Δικτυακός τόπος εγκαινιάζει αίτηση τροποποίησης των βρετανικών διαβατηρίων για να αποφευχθεί η ταξιδιωτική σύγχυση μετά το Brexit

| 5 Ιουνίου, 2024
Δικτυακός τόπος εγκαινιάζει αίτηση τροποποίησης των βρετανικών διαβατηρίων για να αποφευχθεί η ταξιδιωτική σύγχυση μετά το Brexit

Ένας δικτυακός τόπος που βασίζεται στο πλήθος έχει ξεκινήσει μια αίτηση για την τροποποίηση των διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) μετά το Brexit.

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εκατοντάδες ταξιδιώτες απορρίφθηκαν στα αεροδρόμια λόγω άκυρων διαβατηρίων.

Ενώ τα βρετανικά διαβατήριά τους ισχύουν πριν από την ημερομηνία λήξης, δεν ισχύουν πλέον για ταξίδια.

Η Passport Waiting Time, μια πλατφόρμα δεδομένων με βάση το πλήθος που καταγράφει τους χρόνους επεξεργασίας διαβατηρίων, ξεκίνησε μια αίτηση για την τροποποίηση των βρετανικών διαβατηρίων.

Συγκεκριμένα, η αναφορά ζητά να αναγράφεται στο εσωτερικό των βρετανικών διαβατηρίων η ημερομηνία “ανανέωση έως”.

Αυτό θα υποδείξει την τελευταία ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να ανανεωθεί ένα διαβατήριο για να τηρούνται οι κανόνες ισχύος διαβατηρίων για άλλες χώρες.

Θα βοηθήσει επίσης τους κατόχους διαβατηρίων να γνωρίζουν πότε λήγουν τα διαβατήριά τους και πότε πρέπει να ανανεωθούν για να παραμείνουν έγκυρα για ταξίδια.

“Εάν επιτύχουμε με την αίτησή μας, θα καταστήσει πολύ πιο σαφές για τους κατόχους διαβατηρίων να γνωρίζουν πότε πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία ανανέωσης”, δήλωσε στο iNews ο Andy Anderson, ιδρυτής του Passport Waiting Time.

Πρόσθεσε ότι θα μειώσει επίσης “περαιτέρω τον κίνδυνο να χάσουν τις διακοπές τους” οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τη σπατάλη πόρων, όπως χρήματα και χρόνος.

Η υπηρεσία Passport Waiting Time έχει επίσης ξεκινήσει τη δική της υπηρεσία υπενθύμισης διαβατηρίων.

Όσοι έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία θα ειδοποιηθούν πότε θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την ανανέωση του διαβατηρίου τους.

Ο Άντερσον δήλωσε ότι η υπηρεσία υπενθύμισης θα συμβάλει στην αποτροπή της απόρριψης Βρετανών τουριστών στο αεροδρόμιο.

Η ειδοποίηση της ιστοσελίδας για την ανανέωση θα δώσει στους κατόχους αρκετό χρόνο για να διασφαλίσουν ότι το διαβατήριό τους παραμένει έγκυρο για όλες τις χώρες.

Τα διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις για να εισέλθουν στην ΕΕ

Τέσσερα χρόνια μετά το Brexit, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με την εγκυρότητα των βρετανικών διαβατηρίων όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Πριν από το Brexit, οι Βρετανοί πολίτες μπορούσαν να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγραφόταν στο διαβατήριό τους.

Μετά το Brexit, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούνται υπήκοοι τρίτων χωρών και υπόκεινται στους μεταναστευτικούς κανόνες τρίτων χωρών.

Για να είναι έγκυρα τα βρετανικά διαβατήρια για ταξίδια στην ΕΕ, πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις:

  1. Τα διαβατήρια δεν πρέπει να είναι άνω των δέκα ετών κατά την ημέρα του ταξιδιού αναχώρησης.
  2. Για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα, το διαβατήριο πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη του.

Ως υπήκοοι τρίτων χωρών, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπεται να εισέλθουν στην ΕΕ μόνο αν το διαβατήριό τους έχει ακόμη τρεις μήνες ισχύ κατά την αναχώρησή τους.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες της να ταξιδεύουν με διαβατήρια που ισχύουν για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για μια επίσκεψη 90 ημερών χωρίς βίζα για τους Βρετανούς πολίτες στη ζώνη Σένγκεν εντός περιόδου 180 ημερών.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με τουλάχιστον έξι μήνες υπόλοιπο στο διαβατήριό τους μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες και να έχουν έγκυρο διαβατήριο κατά την έξοδο.

Οι απαιτήσεις διαβατηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για ταξίδια εκτός της ΕΕ είναι λιγότερο αυστηρές, αλλά διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό.

Ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ασία και την Αφρική, απαιτούν τα βρετανικά διαβατήρια να ισχύουν για έξι μήνες μετά την αναχώρηση.

Άλλες χώρες απαιτούν ισχύ μόνο για τη διάρκεια της διαμονής.

Για να αποφύγουν προβλήματα, οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για συγκεκριμένες απαιτήσεις εισόδου.

Περισσότεροι επερχόμενοι ταξιδιωτικοί έλεγχοι στα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα αντιμετωπίσουν σύντομα νέους ταξιδιωτικούς ελέγχους όταν επισκέπτονται τη ζώνη Σένγκεν.

Το σύστημα εισόδου/εξόδου της ΕΕ ( EES ) θα αντικαταστήσει τη χειροκίνητη σφράγιση διαβατηρίων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2024.

Αντ’ αυτού, η ΕΥΕ θα καταγράφει την είσοδο και την έξοδο ταξιδιωτών εκτός ΕΕ μέσω βιομετρικών δεδομένων, όπως σαρώσεις προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Οι υπήκοοι που δεν διαθέτουν βίζα, όπως οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και οι κάτοχοι βίζας βραχείας διαμονής, πρέπει να καταχωρίσουν διαβατήριο και βιομετρικά δεδομένα για την ΕΥΕ.

Εκτός από το EES, η ΕΕ θα εφαρμόσει το ηλεκτρονικό σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα μέχρι τα μέσα του 2025.

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης(ETIAS) θα κοστίζει 7 ευρώ ανά αίτηση. Επιτρέπει πολλαπλές σύντομες επισκέψεις στην ΕΕ για τρία χρόνια.

Λειτουργεί παρόμοια με την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα είναι επίσης υποχρεωτική για όλους τους υπηκόους χωρίς βίζα.

Οι υπήκοοι που δεν έχουν βίζα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETIAS ή ETA προτού τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι το τέλος του 2024, όλοι οι υπήκοοι χωρίς βίζα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ, θα χρειάζονται ETA για να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.