Merseyside

https://goo.gl/maps/xsdQnAWFjiykAvgT7

Το Ναυτικό Μουσείο του Merseyside προσφέρει μια λεπτομερή ματιά στη ναυτική ιστορία της πόλης. Διαθέτει επίσης ένα έκθεμα αφιερωμένο στον Τιτανικό. Παρόλο που το μοιραίο πλοίο δεν πέρασε από το Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ήταν εγγεγραμμένο στην πόλη.

Διεθνές Μουσείο Δουλείας

https://goo.gl/maps/4aZyLNNhQBZoz6Gn7

Σε κοντινή απόσταση, το Διεθνές Μουσείο Δουλείας άνοιξε για να θυμίζει το ρόλο του Λίβερπουλ στο δουλεμπόριο του 18ου αιώνα. Είναι αφιερωμένο στην αφήγηση των ιστοριών των σκλαβωμένων ανθρώπων και στην παροχή ιστορικών πληροφοριών από τις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να διδαχθούν.

Το Grand National και ο ιππόδρομος Aintree

https://g.page/AintreeRacecourse?share

Οι επισκέπτες του Λίβερπουλ τον Απρίλιο μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία. Ο ιππόδρομος Aintree Racecourse φιλοξενεί το Grand National steeple chase, το οποίο διεξάγεται επί τρεις ημέρες. Αν και δεν υπάρχει επίσημος κώδικας ενδυμασίας, οι συμμετέχοντες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να ντυθούν καλά. Συγκεκριμένα, τα εξωφρενικά καπέλα που φορούν οι γυναίκες κατά την Ημέρα των Κυριών του Grand National εξυμνούνται συχνά στις εθνικές ειδήσεις.

Ενώ το Grand National διεξάγεται μόνο μία φορά το χρόνο, το Aintree έχει και άλλες, μικρότερες αγωνιστικές εκδηλώσεις. Ανά πάσα στιγμή, το Κέντρο Επισκεπτών προσφέρει την ιστορία του αγώνα, από τις απαρχές του 19ου αιώνα μέχρι την άνοδό του σε εθνική φήμη. Εδώ βρίσκεται το άγαλμα του Red Rum, του μοναδικού αλόγου που κέρδισε τρεις φορές την κούρσα. Το Aintree φιλοξενεί επίσης ένα γήπεδο γκολφ και πολλές φιλικές προς την οικογένεια αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πλοίο μέσω του Mersey

Το συγκρότημα Gerry and the Pacemakers από το Λιβερπουδιστάν απόλαυσε τόσο πολύ τη διέλευση της πόλης με το πλοίο που έγραψε ένα τραγούδι γι’ αυτό, το οποίο εξακολουθεί να αγαπούν οι ντόπιοι. Κάποτε, τα πορθμεία ήταν συνηθισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι εργαζόμενοι ταξίδευαν μέσα και έξω από την πόλη. Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, η ανάπτυξη των λεωφορείων, των τρένων και άλλων μορφών μεταφοράς σημαίνει ότι το παραδοσιακό πορθμείο Mersey δεν χρησιμοποιείται πλέον συνήθως ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας των εργαζομένων. Ωστόσο, παραμένει ένα πολιτιστικό σύμβολο για την πόλη και οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να απολαύσουν μια χαλαρή κρουαζιέρα στο Mersey.

Λιμάνι Sunlight

https://goo.gl/maps/rBwCYYhLjHUNUNGa8

Οι βόλτες με το πλοίο, οι οποίες συνοδεύονται από σχολιασμό επί του πλοίου, διασχίζουν τον ποταμό Mersey για τη χερσόνησο Wirral. Μόλις περάσετε απέναντι, οι επισκέπτες μπορούν να μεταβούν στο Port Sunlight. Αυτό το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να παρέχει κατοικίες στους εργάτες του εργοστασίου σαπουνιού του Λόρδου Lever. Διαθέτει αυθεντική ιστορική αρχιτεκτονική, μουσείο, κέντρο κήπων και παραποτάμιο πάρκο και προσφέρει μια ήσυχη, χαλαρωτική απόδραση από τη φασαρία της πόλης.

Αρχιτεκτονικό Λίβερπουλ

Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική θα πρέπει να κατευθυνθούν προς το Pier Head, όπου μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο διάσημα κτίρια της πόλης. Τρία κτίρια – το Royal Liver Building, το Cunard Building και το Port of Liverpool Building – είναι ιδιαίτερα γνωστά. Συλλογικά, αναφέρονται ως οι Τρεις Χάριτες. Και τα τρία χτίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα πουλιά στο Liver Building είναι ηπατοπούλια, μυθολογικά πλάσματα που έχουν γίνει ένα από τα σύμβολα της πόλης. Στο κτίριο, ένα πουλί κοιτάζει προς τη θάλασσα, προσέχοντας τους ναυτικούς. Η άλλη ατενίζει τον ποταμό Mersey και αντιπροσωπεύει τις συζύγους των ναυτικών που έμειναν στο σπίτι και φρόντιζαν τις οικογένειές τους.

