Βρετανική ETA για το Newcastle Upon Tyne και ο αντίκτυπός της στους επισκέπτες

Το Newcastle upon Tyne είναι μια πλούσια ιστορική πόλη της βόρειας Αγγλίας. Συχνά απλουστευμένη ως Νιούκαστλ, είναι η περιφερειακή πρωτεύουσα της Βορειοανατολικής χώρας και κατοικείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Ενώ η πόλη έγινε διεθνώς γνωστή ως βιομηχανικό και ναυπηγικό κέντρο, σήμερα είναι γνωστή για τον ζωντανό πολιτισμό της, ο οποίος έχει αναπτυχθεί μέσα από την ανάπλαση της προκυμαίας και τα εργοστασιακά έργα. Το Νιούκαστλ αποτελεί επίσης πύλη προς την περιοχή Northumberland της Αγγλίας, όπου βρίσκεται το βορειότερο εθνικό πάρκο της χώρας και εμβληματικά αξιοθέατα όπως το Τείχος του Αδριανού. Οι επισκέπτες του Newcastle upon Tyne θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις νέες απαιτήσεις ETA του Ηνωμένου Βασιλείου που επηρεάζουν τους διεθνείς επισκέπτες. Γνωρίστε την ιστορία και τον πολιτισμό του Newcastle πριν μάθετε πώς να κάνετε αίτηση για ETA.

Ιστορία του Newcastle upon Tyne

Από τη ρωμαϊκή σημασία στο μεσαιωνικό εμπορικό λιμάνι

Η καταγεγραμμένη ιστορία του Newcastle upon Tyne ξεκίνησε το 122 μ.Χ. με την εγκατάστασή του από τους Ρωμαίους. Οι Ρωμαίοι έχτισαν μια γέφυρα και ένα οχυρό πάνω από τον ποταμό Tyne κοντά στο σημερινό Newcastle, γνωστό ως Pons Aelius, για να συνδέσουν έναν στρατιωτικό δρόμο με το τείχος του Αδριανού. Ακολούθησαν και άλλες οχυρώσεις, όπως το Segedunum στο Wallsend, καθιστώντας την περιοχή στρατηγική βάση για τη βόρεια προέλαση. Το Νιούκαστλ παρέμεινε κατοικημένο κατά την αγγλοσαξονική και τη νορμανδική περίοδο, κατά την οποία χτίστηκε το κάστρο που έδωσε στην πόλη το όνομά της.

Το Νιούκαστλ γνώρισε διαδοχικές συγκρούσεις με τους Σκωτσέζους, ακόμη και κατοχή από αυτούς, λόγω της γειτνίασής του με τα σύνορα. Αυτό οδήγησε στο να γίνει ένα από τα σημαντικότερα φρούρια της βόρειας Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όπου άνθισε ως εξαγωγικό λιμάνι που εμπορευόταν αγαθά με τη Βαλτική και τη Γερμανία. Η πόλη αναπτύχθηκε και περιλάμβανε τείχη, πύλες και ένα ακμάζον θρησκευτικό κέντρο που φιλοξενούσε μοναστήρια, όπως το Blackfriars, και γυναικεία μοναστήρια.

Από βιομηχανικός γίγαντας σε πολιτιστικό κέντρο

Το Νιούκαστλ ήταν μια κρίσιμη πόλη άνθρακα από τη μεσαιωνική περίοδο, αλλά η δύναμή του αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, με αποτέλεσμα να αποκτήσει το καθεστώς της πόλης το 1882. Αναπτύχθηκε στο τρίτο μεγαλύτερο ναυπηγικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου και διαφοροποιήθηκε στη βαριά βιομηχανία, την υαλουργία και την αγγειοπλαστική. Μεγάλο μέρος του σημερινού Νιούκαστλ διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της βικτοριανής ακμής του, χάρη στα εκτεταμένα αστικά έργα και την κατασκευή της Grey Street από τον κλασικό αρχιτέκτονα Richard Grainger.

Όπως και πολλές άλλες βιομηχανικές πόλεις, το Νιούκαστλ υπέφερε από την παρακμή της βιομηχανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την κατάρρευση των ναυτιλιακών και μεταποιητικών εταιρειών, οι άλλοτε σημαντικές παραλιακές περιοχές του Νιούκαστλ και του Γκέιτσχεντ εγκαταλείφθηκαν. Ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση αυτής της ιστορικής περιοχής άνθισε τη δεκαετία του 1990 και σήμερα έχει αναγεννηθεί με πολιτιστικά αξιοθέατα, καταστήματα και εστιατόρια. Η μεταβαλλόμενη τύχη της περιοχής συμβολίστηκε με τα εγκαίνια της γέφυρας Gateshead Millennium Bridge το 2001, που αποτελεί πλέον ορόσημο του σύγχρονου Νιούκαστλ.

