Εναλλακτικές λύσεις θεώρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσους δεν έλαβαν ETA

| 17 Οκτωβρίου, 2024
Εναλλακτικές λύσεις θεώρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσους δεν έλαβαν ETA
Χορηγία εικόνας από Nicole Geri μέσω Unsplash

Το σύστημα ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ ΕΤΑ) επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχει και να προ-ελέγχει τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και επισκέπτονται τη χώρα. Βοηθά στην παρακολούθηση της εισόδου και της εξόδου τους και στον εντοπισμό πιθανών απειλών πριν από την άφιξή τους.

Για να γίνει αυτό, οι αιτούντες ETA πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για ταξιδιωτική άδεια και να παρέχουν προσωπικά στοιχεία και στοιχεία διαβατηρίου. Πρέπει επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις ασφαλείας για να καθοριστεί η επιλεξιμότητά τους να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και είναι σπάνιο να μην χορηγείται ETA σε υπηκόους που δεν διαθέτουν βίζα, μπορεί να συμβεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Εδώ, παραθέτουμε τα είδη των εναλλακτικών λύσεων θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με την ETA.

Εναλλακτικές λύσεις θεώρησης ETA του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι ταξιδιώτες στους οποίους έχει απορριφθεί η έκδοση ETA δεν μπορούν να ασκήσουν διοικητική προσφυγή κατά της απόφασης. Μπορούν μόνο να προσβάλουν την άρνηση ΕΤΑ μέσω μιας μακράς δικαστικής διαδικασίας.

Ένας άλλος τρόπος για να επισκεφθεί κάποιος το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν δεν του χορηγείται ETA, είναι να υποβάλει αίτηση για βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η γνώση του εναλλακτικού τρόπου θεώρησης ETA που πρέπει να χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τον σκοπό επίσκεψης του ταξιδιώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA απαιτείται για τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό, επίσκεψη στην οικογένεια, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και σπουδές μικρής διάρκειας.

Είναι επίσης απαραίτητη για τους ταξιδιώτες που διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και για όσους έρχονται στη χώρα στο πλαίσιο της παραχώρησης θεώρησης για δημιουργικούς εργαζομένους.

Με αυτούς τους σκοπούς κατά νου, οι εναλλακτικές λύσεις θεώρησης ETA περιλαμβάνουν την τυπική θεώρηση επισκέπτη, τη θεώρηση διέλευσης και την προσωρινή θεώρηση εργασίας.

Τυπική βίζα επισκέπτηΒίζα διέλευσηςΒίζα για δημιουργικό εργαζόμενο
Σκοπός της επίσκεψηςΤουρισμός, επίσκεψη στην οικογένεια και τους φίλους, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες, σπουδές μικρής διάρκειαςΔιέλευση από το Ηνωμένο ΒασίλειοΠροσωρινή δημιουργική εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια παραμονήςΈξι6 μήνες48 ώρες12 μήνες ή τη διάρκεια που αναφέρεται στο πιστοποιητικό χορηγίας, όποια από τις δύο είναι μικρότερη.
ΑπαιτήσειςΙσχύον διαβατήριο, πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου, απόδειξη οικονομικής ικανότητας, αποδεικτικά στοιχεία για τους δεσμούς με τη χώρα καταγωγήςΙσχύον διαβατήριο, πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου, απόδειξη της άδειας εισόδου και παραμονής στη χώρα προορισμού, αποδεικτικό στοιχείο για τη συνέχιση του ταξιδιού σας.Ισχύον διαβατήριο, πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου, πιστοποιητικό χορηγίας, απόδειξη οικονομικής ικανότητας, απόδειξη ελάχιστου μισθού και εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, όπως ορίζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαδικασία υποβολής αιτήσεωνΣυμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση και επισκεφθείτε ένα προξενείο ή κέντρο έκδοσης θεωρήσεων για να υποβάλετε τις απαιτήσεις και να καταχωρίσετε τα βιομετρικά δεδομένα.
Χρόνος επεξεργασίαςΤουλάχιστον τρεις εβδομάδες
Τέλη£115£35 για θεώρηση άμεσης αεροπορικής διέλευσης- £64 για θεώρηση επίσκεψης υπό διέλευση.£298 + £1,035 Επιβάρυνση για την υγεία των μεταναστών (IHS) ανά έτος

