Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα Αυξάνει την ποσόστωση του προγράμματος κινητικότητας των νέων σε 5.000 ετησίως

| 30 Ιανουαρίου, 2024
Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα Αυξάνει την ποσόστωση του προγράμματος κινητικότητας των νέων σε 5.000 ετησίως

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και η Νότια Κορέα θα επεκτείνουν το καθεστώς αμοιβαίας κινητικότητας των νέων.

Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους νέους και από τις δύο χώρες να βιώσουν ευκαιρίες που θα τους αλλάξουν τη ζωή.

Ο αριθμός των υπηκόων της Νότιας Κορέας που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το Πρόγραμμα Κινητικότητας Νέων (YMS) του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί από 1.000 σε 5.000 ετησίως.

Το όριο ηλικίας για τους Νοτιοκορεάτες που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα YMS θα αλλάξει επίσης.

Τα άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών μπορούν πλέον να πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα, εφόσον πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για τη θεώρηση YMS δεν θα χρειάζεται πλέον να καταχωρούν τα ονόματά τους στο σύστημα ψηφοφορίας.

Αντίθετα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ανά πάσα στιγμή, αρχής γενομένης από τις 31 Ιανουαρίου 2024.

“Ο ενθουσιασμός των Βρετανών και των Κορεατών για τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τη μουσική και τον αθλητισμό του άλλου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα”, δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης στη Νότια Κορέα Colin Crooks σε δελτίο Τύπου.

Ο Crooks πρόσθεσε ότι η επέκταση θα επιτρέψει σε περισσότερους νέους να “εξερευνήσουν ο ένας τον πολιτισμό του άλλου από πρώτο χέρι και να αποκτήσουν αναμνήσεις και φίλους για όλη τους τη ζωή”.

Ο επικεφαλής του UKVI για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού Michael Lutz πρόσθεσε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους “να βυθιστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αποκτήσουν αξέχαστες αναμνήσεις”.

Βίζα διακοπών εργασίας της Νότιας Κορέας για υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου

Ταυτόχρονα, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα επωφελούνται επίσης από αμοιβαίες ευκαιρίες όταν ταξιδεύουν στη Νότια Κορέα στο πλαίσιο του διευρυμένου καθεστώτος.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αύξησε επίσης την ποσόστωση για τις θεωρήσεις διακοπών εργασίας για υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου σε 5.000 ετησίως. Επίσης, αύξησε το ανώτατο όριο ηλικίας στα 35 έτη.

Η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να χορηγούν αμοιβαίες θεωρήσεις YMS και Working Working Holiday το 2012.

Από τότε, 1.000 νέοι Νοτιοκορεάτες ετησίως ταξιδεύουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο χρόνια.

Χάρη στο YMS, χιλιάδες Νοτιοκορεάτες “έμαθαν αγγλικά και γνώρισαν τον τοπικό πολιτισμό και τρόπο ζωής”, σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου Προξενικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας.

Αναφέρει επίσης: “Επιπλέον, οι νέοι Βρετανοί είχαν διάφορες ευκαιρίες να επισκεφθούν τη χώρα μας και να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας μέσω του προγράμματος διακοπών εργασίας”.

Οι βελτιώσεις αποσκοπούν στον εορτασμό της 140ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Νότιας Κορέας το 2023.

Πρόγραμμα κινητικότητας νέων και θεωρήσεις διακοπών εργασίας

Η βίζα του προγράμματος κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει σε νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών (ή 18 έως 35 ετών για την Αυστραλία, τον Καναδά ή τη Νότια Κορέα) να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και δύο χρόνια χωρίς τη χορηγία εργοδότη.

Προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους να ζήσουν, να εργαστούν, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς.

Σε άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, αυτός ο τύπος θεώρησης ονομάζεται θεώρηση διακοπών εργασίας και έχει παρόμοιες διατάξεις.

Η βίζα διακοπών εργασίας επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών να παραμείνουν στη χώρα εταίρο για έως και δύο έτη. Μπορούν επίσης να εργαστούν στη χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μόνο για την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού.

Και τα δύο προγράμματα προσφέρουν ευκαιρίες στους νέους να εμβαθύνουν στην κατανόηση των χωρών/περιοχών των εταίρων.

Ενώ οι συμμετέχοντες και στα δύο προγράμματα μπορούν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της διαμονής τους για την κάλυψη των εξόδων, οι θεωρήσεις YMS και Working Holiday δεν απευθύνονται σε όσους αναζητούν πρωτίστως εργασία.

Επέκταση του προγράμματος κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου

Η επέκταση του προγράμματος κινητικότητας των νέων για τη Νότια Κορέα από το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί μια παρόμοια εξέλιξη του προγράμματος κινητικότητας των νέων για την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

Από τις 31 Ιανουαρίου 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκδίδει ετησίως έως και 6.000 θεωρήσεις YMS σε νέους Ιάπωνες.

Η Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά, θα εκδώσει τον ίδιο αριθμό θεωρήσεων διακοπών εργασίας σε νέους Βρετανούς από την 1η Απριλίου 2024.

Ο υψηλότερος αριθμός σημαίνει ότι η ποσόστωση της Ιαπωνίας για την έκδοση βίζας διακοπών εργασίας για Βρετανούς πολίτες, που σήμερα ανέρχεται σε 1.000 ετησίως, θα εξαπλασιαστεί.

Από την άλλη πλευρά, η βρετανική ποσόστωση YMS για τους Ιάπωνες πολίτες θα αυξηθεί τέσσερις φορές από τις τρέχουσες 1.500.

Η διευρυμένη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιαπωνία για τη χορήγηση θεωρήσεων για διακοπές εργασίας εκπληρώνει μια ουσιαστική δέσμευση της “Συμφωνίας της Χιροσίμα“: Μια ενισχυμένη παγκόσμια στρατηγική εταιρική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ιαπωνίας”.

Από την άλλη πλευρά, το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε επίσης το YMS για την Ουρουγουάη με 500 αρχικές θέσεις.

Στη φθινοπωρινή δήλωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2023 περιγράφονται αλλαγές στη θεώρηση YMS.

Για το ίδιο έτος, αύξησε κατά 7.000 τις θέσεις YMS για Αυστραλούς και Καναδούς υπηκόους νέων.

Επίσης, διευρύνει την επιλεξιμότητα και τη διάρκεια παραμονής των συμμετεχόντων από τις δύο χώρες και τη Νέα Ζηλανδία.