Βρετανική ETA έναντι τυπικής βίζας επισκέπτη: Οδηγός σύγκρισης

| 4 Οκτωβρίου, 2024
Βρετανική ETA έναντι τυπικής βίζας επισκέπτη: Οδηγός σύγκρισης
Χορηγία εικόνας από rawpixel.com μέσω Freepik

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) πρέπει να έχουν βίζα ή ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA). Το ποια από τις δύο πρέπει να αποκτήσουν οι ταξιδιώτες εξαρτάται από το διαβατήριό τους, τη διάρκεια της παραμονής τους ή τον σκοπό της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA δεν είναι βίζα. Ωστόσο, η νέα ψηφιακή άδεια για το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ως ταξιδιωτική απαίτηση παρόμοια με τη βίζα, οπότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Αυτό θα μπορούσε να προβληματίσει ιδιαίτερα όσους επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς κανένα άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο εκτός από το διαβατήριο.

Εδώ, αναλύουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ μιας θεώρησης και μιας ETA για να βοηθήσουμε τους ταξιδιώτες να κατανοήσουν καλύτερα το νέο σύστημα.

Το σύστημα θεωρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και η εισαγωγή του συστήματος ETA

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η πολιτική του για την ελεύθερη κυκλοφορία επέτρεπε στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας να ταξιδεύουν εντός του χώρου Σένγκεν μόνο με τις εθνικές τους ταυτότητες.

Μετά το Brexit, η διασφάλιση των συνόρων ήταν ένα από τα επείγοντα ζητήματα που απασχολούσαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι περισσότερες χώρες απαιτούν βίζα για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Οι θεωρήσεις συμβάλλουν στην παρακολούθηση και τη ρύθμιση της εισόδου και της εξόδου των επισκεπτών, αποτρέποντας την παράνομη είσοδο και την εγκληματική δραστηριότητα.

Το σύστημα θεωρήσεων και μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί αποτελεσματικά τις μετακινήσεις των επισκεπτών για τους οποίους απαιτείται θεώρηση. Ωστόσο, δεν υπήρχε τρόπος να παρακολουθούνται όσοι μπορούσαν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση.

Πολλές χώρες έχουν καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες τους δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να τις επισκεφθούν. Το σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί και προελέγχει αυτούς τους ταξιδιώτες και εντοπίζει τις απειλές πριν από την άφιξή τους.

Είναι παρόμοιο με άλλα συστήματα χορήγησης ταξιδιωτικών αδειών που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), τον Καναδά και την Αυστραλία. Μέχρι τα μέσα του 2025, η ΕΕ θα διαθέτει το δικό της Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS).

Μια σύντομη σύγκριση μεταξύ μιας ETA του Ηνωμένου Βασιλείου και μιας θεώρησης

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει πολλούς τύπους θεωρήσεων ανάλογα με τη διάρκεια παραμονής του ταξιδιώτη ή τον σκοπό της επίσκεψης. Ορισμένες βίζες επιτρέπουν την εργασία, τη διαμονή άνω των έξι μηνών ή τις πολλαπλές εισόδους.

Παρακάτω παρατίθεται μια σύγκριση των διαφορετικών πτυχών της βρετανικής ETA και της βρετανικής θεώρησης.

ETAVISA
ΕπιλεξιμότηταΥπήκοοι χωρίς βίζαΥπήκοοι που χρειάζονται βίζα
Διάρκεια παραμονήςΣύντομα ταξίδια διάρκειας μικρότερης των έξι μηνώνΣύντομα ταξίδια και παρατεταμένες διαμονές
Σκοπός της επίσκεψηςΤουρισμός, οικογενειακές επισκέψεις, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες, σπουδές μικρής διάρκειας και διαμετακόμισηΤουρισμός, οικογενειακές επισκέψεις, επιχειρήσεις, μακροχρόνιες σπουδές, διαμετακόμιση και εργασία
Κόστος£10ξεκινά από £115
Διαδικασία υποβολής αιτήσεωνΕντελώς onlineΠρέπει να επισκεφθείτε ένα προξενείο ή κέντρο θεωρήσεων για να υποβάλετε τις απαιτήσεις
Χρόνος επεξεργασίαςΠερίπου τρεις ημέρεςΤουλάχιστον τρεις εβδομάδες
ΑπαιτήσειςΙσχύον διαβατήριοΙσχύον διαβατήριο, πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου, απόδειξη οικονομικής ικανότητας, διαμονή και ταξιδιωτικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποδεικτικά στοιχεία για τους δεσμούς με τη χώρα καταγωγής κ.λπ.
ΕγκυρότηταΠολλαπλά ταξίδια σε διάστημα δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα.Απλές ή πολλαπλές εισόδους, ανάλογα με τον τύπο της αιτούμενης θεώρησης.