Αξιοθέατα του Newcastle upon Tyne

Τα αξιοθέατα του Νιούκαστλ εκτείνονται από το ιστορικό βικτοριανό κέντρο της πόλης μέχρι την αναζωογονημένη περιοχή Quayside.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Βαλτικής

https://goo.gl/maps/DpQDxbekRPDXu2n86

Το The Baltic είναι η απάντηση του Newcastle στην Tate Modern, μια πρώην αποθήκη σιτηρών που έχει μετατραπεί σε χώρο σύγχρονης τέχνης και φιλοξενεί εκδηλώσεις, παραστάσεις και πολλά άλλα. Βρίσκεται απέναντι από τη γέφυρα Gateshead Millennium Bridge και αποτελεί μέρος της σύγχρονης εικόνας της προκυμαίας του Νιούκαστλ, μαζί με τη γειτονική αίθουσα συναυλιών Sage Gateshead.

Σήραγγα Victoria

https://g.page/victoria-tunnel-tours?share

Η σήραγγα Victoria είναι ένα συγκρότημα υπόγειων σηράγγων του 19ου αιώνα που εκτείνεται κάτω από το Νιούκαστλ. Κάποτε χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά άνθρακα και άλλων υλικών, ενώ σήμερα φιλοξενεί προκαθορισμένες ξεναγήσεις που περιγράφουν λεπτομερώς την ιστορία της σήραγγας ως βικτοριανή βαγονόδρομος και καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μουσείο Great North: Hancock

https://g.page/GreatNorthMuseum?share

Το Great North Museum είναι ένα μουσείο φυσικής ιστορίας που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Newcastle University. Προερχόμενο από τις συλλογές των φυσιολατρών Marmaduke Tunstall και John Hancock, εγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση το 1884 και έκτοτε έχει αναπτυχθεί και περιλαμβάνει εκθέματα ζώων σε φυσικό μέγεθος και μια λεπτομερή ιστορία του τείχους του Αδριανού.

Μουσείο Discovery

https://goo.gl/maps/4mimnkxZxe8T7xEV7

Το Μουσείο Discovery είναι ένα μουσείο της τοπικής ιστορίας του Νιούκαστλ που καλύπτει από τους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει εκθέσεις ναυπηγικής και στρατιωτικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου του ταχύτερου πλοίου με ατμοστρόβιλο της εποχής του, του Turbinia. Βρίσκεται σε έναν επιβλητικό βικτοριανό χώρο γραφείων με τρεις ορόφους εκθέσεων.

Παρουσίαση της νέας βρετανικής ETA για το Newcastle upon Tyne

Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινίασε το νέο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης ταξιδιωτικής ταυτότητας (ETA), ένα σύστημα για την αυστηροποίηση και ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της χώρας. Το νέο σύστημα περιγράφηκε στον νόμο περί ιθαγένειας και συνόρων του 2022, παράλληλα με μέτρα για την αλλαγή άλλων πτυχών της διαδικασίας μετανάστευσης. Στόχος της πράξης είναι η καλύτερη κατανόηση και ο έλεγχος του αριθμού των επισκεπτών που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα βρετανική ETA για το Newcastle upon Tyne θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι ξένοι επισκέπτες επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ οι προηγούμενοι κανόνες για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης σήμαιναν ότι άτομα από ορισμένες χώρες μπορούσαν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σύντομη διαμονή με ένα απλό διαβατήριο, τώρα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από την άφιξή τους. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει τους περισσότερους αλλοδαπούς χωρίς βίζα.

Ο γενικός σχεδιασμός του συστήματος ETA του Ηνωμένου Βασιλείου μοιάζει πολύ με το ηλεκτρονικό σύστημα ταξιδιωτικής εξουσιοδότησης (ESTA) των ΗΠΑ. Παρόμοιοι κανόνες δρομολογούνται επίσης στην ΕΕ ως Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS).

Γιατί ξεκίνησε το σύστημα ETA;

Εν ολίγοις, το σύστημα ETA ξεκίνησε για την παρακολούθηση των αριθμών των μεταναστών. Όπου λεπτομερείς πληροφορίες δεν καταγράφονταν ποτέ προηγουμένως, τώρα θα καταγράφονται. Ένα ακόμη βήμα είναι η βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων. Με ένα ETA, οι επισκέπτες θα ελέγχονται πριν από την άφιξή τους για να καθοριστεί η επιλεξιμότητά τους. Εάν επισημανθούν στοιχεία όπως ποινικό μητρώο ή προηγούμενες παραβάσεις, η είσοδός τους θα απορριφθεί.

