Είναι η Βρετανία το ίδιο με την Αγγλία;

| 27 Νοεμβρίου, 2022
Είναι η Βρετανία το ίδιο με την Αγγλία;

Σε γραπτά άρθρα ο συγγραφέας συχνά χρησιμοποιεί την Αγγλία ή τη Βρετανία (ή ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο) σαν να είναι όλα το ίδιο μέρος και εναλλάξιμα, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να ισχύει. Κοιτάζοντας έναν χάρτη ή έναν άτλαντα η Αγγλία είναι εύκολο να βρεθεί, ενώ τα ονόματα Μεγάλη Βρετανία ή Ηνωμένο Βασίλειο συνήθως δεν εμφανίζονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αγγλία είναι μια χώρα, ενώ οι άλλες δύο είναι πολιτικές ομάδες πολλών διαφορετικών χωρών. Ποια είναι όμως η διάκριση μεταξύ Αγγλίας, Βρετανίας και Ηνωμένου Βασιλείου;

Αγγλία

Το όνομα Αγγλία προέρχεται από το “Land of the Angles”, μια αναφορά στους Άγγλους, μια γερμανική φυλή που κατοικούσε στη σημερινή Αγγλία τον πέμπτο αιώνα. Είναι ένα κυρίαρχο κράτος που κυβερνάται από τη μοναρχία μου, αν και η βασιλική οικογένεια είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό απλώς συμβολική και δεν ασκεί πραγματική εξουσία στις εθνικές υποθέσεις. Η Αγγλία είναι απλώς ένα μέρος μιας ευρύτερης χερσαίας μάζας που περιλαμβάνει επίσης τη Σκωτία και την Ουαλία.

Η Αγγλία συνορεύει με τη Σκωτία στα βόρεια και την Ουαλία στα δυτικά, αλλά αυτές είναι ξεχωριστές χώρες από την Αγγλία, αν και οι τρεις μαζί σχηματίζουν τη Βρετανία ή Μεγάλη Βρετανία, που είναι το ίδιο πράγμα. Η μεγαλύτερη από τις τρεις χώρες της Βρετανίας, η Αγγλία καλύπτει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής χερσαίας μάζας και περιλαμβάνει επίσης περισσότερα από εκατό νησιά, όπως η Νήσος Wight και οι νήσοι Scilly.

Βρετανία

Η Βρετανία, που ονομάζεται επίσης Μεγάλη Βρετανία, είναι ένα μεγάλο νησί στα βορειοδυτικά της ηπειρωτικής Ευρώπης και αποτελεί συλλογική ονομασία για τις χώρες της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Αγγλίας. Κάποτε συνδεόταν με την Ευρώπη μέσω της χερσαίας γέφυρας Ντόγκερλαντ, το νησί αποχωρίστηκε από την ήπειρο πριν από περίπου 9.000 χρόνια.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ονομασία της σημερινής Βρετανίας ήταν “Albion”, που σημαίνει “λευκό” στα λατινικά, και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι αναφερόταν στους λευκούς βράχους του Ντόβερ που είναι ορατοί από τις γαλλικές ακτές. Ομοίως, το όνομα “Βρετανία” έχει επίσης λατινική προέλευση, καθώς ήταν γνωστό ως “Britannia” (η χώρα των Βρετανών) κατά την αρχαία ρωμαϊκή εποχή.

Η Μεγάλη Βρετανία

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι γνώριζαν ότι υπήρχε ένα μεγάλο νησί βορειοδυτικά της Ευρώπης, το οποίο δεν είχε ακόμη εξερευνηθεί. Η περιοχή της Βρετάνης στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας ήταν η μεγαλύτερη απόσταση που είχαν διανύσει οι ρωμαϊκοί στρατοί μέχρι τότε, αλλά το μεγάλο νησί απέναντι από τη Μάγχη ήταν σαφώς ορατό και θεωρούνταν μέρος της περιοχής της Βρετάνης. Οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τις δύο περιοχές “Britannia major” (Μεγάλη Βρετανία) και “Britannia minor” (Μικρή Βρετανία) λόγω του σχετικού μεγέθους τους.

Κατά τη διάρκεια των έξι αιώνων της αγγλοσαξονικής περιόδου (που ονομάζεται επίσης Σκοτεινός Μεσαίωνας), από το 410 έως το 1066, τα ονόματα μεταφράστηκαν κατά προσέγγιση στα αγγλικά με το “Britannia major” να γίνεται Μεγάλη Βρετανία, ενώ το “Britannia minor” έπεσε εντελώς εκτός χρήσης.