ETA έναντι τυπικής βίζας επισκέπτη

Βρετανική ETA έναντι τυπικής βίζας επισκέπτη: Οδηγός σύγκρισης
Χορηγία εικόνας από Jaydeep Joshi μέσω Pixabay

Η ETA χορηγεί σε ένα άτομο την άδεια να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η θεώρηση χορηγεί σε ένα άτομο την άδεια να εισέλθει, να εργαστεί ή να παραμείνει στη χώρα.

Οι ταξιδιώτες με βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου ή με καθεστώς μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζονται ETA ή πρόσθετη άδεια για να ταξιδέψουν. Το νέο σύστημα δεν επηρεάζει τις πολιτικές και τις διαδικασίες θεώρησης της κυβέρνησης.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Η ETA ισχύει μόνο για ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή για πολίτες χωρών με συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Απαιτείται για σύντομες διαμονές στο Ηνωμένο Βασίλειο, από ημερήσια ταξίδια έως και έξι μήνες.

Η τυπική θεώρηση επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτείται για τους υπηκόους ή τους πολίτες χωρών που δεν έχουν συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλες βρετανικές θεωρήσεις προορίζονται για όσους σκοπεύουν να εργαστούν ή να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από έξι μήνες.

Όσοι δεν λαμβάνουν άδεια ETA πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τυπική θεώρηση επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η αίτηση ETA είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική. Οι ταξιδιώτες πρέπει να παρέχουν προσωπικά στοιχεία, διαβατήριο και στοιχεία επικοινωνίας. Πρέπει επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις ασφαλείας σχετικά με το ποινικό ή μεταναστευτικό τους παρελθόν και τους δεσμούς τους με παράνομες ομάδες, εάν υπάρχουν.

Για να υποβάλουν αίτηση για μια τυπική θεώρηση επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες πρέπει να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στο σύστημα UK Visa and Immigration (UKVI) και να συμπληρώσουν ένα έντυπο αίτησης παρέχοντας προσωπικά στοιχεία, τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και τον σκοπό της επίσκεψης.

Στη συνέχεια, οι αιτούντες πρέπει να προγραμματίσουν ραντεβού σε προξενείο ή γραφείο θεώρησης για να υποβάλουν βιομετρικά στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το έγκυρο διαβατήριό τους, η διαμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ταξιδιωτικό τους πρόγραμμα.

Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία οικονομικής ικανότητας, όπως καταστάσεις τραπεζικών λογαριασμών. Πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής, των καθημερινών εξόδων και της επιστροφής στην πατρίδα.

Πρέπει επίσης να προσκομίσουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τους δεσμούς τους με τη χώρα καταγωγής τους, όπως αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησίας ακινήτων. Αυτό αποδεικνύει ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Χρόνος επεξεργασίας

Οι ταξιδιώτες λαμβάνουν την απόφαση σχετικά με την αίτησή τους για ETA εντός τριών ημερών. Ορισμένες αιτήσεις διεκπεραιώνονται μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που η διεκπεραίωση διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες.

Η εξέταση μιας αίτησης για τυπική θεώρηση επισκέπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαρκεί συνήθως τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο μέχρι να ληφθεί απόφαση. Πρέπει επίσης να παραλάβουν το διαβατήριό τους από την υπηρεσία θεώρησης ή το προξενείο.

Έγκριση και εγκυρότητα

Βρετανική ETA έναντι τυπικής βίζας επισκέπτη: Οδηγός σύγκρισης
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Το ETA είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο που συνδέεται με το διαβατήριο του ταξιδιώτη. Εάν χορηγηθεί, ισχύει για δύο χρόνια ή όταν λήξει το διαβατήριο με το οποίο συνδέεται, όποιο από τα δύο συμβεί νωρίτερα.

