Διαδικασία ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας στο Ηνωμένο Βασίλειο

| 8 Μαρτίου, 2023
Διαδικασία ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εισαγάγει αυτό που ονομάζει απαίτηση “άδειας ταξιδιού” για τους μελλοντικούς επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νέα απαίτηση είναι σχεδόν πανομοιότυπη από τη φύση της με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό: τον προκαταρκτικό έλεγχο των αλλοδαπών που εισέρχονται στην επικράτεια.

Το νέο σύστημα ελέγχου της Βρετανίας ονομάζεται Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια, ή ETA για συντομία. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα ισχύει για τους πολίτες όλων των χωρών με εξαίρεση τους Ιρλανδούς και Βρετανούς υπηκόους. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αλλοδαπών υπηκόων που μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μικρά χρονικά διαστήματα χωρίς να χρειάζονται θεώρηση. Αυτοί οι υπήκοοι χωρίς βίζα (NVN) χρειάζονται μόνο ένα έγκυρο διαβατήριο ως μέσο ταυτοποίησης και μπορούν να παραμείνουν εντός του Ηνωμένου Βασιλείου έως και ενενήντα ημέρες, όπως ακριβώς οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων απολαμβάνουν σήμερα το ίδιο προνόμιο όταν ταξιδεύουν σε κράτος μέλος του Σένγκεν ή της ΕΕ.

Ωστόσο, μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί πλέον μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση αλλάζει, καθώς οι Βρετανοί επισκέπτες στην Ευρώπη θα πρέπει σύντομα να έχουν ζητήσει και να έχουν λάβει πιστοποιητικό ETIAS πριν από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή επίσκεψη. Το ETIAS δεν είναι ακόμη υποχρεωτικό, αλλά θα καταστεί υποχρεωτικό αργότερα, το 2023.
Ακριβώς όπως το ETIAS αποσκοπεί στην προστασία της Ευρώπης από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, εγκληματικές δραστηριότητες ή κινδύνους για την υγεία, το βρετανικό ETA εισάγεται για τους ίδιους σκοπούς.

Προελέγχου

Παρόμοια με άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται ήδη στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (και σύντομα και στην Ευρώπη), η ETA είναι μια μέθοδος προληπτικού ελέγχου των υποψήφιων επισκεπτών για να διασφαλιστεί ότι ανεπιθύμητα στοιχεία εμποδίζονται να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως συμβαίνει και με την αίτηση θεώρησης, το έντυπο αίτησης ETA απαιτεί τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, συμπεριλαμβανομένων του ονοματεπώνυμου, της ημερομηνίας γέννησης, της ιθαγένειας και των ημερομηνιών του ταξιδιού από και προς το κράτος μέλος.
Ηνωμένο Βασίλειο
. Απαιτείται επίσης ένα ισχύον, έγκυρο, βιομετρικό διαβατήριο και, καθώς η ETA είναι μια ηλεκτρονική διαδικασία, ο αιτών θα χρειαστεί επίσης μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μια αποδεκτή μέθοδο πληρωμής.

Αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις, αλλά ενδέχεται να ζητηθούν πρόσθετα έγγραφα ανάλογα με τις πληροφορίες που παρέχει ο αιτών στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, τα οποία θα πρέπει να επισυνάπτονται στο έντυπο αίτησης. Παρόλο που η εφαρμογή δηλώνεται ότι είναι απλή και γρήγορη, αυτό μπορεί να μην ισχύει πάντα για τους αιτούντες των οποίων οι δεξιότητες χειρισμού του υπολογιστή είναι μόνο σε βασικό επίπεδο.

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο θα ελεγχθούν στη συνέχεια μέσω διαφόρων βρετανικών, ευρωπαϊκών και παγκόσμιων βάσεων δεδομένων ασφαλείας. Η ETA θα πρέπει να χορηγηθεί εντός δύο έως τριών ημερών, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα με την αίτηση.