Το σύστημα ETA έχει επίσης δρομολογηθεί για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας εισόδου και την ενημέρωσή του για τις σύγχρονες ταξιδιωτικές ανάγκες. Επιπλέον, με ένα ETA, οι ταξιδιώτες θα είναι πιο σίγουροι ότι έχουν άδεια προσγείωσης.

Ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις για την αίτηση ETA του Ηνωμένου Βασιλείου;

Οι περισσότεροι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για ETA πριν από την άφιξή τους. Για να το πράξουν αυτό, πρέπει να υποβάλουν αίτηση ETA. Το έντυπο αυτό είναι απλό και ζητάει βασικές πληροφορίες σχετικά με το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τη χώρα γέννησης και τα στοιχεία επικοινωνίας του ατόμου που ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αιτούντες πρέπει επίσης να προσκομίσουν ένα έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο και τα στοιχεία πληρωμής του τέλους αίτησης.

Πόσο διαρκεί η επεξεργασία της αίτησης ETA;

Η διαδικασία αίτησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σχεδιαστεί για να ολοκληρώνεται γρήγορα, ώστε να μην επηρεάζονται οι διακοπές της τελευταίας στιγμής. Η επιβεβαίωση θα διαρκέσει από 48 έως 72 ώρες. Στο τέλος της διαδικασίας, ο αιτών θα λάβει: (i) ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιβεβαίωσης της υποβολής και στη συνέχεια (ii) επιβεβαίωση ETA που πρέπει να επιδεικνύεται κατά το ταξίδι.

Η μη έκδοση ETA μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση εισόδου. Οι αεροπορικές εταιρείες θα ελέγχουν τους επιβάτες πριν από την επιβίβαση και θα απορρίπτουν όσους δεν διαθέτουν έγκυρο ETA. Κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιβάτες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω απλουστευμένων ηλεκτρονικών πυλών, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής στον συνοριακό έλεγχο.

Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει συνήθως μια ETA;

Η ETA αναμένεται να συμπέσει με τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου για την απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικής θεώρησης (EVW). Ως εκ τούτου, η ETA θα ισχύει για 180 ημέρες.

Πότε θα κυκλοφορήσει το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Newcastle upon Tyne;

Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμαστική φάση και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2023. Αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως από τις αρχές του 2024.

Ποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση για ETA και ποιος απαλλάσσεται;

Οι περισσότεροι υπήκοοι χωρίς βίζα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETA πριν από το ταξίδι. Αυτό θα επηρεάσει την Κοινοπολιτεία, την Ευρώπη και άλλα κράτη με υφιστάμενες συμφωνίες για ταξίδια χωρίς βίζα, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Βρείτε τον πλήρη κατάλογο επιλεξιμότητας ETA εδώ.

Οι επισκέπτες που πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα δεν θα κληθούν να υποβάλουν επίσης αίτηση για ETA. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ETA περιλαμβάνεται στην τυπική διαδικασία θεώρησης. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κάτοχοι άδειας διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι κάτοχοι διαβατηρίων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Απαιτείται ETA για το ταξίδι στο Newcastle upon Tyne;

Ναι. Οι περισσότεροι υπερπόντιοι επισκέπτες που φθάνουν στο Newcastle upon Tyne θα χρειαστούν ETA για ταξίδια από το 2024. Λάβετε σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία με αυτές τις Συχνές Ερωτήσεις για την ETA.

Επίσκεψη στο Newcastle upon Tyne

Το Newcastle upon Tyne είναι μια σημαντική αγγλική πόλη που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην άμυνα της χώρας κατά τη διάρκεια των Πολέμων των Τριών Βασιλείων (1639 και 1652). Με αρχαιολογία της ρωμαϊκής εποχής, ένα καλά διατηρημένο βικτοριανό κέντρο της πόλης και μια πολυσύχναστη ανακαινισμένη προκυμαία, το Νιούκαστλ είναι γεμάτο ιστορία, κληρονομιά και πολιτισμό. Εξυπηρετείται από το δικό της διεθνές αεροδρόμιο και λειτουργεί ως πύλη προς τον Βορρά με τα πολλά αξιοθέατα. Από το 2024 οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό θα πρέπει να διαθέτουν ΕΤΑ για το Newcastle upon Tyne, είτε πρόκειται για επίσκεψη για αξιοθέατα είτε για επαγγελματικούς λόγους.