Ηνωμένο Βασίλειο

Για να μπερδευτούν περισσότερο τα πράγματα, η Αγγλία μερικές φορές (λανθασμένα) αποκαλείται U.K. ή Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει τέτοιος τόπος, καθώς πρόκειται για έναν πολιτικό τίτλο που δόθηκε στις τέσσερις χώρες που υπόκεινται στους βρετανικούς νόμους και τη βρετανική κυβέρνηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας πολιτικός και όχι γεωγραφικός όρος για τέσσερις διαφορετικές χώρες, και συγκεκριμένα:

  • Αγγλία
  • Σκωτία
  • Ουαλία
  • Βόρεια Ιρλανδία

Ενώ οι τρεις πρώτες είναι γείτονες που καταλαμβάνουν την ίδια χερσαία μάζα που αποτελεί τη Βρετανία, η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται στο νησί της Ιρλανδίας, το οποίο μοιράζεται με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Οι τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου υπόκεινται στους νόμους και τους κανόνες της βρετανικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, παρόλο που στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία έχει καθιερωθεί κάποιο μέτρο ανεξαρτησίας λόγω της διαδικασίας αποκέντρωσης (παραχώρηση αυτοδιοίκησης) τις τελευταίες δεκαετίες.

Αν και η Ουαλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία είναι χώρες από μόνες τους, η Ουαλία και η Σκωτία αναφέρονται μερικές φορές ως “περιφέρειες”, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία συχνά αποκαλείται “επαρχία” του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτοί οι όροι, αν και συνηθισμένοι, είναι κάπως αμφιλεγόμενοι και συχνά θεωρούνται προσβλητικοί από τους κατοίκους των τριών χωρών στις οποίες αναφέρονται.

Η Βόρεια Ιρλανδία, η Σκωτία και η Ουαλία (αν και βρετανικές) έχουν τις δικές τους εθνικές ομάδες στο ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και σε πολλά άλλα αθλήματα και οι αθλητικές αναμετρήσεις με την Αγγλία συχνά ονομάζονται αγώνες εναντίον του “παλιού εχθρού”, καθώς οι τρεις χώρες έχουν καταληφθεί από αγγλικές δυνάμεις σε κάποια στιγμή της ιστορίας.

Από το 1801 μέχρι την ανεξαρτησία της το 1922, η Ιρλανδία ήταν επίσης μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά, μετά από μια επανάσταση, το νησί χωρίστηκε σε δύο μέρη: τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία παρέμεινε υπό τον έλεγχο της Αγγλίας, και το Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος, το οποίο αυτοδιοικούνταν και στη συνέχεια έγινε η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Τα μεγαλύτερα νησιά στα ανοικτά των ακτών της Αγγλίας, η Νήσος Μαν και τα νησιά της Μάγχης, τα οποία εύλογα θα περίμενε κανείς να υπαχθούν στην ομπρέλα του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι γνωστά ως Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη και δεν αποτελούν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι γίνεται με τις Βρετανικές Νήσους;

Υπάρχει και ένας άλλος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές λανθασμένα για να αναφερθεί στην Αγγλία και αυτός είναι οι Βρετανικές Νήσοι. Δεν πρόκειται για χώρα ή ομάδα χωρών, αλλά απλώς για έναν γεωγραφικό όρο που περιλαμβάνει τα περισσότερα νησιά γύρω από τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Βρετανικές Νήσοι αποτελούνται από τα νησιά της Βρετανίας, την Ιρλανδία, τη Νήσο του Μαν, τις Εβρίδες, τα νησιά Όρκνεϊ, τα νησιά Σέτλαντ, τις Βόρειες Νήσους, τη Νήσο Γουάιτ, το Τζέρσεϊ, το Γκέρνσεϊ και περισσότερα από 6.000 άλλα μικρά νησιά.

Σύνοψη

Για να αποφύγετε οποιαδήποτε σύγχυση μεταξύ της Βρετανίας, της Αγγλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ακολουθεί μια περίληψη:

Η Βρετανία – ή Μεγάλη Βρετανία, είναι ένα μεγάλο νησί στα βορειοδυτικά της Ευρώπης που περιλαμβάνει τρεις χώρες: Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία.

Αγγλία – Μια ενιαία χώρα που καλύπτει πάνω από τη μισή έκταση του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας.

Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) – Ομάδα τεσσάρων χωρών, που κατανέμονται στα νησιά της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες υπόκεινται στη βρετανική κυριαρχία. Οι τέσσερις χώρες είναι η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία (στη βρετανική ενδοχώρα) και η Βόρεια Ιρλανδία (στο γειτονικό νησί της Ιρλανδίας).