Η ETA δεν είναι βίζα. Πρόκειται για άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για περιορισμένο χρονικό διάστημα (90 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο) και προορίζεται για επισκέπτες που επιθυμούν να το επισκεφθούν για:

  • Μαθήματα σύντομης φοίτησης
  • Επιχειρηματικοί σκοποί
  • Τουρισμός
  • Ιατρική περίθαλψη

Η νέα ETA αφορά μόνο τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα και περιλαμβάνονται στον κατάλογο της βρετανικής κυβέρνησης. Οι πολίτες των χωρών που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο NVN ή οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την κατάλληλη μορφή θεώρησης, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Εισαγωγή ETA

Το πότε ακριβώς θα εισαχθεί το νέο σύστημα ETA είναι θέμα εικασιών. Μια πηγή αναφέρει ότι η ΕΤΑ θα είναι λειτουργική “εντός των επόμενων ετών”, ενώ μια άλλη επιμένει ότι θα είναι λειτουργική και υποχρεωτική μέχρι το τέλος του 2024. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ότι η ΕΤΑ θα είναι υποχρεωτική απαίτηση για τους υπηκόους που δεν έχουν βίζα ήδη από το 2024, καθώς υπάρχει ένας αριθμός νόμων και κανονισμών που πρέπει ακόμη να τροποποιηθούν, και αυτό από μόνο του μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Το νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ιθαγένεια και τα σύνορα έχει ενισχύσει τους κανονισμούς μετανάστευσης και αυτό θα έχει αντίκτυπο στο ποιος μπορεί να λάβει ΕΤΑ και ποιος όχι. Οι αυστηρότεροι και πιο εμπεριστατωμένοι έλεγχοι ιστορικού θα είναι ο κανόνας και οι αλλαγές στο νομοσχέδιο θα καταστήσουν την απόκτηση ΕΤΑ με εξαπάτηση ποινικό αδίκημα.

Όπως συμβαίνει με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα προελέγχου, πρέπει να εξασφαλίζεται ETA πριν από την άφιξη του ταξιδιώτη στη χώρα, πράγμα που θα πρέπει να είναι ένα πολύ απίθανο σενάριο. Ο μεταφορέας (αεροπορική εταιρεία ή ναυτιλιακό πρακτορείο) είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει ότι όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν ETA ή άλλα κατάλληλα έγγραφα. Αυτό θα απαιτήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε τροποποιήσεις του νόμου του 1999 περί μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου να υποχρεώσει τους μεταφορείς να διενεργούν τους κατάλληλους ελέγχους, διαφορετικά θα τους επιβληθούν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.

Αίτηση ETA

Οι αιτούντες πρέπει να έχουν λάβει ETA πριν από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αίτηση μπορεί να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. Κάθε άτομο, είτε ταξιδεύει μόνο του είτε ως μέλος οικογένειας ή ομάδας, πρέπει να διαθέτει το δικό του ETA συνδεδεμένο με το διαβατήριό του.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης περιλαμβάνει τα εξής:

  • Συμπλήρωση κάθε τμήματος του εντύπου αίτησης
  • Απαντώντας σε τυχόν προσωπικές, ταξιδιωτικές ερωτήσεις και ερωτήσεις ασφαλείας
  • Πλήρης πληρωμή με αποδεκτή μέθοδο πληρωμής

Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου αίτησης πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή. Λάθη, παραλείψεις ή ύποπτες απαντήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έγκρισης ή (πολύ πιθανόν) την πλήρη απόρριψη. Ομοίως, θα πρέπει να επισυνάπτονται όλα τα ζητούμενα έγγραφα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έγκριση (ή η απόρριψη) θα πρέπει να επιστρέφεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός τριών ημερών. Το ETA δεν είναι ένα έγγραφο σε χαρτί, αλλά ένα ηλεκτρονικό συνημμένο στο διαβατήριο, το οποίο θα εμφανίζεται σε σαρωτή στο σημείο αναχώρησης του ταξιδιώτη για το Ηνωμένο Βασίλειο ή σε οποιονδήποτε μεταγενέστερο έλεγχο.

Η ΕΤΑ δεν είναι, ακόμη, υποχρεωτική, αλλά θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με κυβερνητικές δημοσιεύσεις. Αναμένεται επίσης ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως έως το 2025. Το αν αυτό θα συμβεί ή όχι, μένει να το δούμε. Παρόλα αυτά, όσοι υπήκοοι χωρίς βίζα επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο από το καλοκαίρι του 2023 και μετά θα πρέπει να ενημερωθούν για την τελευταία κατάσταση σχετικά με το αν απαιτείται ή όχι ETA στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η ακριβής αμοιβή για ένα ETA δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί και θα ήταν ανόητο να μαντέψουμε το πραγματικό κόστος. Το ETIAS της ΕΕ κοστίζει 7 ευρώ (6 λίρες) και μπορεί να δώσει μια ένδειξη του αναμενόμενου κόστους μιας ETA. Ωστόσο, το αμερικανικό ESTA (Electronic System for Travel Authorization) κοστίζει τώρα 21 δολάρια (20 ευρώ/ 17,50 λίρες), δηλαδή 50% περισσότερο από τα 14 δολάρια του περασμένου έτους.