Τυπική θεώρηση επισκέπτη

Η τυπική θεώρηση επισκέπτη επιτρέπει στους ταξιδιώτες να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι μήνες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουρισμό, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, σύντομες σπουδές και επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ισχύει και για άλλους σκοπούς, όπως ιατρικές θεραπείες, εφόσον το άτομο πληροί τις πρόσθετες προϋποθέσεις για τον σκοπό του ταξιδιού του και δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες παραμονής.

Η τυπική θεώρηση επισκέπτη είναι θεώρηση μίας εισόδου, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να επισκεφθούν ξανά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσοι σκοπεύουν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για έναν διαφορετικό τύπο θεώρησης επισκέπτη που επιτρέπει πολλαπλές εισόδους και πιο παρατεταμένη διαμονή στη χώρα.

Για να υποβάλουν αίτηση για μια τυπική βίζα επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες πρέπει να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στον ιστότοπο UK Visa and Immigration (UKVI) και να παράσχουν προσωπικές πληροφορίες, τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και τον λόγο της επίσκεψής τους.

Μετά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης, οι αιτούντες πρέπει να προγραμματίσουν ραντεβού σε προξενείο ή γραφείο θεώρησης για να υποβάλουν βιομετρικά στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα, όπως έγκυρο διαβατήριο και ταξιδιωτικό δρομολόγιο.

Οι αιτούντες πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής, των καθημερινών εξόδων και του ταξιδιού επιστροφής.

Βίζα διέλευσης

Εναλλακτικές λύσεις θεώρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσους δεν έλαβαν ETA
Χορηγία εικόνας από Andrik Langfield μέσω Unsplash

Η θεώρηση διέλευσης είναι υποχρεωτική για τα άτομα που ταξιδεύουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου προς άλλο προορισμό. Επιτρέπει στους διερχόμενους ταξιδιώτες να παραμείνουν στη χώρα έως και 48 ώρες περιμένοντας την πτήση ανταπόκρισής τους.

Υπάρχουν δύο τύποι θεωρήσεων διέλευσης: Άμεση αεροπορική θεώρηση διέλευσης και θεώρηση επισκέπτη υπό διέλευση.

Οι επισκέπτες χρειάζονται θεώρηση άμεσης αεροπορικής διέλευσης εάν δεν περάσουν από συνοριακό έλεγχο. Από την άλλη πλευρά, οι ταξιδιώτες χρειάζονται βίζα διέλευσης επισκεπτών εάν θα περάσουν από συνοριακό έλεγχο αλλά θα φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός 48 ωρών για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον προορισμό τους.

Οι ταξιδιώτες που πρόκειται να διαμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερες από 48 ώρες θα χρειαστούν αντί για βίζα τυπικού επισκέπτη. Αυτή μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για τους ταξιδιώτες που διέρχονται συχνά από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ισχύει για έξι μήνες.

Για να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση διέλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες χρειάζονται τα διαβατήριά τους για να αποδείξουν ότι είναι υπήκοοι της χώρας στην οποία ταξιδεύουν. Εάν αυτό δεν ισχύει, πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν άδεια εισόδου στη χώρα προορισμού τους με άδεια διαμονής ή έγκυρη θεώρηση.

Οι ταξιδιώτες που δεν είναι κάτοικοι ή πολίτες της χώρας του περαιτέρω προορισμού τους πρέπει να γνωστοποιούν τον σκοπό του ταξιδιού τους και τη διαμονή τους και να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για το περαιτέρω ταξίδι. Αυτό είναι συνήθως μια επιβεβαίωση από ταξιδιωτικό πράκτορα ή ένα εκτυπωμένο ή ψηφιακό αντίγραφο της κράτησης πτήσης, του εισιτηρίου ή της κάρτας επιβίβασης.

Όπως και η τυπική θεώρηση επισκέπτη, οι αιτούντες θεώρηση διέλευσης πρέπει επίσης να υποβάλουν βιομετρικά στοιχεία σε ένα κέντρο υποβολής αιτήσεων θεώρησης.

Οι διερχόμενοι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν μαζί τους όλες τις απαιτήσεις κατά τη διέλευσή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Βίζα για δημιουργικό εργαζόμενο

Η θεώρηση για δημιουργικούς εργαζόμενους επιτρέπει σε άτομα να εργαστούν προσωρινά στη δημιουργική βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον 12 μήνες.

Η δημιουργική βιομηχανία περιλαμβάνει ρόλους όπως η υποκριτική, ο χορός, η μουσική, ο κινηματογράφος, οι τέχνες, η λογοτεχνία, η μετάφραση, η παρουσίαση, η παραγωγή, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και πολλά άλλα. Το τεχνικό ή υποστηρικτικό προσωπικό μπορεί επίσης να συνοδεύει τους επιλέξιμους δημιουργικούς εργαζόμενους.

Οι αιτούντες θεώρηση Creative Worker πρέπει να είναι σε θέση να συνεισφέρουν διακριτά στη δημιουργική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα πρέπει να υποστηρίζονται από αδειούχο χορηγό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος μπορεί να τους παράσχει Πιστοποιητικό Χορηγίας (Certificate of Sponsorship – CoS). Αυτό το ηλεκτρονικό έγγραφο περιέχει έναν αριθμό αναφοράς και πληροφορίες σχετικά με τον εργαζόμενο και την εργασία που θα εκτελέσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν την οικονομική τους ικανότητα να συντηρήσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούν να το κάνουν αυτό προσκομίζοντας μια δήλωση τραπεζικού λογαριασμού που δείχνει ένα ελάχιστο υπόλοιπο 1.270 λιρών Αγγλίας για 28 συνεχόμενες ημέρες εντός 31 ημερών από την υποβολή της αίτησης θεώρησης.

Η απαίτηση αυτή μπορεί να μην ισχύει, εάν ο ανάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πρόθυμος να χρηματοδοτήσει τον πρώτο μήνα του εργαζομένου, κάτι που θα πρέπει να αναφέρεται στο ΣΣ.

Η θεώρηση για δημιουργικούς εργαζόμενους είναι μία από τις θεωρήσεις προσωρινής εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλες περιλαμβάνουν:

  • Βίζα διεθνούς αθλητή
  • Κυβερνητικά εξουσιοδοτημένη θεώρηση ανταλλαγής
  • Διεθνής συμφωνία Βίζα εργαζομένου
  • Θεώρηση για θρησκευτικούς εργαζομένους
  • Βίζα για φιλανθρωπικό προσωπικό
  • Βίζα εποχιακού εργαζομένου
  • Βίζα κινητικότητας για νέους

Διαδικασία αίτησης θεώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο

Εναλλακτικές λύσεις θεώρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσους δεν έλαβαν ETA
Χορηγία εικόνας από Christin Hume μέσω Unsplash

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία αίτησης θεώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο πολύπλοκη από την ηλεκτρονική αίτηση ETA.

Οι αιτούντες θεώρηση για το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και να κλείσουν ραντεβού σε προξενείο ή γραφείο θεώρησης για να υποβάλουν βιομετρικά στοιχεία, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσφατη φωτογραφία.

Τα τέλη είναι επίσης υψηλότερα από μια αίτηση ETA και η λήψη απόφασης διαρκεί περισσότερο. Ο χρόνος διεκπεραίωσης μιας θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου διαρκεί συνήθως τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Οι ταξιδιώτες στους οποίους δεν χορηγείται ETA πρέπει να εξετάσουν τη διαδικασία αίτησης θεώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Όσοι λαμβάνουν θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως εναλλακτική λύση για την ETA δεν θα χρειάζονται πλέον την άδεια ταξιδιού ή οποιαδήποτε πρόσθετα έγγραφα άδειας ταξιδιού.