Καθεδρικός Ναός του Λίβερπουλ

https://goo.gl/maps/s4QZkZLqfM8zHtaPA

Ένα άλλο ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό αξιοθέατο είναι ο καθεδρικός ναός του Λίβερπουλ. Είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στη Βρετανία και ένας από τους νεότερους. Στα τέλη του 19ου αιώνα διεξήχθη διαγωνισμός για την εξεύρεση κατάλληλου αρχιτέκτονα. Ο νικητής, ο Giles Gilbert Scott, ήταν μόλις 24 ετών όταν ξεκίνησε η κατασκευή του το 1904. Τα προβλήματα με το σχέδιο τον οδήγησαν να το ξαναδουλέψει σχεδόν πλήρως το 1910, ενώ η κατασκευή καθυστέρησε περαιτέρω λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων. Ο καθεδρικός ναός ολοκληρώθηκε τελικά το 1978, δεκαοκτώ χρόνια μετά το θάνατο του Scott. Σχεδιασμένο με ένα μείγμα γοτθικού και μοντερνιστικού στυλ, κατασκευάστηκε από ψαμμίτη που εξορύσσεται στην περιοχή. Πρόκειται για έναν λειτουργικό αγγλικανικό καθεδρικό ναό που φιλοξενεί τακτικές λειτουργίες και ειδικές εκδηλώσεις.

Μαγειρική Λίβερπουλ

Χάρη στον πολυπολιτισμικό πληθυσμό του, το Λίβερπουλ διαθέτει μια υγιή γαστρονομική σκηνή, που προσφέρει φαγητό από όλο τον κόσμο. Από τις παραδοσιακές παμπ στη γεωργιανή συνοικία μέχρι τις διεθνείς προσφορές στην Bold Street, η πόλη προσφέρει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ειδών φαγητού.

Η τοπική λιχουδιά Scouse έχει γίνει συνώνυμο της πόλης, σε σημείο που οι κάτοικοι του Λιβερπουδιστάν είναι επίσης γνωστοί ως “Scousers”. Σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια της πόλης. Τα συστατικά αυτού του στιφάδο ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιέχει μοσχάρι, πατάτες, καρότα και κρεμμύδι. Συνήθως σερβίρεται με τραγανό ψωμί και παντζάρια τουρσί ή κόκκινο λάχανο. Οι επισκέπτες που βρίσκονται στο Λίβερπουλ στις 28 Φεβρουαρίου μπορούν να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Scouse, όταν το πιάτο πωλείται σε εστιατόρια και παμπ σε όλη την πόλη για να συγκεντρωθούν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μετακινήσεις στο Λίβερπουλ

Το Λίβερπουλ διαθέτει ένα καλά συνδεδεμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Οι επισκέπτες χρησιμοποιούν συχνά τα τρένα Merseyrail, τα οποία λειτουργούν σε ένα δίκτυο 68 σταθμών μέσα και γύρω από την πόλη. Το Merseyrail διαθέτει τέσσερις σταθμούς του μετρό στην καρδιά της πόλης, διευκολύνοντας την είσοδο και την έξοδο. Το κέντρο της πόλης μπορεί να διασχίσει κανείς με τα πόδια, ενώ υπάρχουν και ποδήλατα για όσους προτιμούν το ποδήλατο.

UK ETA για Λίβερπουλ

Το πρόγραμμα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της βρετανικής κυβέρνησης για την πλήρη ψηφιοποίηση των συνόρων της χώρας. Αυτό το πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας θα επηρεάσει τους επισκέπτες του Λίβερπουλ και άλλων βρετανικών πόλεων. Όλοι οι ξένοι επισκέπτες θα χρειάζονται άδεια για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν τεθεί σε ισχύ. Αυτό περιλαμβάνει επισκέπτες από χώρες που δεν έχουν βίζα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλοι οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για ETA τις ημέρες πριν από το ταξίδι τους. Θα χρειαστούν βιομετρικό διαβατήριο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και λεπτομέρειες σχετικά με τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Η αίτηση ETA διεκπεραιώνεται εντός 48-72 ωρών. Μόλις χορηγηθεί η έγκριση, οι επισκέπτες μπορούν συνήθως να παραμείνουν έως 180 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εσωτερικό της χώρας.

Μόλις τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα ETA, όλοι οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονται άδεια παραμονής στη χώρα, είτε με τη μορφή θεώρησης είτε με τη μορφή ETA. Είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να το γνωρίζουν αυτό και να υποβάλλουν αίτηση για την ΕΤΑ τους με αρκετό χρόνο πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους.