Βρετανική ETA για το Μάντσεστερ και πώς θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες

Το Μάντσεστερ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βιομηχανική ιστορία της χώρας. Παρόλο που γνώρισε οικονομικές δυσκολίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μάντσεστερ γέννησε μερικά από τα πιο γνωστά πολιτιστικά φαινόμενα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα, η μουσική, η τέχνη και η λογοτεχνική κληρονομιά της πόλης βρίσκονται σε μουσεία, χώρους και αξιοθέατα που προσελκύουν διεθνείς επισκέπτες. Όσοι σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο Μάντσεστερ πρέπει να εξοικειωθούν με τις νέες απαιτήσεις ETA που επηρεάζουν τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ θα βρείτε την ιστορία αυτής της πόλης του Βορρά, καθώς και προτεινόμενα αξιοθέατα και έναν οδηγό για την ETA του Ηνωμένου Βασιλείου για το Μάντσεστερ.

Ιστορία και κληρονομιά του Μάντσεστερ

Η ιστορία του Μάντσεστερ αντικατοπτρίζει μεγάλο μέρος της ιστορίας της Αγγλίας. Ιδρύθηκε για πρώτη φορά ως ρωμαϊκό φυλάκιο που ονομαζόταν Mamucium και πέρασε από διαδοχικά κύματα εγκατάστασης από Σάξονες και Νορμανδούς. Σήμερα, τα ανακατασκευασμένα ερείπια των ρωμαϊκών οχυρώσεων βρίσκονται στην Deansgate έξω από το Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας. Το Μάντσεστερ ευημερούσε καθ’ όλη τη μεσαιωνική περίοδο, καθώς αναπτυσσόταν η βιομηχανία μάλλινης ύφανσης. Το εμπόριο κλωστοϋφαντουργίας καθόρισε την πόλη από τον 16ο αιώνα και αργότερα θα την καταξίωσε σε παγκόσμιο γίγαντα της βαμβακοβιομηχανίας.

Η Βιομηχανική Επανάσταση

Το Μάντσεστερ έγινε το κέντρο της βιομηχανικής επανάστασης στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι βαμβακοβιομηχανίες, όπως η Quarry Bank Mill, που σήμερα αποτελεί μουσείο και χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν από τις πρώτες που λειτούργησαν με ατμό. Η ανάπτυξη των μηχανημάτων που λειτουργούν με ατμομηχανές οδήγησε στην εκθετική ανάπτυξη του Μάντσεστερ ως επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου βαμβακιού. Σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε πολλές καλοδιατηρημένες βιομηχανικές αποθήκες, μύλους και ανταλλακτήρια σε όλη την πόλη. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Asia House και το India House, που κάποτε ήταν τα ψηλότερα κτίρια της χώρας, και το Royal Cotton Exchange, που σήμερα είναι εμπορικό κέντρο και θεατρικό συγκρότημα. Αυτή η βιομηχανική ανάπτυξη προσέλκυσε επίσης επαναστατικά ιδεώδη, με τον Καρλ Μαρξ να αναπτύσσει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του από τη βιβλιοθήκη Chetham του Μάντσεστερ.

Σύγχρονο Μάντσεστερ

Όπως και πολλές άλλες πρώην βιομηχανικές πόλεις της Αγγλίας, καθώς τα εργοστάσια έκλεισαν και οι εργατικές κατοικίες εκκενώθηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1960, το Μάντσεστερ πέρασε μια περίοδο ύφεσης. Τα οικονομικά προβλήματα του 20ού αιώνα αποτέλεσαν το υπόβαθρο για μια ακμάζουσα πολιτιστική σκηνή. Η indie μουσική εταιρεία Factory Records με έδρα το Μάντσεστερ ήταν το σπίτι για δημοφιλή συγκροτήματα όπως οι New Order, Joy Division, Happy Mondays και OMD. Άλλα συγκροτήματα όπως οι Smiths, Oasis, Stone Roses και Verve έδωσαν στην πόλη μια ισχυρή μουσική φήμη που συνεχίζεται σε χώρους όπως το Manchester Arena, το Manchester Apollo και το Manchester Academy. Η πόλη αναγεννήθηκε σε μεγάλο βαθμό τη νέα χιλιετία, με αποθήκες που μετατράπηκαν σε πολυτελή διαμερίσματα και εμπορικά κέντρα, όπως το Arndale και το The Printworks, που προσφέρουν μια βάση λιανικής πώλησης.

Μουσεία, αξιοθέατα και πράγματα που μπορείτε να κάνετε

Το Μάντσεστερ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα μουσείων και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο διάσημα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για το πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν της πόλης ή να ακολουθήσουν τα βήματα καλλιτεχνών και μουσικών στη Βόρεια Συνοικία.

Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας

https://goo.gl/maps/15KssVEpt6yJQXPq5

Παράλληλα με τα φιλικά προς τα παιδιά εκθέματα και τις ζωντανές επιδείξεις, το Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας παρέχει μια ιστορική αναδρομή στη βιομηχανική κληρονομιά του Μάντσεστερ. Το μουσείο καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία τεχνολογικών εφευρέσεων, από τα βικτοριανά μηχανήματα μέχρι τη σημερινή εξερεύνηση του διαστήματος.

Πινακοθήκη του Μάντσεστερ και Whitworth

https://g.page/mcrartgallery?share

Το Μάντσεστερ διαθέτει δύο εθνικά αναγνωρισμένες γκαλερί τέχνης. Η Manchester Art Gallery ιδρύθηκε το 1823 και φημίζεται για τη μόνιμη προραφαηλιτική συλλογή της και τις σύγχρονες εκθέσεις τοπικής και εθνικής σημασίας. Η Whitworth είναι μια γκαλερί τέχνης που συνδέεται με το πανεπιστήμιο και ιδρύθηκε το 1889. Στεγάζει γνωστά βρετανικά υφάσματα, μια καφετέρια και έργα τέχνης Ευρωπαίων και Βρετανών καλλιτεχνών από τον Ρέμπραντ έως τον Χόκνεϊ.

Βιβλιοθήκη & Μουσική Σχολή του Chetham

https://goo.gl/maps/2zJ3PU4w4E13fvHp6

Η ιστορική βιβλιοθήκη Chetham’s συνορεύει με τους κήπους του καθεδρικού ναού. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες δημόσιες βιβλιοθήκες στον κόσμο, η οποία άνοιξε το 1653. Το κτίριο είναι ακόμη παλαιότερο, καθώς χτίστηκε για πρώτη φορά το 1421 ως κατοικία ιερέα. Στεγάζει πολλά σημαντικά μεσαιωνικά χειρόγραφα και έχει δεσμούς με τον Καρλ Μαρξ, ο οποίος έκανε έρευνα και έγραφε από μια εσοχή εδώ το 1845. Το Μάντσεστερ δεν στερείται και άλλων σημαντικών βιβλιοθηκών, με τη γοτθική John Rylands Library να στεγάζει τις Ειδικές Συλλογές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Η βόρεια συνοικία

https://goo.gl/maps/5hHGe7CU74ApNS2EA

Το Northern Quarter είναι το μοντέρνο κέντρο λιανικής πώλησης και ψυχαγωγίας του Μάντσεστερ. Είναι γεμάτη με δημόσια έργα τέχνης, μπουτίκ καταστήματα, καφετέριες και μπαρ. Είναι επίσης ιστορική, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από βιομηχανικές αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε πολιτιστικούς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Mackie Mayor, ένα δημοφιλές εστιατόριο με μόνιμο και εναλλασσόμενο κατάλογο πάγκων σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1858.

Η νέα βρετανική ETA για το Μάντσεστερ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την έναρξη εφαρμογής ενός συστήματος ηλεκτρονικής πιστοποίησης ταξιδιωτικής ταυτότητας (ETA) που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους που επισκέπτονται τη χώρα. Το σύστημα ξεκίνησε ως μέρος του νέου νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα σύνορα, προκειμένου να παρακολουθείται η είσοδος ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αξιολογούνται οι κίνδυνοι. Αυτό επηρεάζει όλους τους ξένους επισκέπτες που δεν χρειάζονταν προηγουμένως θεώρηση για να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν μεταβαίνετε ή ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο για επαγγελματικούς λόγους, εκπαίδευση, ταξίδι ή ιατρική περίθαλψη, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για ETA.

Σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες, πολλοί επισκέπτες δεν χρειάζονταν βίζα για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η κατηγορία υπηκόων χωρίς βίζα περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της Κοινοπολιτείας, πολλούς Ευρωπαίους ή υπηκόους της ΕΕ, καθώς και άλλα κράτη με ταξιδιωτικές συμφωνίες, όπως η Ιαπωνία, μεταξύ άλλων. Το σύστημα βασίζεται στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (ESTA) των ΗΠΑ και θα αντικατοπτρίζεται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS) της ΕΕ για τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.

Ποια είναι τα οφέλη του νέου συστήματος ETA;

Το σύστημα ETA είναι ένα χρήσιμο σύστημα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον έλεγχο όλων των αφίξεων. Οι προηγούμενοι κανόνες σήμαιναν ότι οι ταξιδιώτες χωρίς θεώρηση δεν καταγράφονταν. Με ένα σύστημα ETA, ο έλεγχος των συνόρων θα λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες ασφαλείας για τα άτομα που επισκέπτονται τη χώρα, καθώς και μια επιπλέον ροή εσόδων. Αυτό θα επισημάνει επίσης ποινικά μητρώα ή παραβιάσεις της νομοθεσίας περί μετανάστευσης.

Για τους επισκέπτες, το σύστημα ETA λειτουργεί σαν βίζα για να διαβεβαιώνει ότι οι επισκέπτες ταξιδεύουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διαδικασία είναι απλουστευμένη ηλεκτρονικά και δεν απαιτεί από τον αιτούντα να επισκεφθεί πρεσβεία ή προξενείο.

Ποια έγγραφα απαιτούνται για την υποβολή αίτησης για ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης απαιτούνται βασικές πληροφορίες. Οι αιτούντες ETA θα πρέπει να αναφέρουν το ονοματεπώνυμό τους, την ημερομηνία γέννησης, τη χώρα γέννησης και τα στοιχεία του ταξιδιού τους. Για τη συμπλήρωση των αιτήσεων, οι αιτούντες πρέπει επίσης να προσκομίσουν ένα έγκυρο βιομετρικό διαβατήριο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας τους και έναν τρόπο πληρωμής για την κάλυψη του κόστους.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης ETA;

Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά. Οι επισκέπτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση τις ημέρες που προηγούνται του ταξιδιού. Καθώς οι αιτήσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως και 72 ώρες, θα πρέπει να ολοκληρώσετε την αίτησή σας εγκαίρως. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα λάβετε ένα email επαλήθευσης, το οποίο μπορείτε να εμφανίσετε όταν ταξιδεύετε χρησιμοποιώντας το smartphone σας ή ως εκτυπωμένο αντίγραφο.

Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει συνήθως μια ETA;

Αν και οι ETA δεν έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως, αναμένεται να ισχύουν έως και 6 μήνες, όπως το ισχύον σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με ηλεκτρονικά μέσα (EVW) του Ηνωμένου Βασιλείου. Να θυμάστε ότι η ETA δεν αντικαθιστά τη θεώρηση. Για παράδειγμα, όλοι οι επισκέπτες που χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν με διαμονή άνω των 6 μηνών πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Επιπλέον, η ETA δεν εγγυάται πάντοτε την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο- οι υπάλληλοι των συνόρων μπορούν ακόμη να αρνηθούν την είσοδο σε όσους δεν είναι αποδεκτοί σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία.

Πότε θα εφαρμοστεί το σύστημα ETA;

Η βρετανική ETA βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση και θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2023. Η πλήρης εφαρμογή αναμένεται μέχρι το 2024.

Ποιος απαλλάσσεται και ποιος χρειάζεται ETA;

Η ETA είναι υποχρεωτική για όλους τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επισκέπτες που δεν χρειάζονταν βίζα για να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο στο παρελθόν μπορεί τώρα να χρειάζονται ETA. Οι επισκέπτες που χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής ETA, καθώς αυτή έχει ήδη συμπληρωθεί κατά τη διάρκεια των συνήθων αιτήσεων θεώρησης. Περαιτέρω εξαιρέσεις ισχύουν για τους κατόχους άδειας διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους κατόχους διαβατηρίου της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Απαιτείται ETA για να ταξιδέψετε στο Μάντσεστερ;

Όσοι υπήκοοι χωρών χωρίς βίζα σκοπεύουν να επισκεφθούν το Μάντσεστερ θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν. Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε τις Συχνές ερωτήσεις της ETA.

Το Μάντσεστερ είναι μια ιστορική πόλη που βρίσκεται κοντά στους Pennine Hills της Αγγλίας. Ως η βιομηχανική καρδιά της Βρετανίας του 19ου αιώνα, η πόλη προσφέρει πολλά μουσεία και ορόσημα που αντικατοπτρίζουν αυτή την κληρονομιά. Για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου, η πόλη φιλοξενεί το φημισμένο ποδοσφαιρικό γήπεδο Old Trafford και το Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου. Μια ETA θα είναι υποχρεωτική για τους επισκέπτες αυτής της πόλης όταν το σύστημα ξεκινήσει. Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε και να προετοιμαστείτε για μια ETA στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Μάντσεστερ πριν κάνετε το ταξίδι σας σε αυτή την πόλη του βόρειου Ηνωμένου Βασιλείου.