Με έγκυρο ETA, οι ταξιδιώτες μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, εφόσον η διαμονή τους δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες κάθε φορά. Όταν λήξει η ETA ή το διαβατήριο, πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για νέα ETA για να συνεχίσουν να επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ταξιδιώτες που αλλάζουν στοιχεία διαβατηρίου πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για νέο ETA. Αυτό ισχύει για εκείνους των οποίων τα διαβατήρια χάθηκαν ή κλάπηκαν ή για εκείνους που άλλαξαν το όνομά τους.

Από την άλλη πλευρά, εάν χορηγηθεί μια τυπική θεώρηση επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ταξιδιώτες θα λάβουν μια βινιέτα θεώρησης ή ένα αυτοκόλλητο στο διαβατήριό τους. Το διαβατήριό τους θα σφραγιστεί όταν φτάσουν στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου για να την ενεργοποιήσουν ή να σημειώσουν την ημερομηνία εισόδου τους.

Η τυπική θεώρηση επισκέπτη επιτρέπει στους ταξιδιώτες να εισέλθουν και να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξι μήνες. Πρόκειται για θεώρηση μίας εισόδου, που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για θεώρηση για να επισκεφθούν εκ νέου το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκοπός του ταξιδιού και περιορισμοί

Η ETA και η τυπική θεώρηση επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σχεδόν ίδιες από αυτή την άποψη.

Και τα δύο ισχύουν για προσωρινή διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως έξι μηνών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουρισμό, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, σπουδές μικρής διάρκειας, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαμετακόμιση.

Η ETA και η τυπική θεώρηση επισκέπτη ισχύουν επίσης και για άλλους σκοπούς, όπως ιατρικές θεραπείες. Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι ο κάτοχος πληροί τις πρόσθετες προϋποθέσεις για τον σκοπό του ταξιδιού του και δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες παραμονής.

Για τους υπηκόους χωρίς βίζα που διέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ETA απαιτείται ανεξάρτητα από το αν θα περάσουν ή όχι από συνοριακό έλεγχο.

Από την άλλη πλευρά, οι υπήκοοι που χρειάζονται βίζα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια τυπική θεώρηση επισκέπτη, εάν διέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερες από 48 ώρες πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον προορισμό τους.

Οι διερχόμενοι ταξιδιώτες που θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από 48 ώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση άμεσης αεροπορικής διέλευσης ή για θεώρηση διερχόμενου επισκέπτη. Η πρώτη αφορά όσους δεν περνούν από συνοριακό έλεγχο, ενώ η δεύτερη αφορά όσους περνούν από συνοριακό έλεγχο αλλά εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο εντός 48 ωρών.

Τέλη

Η αίτηση ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει 10 λίρες Αγγλίας για κάθε αίτηση. Οι ταξιδιώτες πρέπει να καταβάλουν το τέλος ηλεκτρονικά για να υποβάλουν το έντυπο αίτησης. Το σύστημα δέχεται μόνο ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμής, όπως πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, Apple Pay και Google Pay.

Από την άλλη πλευρά, μια τυπική βίζα επισκέπτη του Ηνωμένου Βασιλείου κοστίζει 115 λίρες η κάθε μία. Η θεώρηση άμεσης αεροπορικής διέλευσης κοστίζει 35 λίρες, και η θεώρηση επισκέπτη υπό διέλευση κοστίζει 64 λίρες.

Οι θεωρήσεις μακράς διαμονής, ή εκείνες που επιτρέπουν στον ταξιδιώτη να εισέλθει και να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από έξι μήνες, κοστίζουν περισσότερο.

Οι αιτούντες βίζα μπορούν να πληρώσουν περισσότερα για να επισπεύσουν την αίτησή τους. Οι αιτούντες ETA δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Θα πρέπει να λάβετε βίζα ETA ή τυπική βίζα επισκέπτη;

Βρετανική ETA έναντι τυπικής βίζας επισκέπτη: Οδηγός σύγκρισης
Χορηγία εικόνας από prostooleh μέσω Freepik

Και πάλι, η απάντηση εξαρτάται από το διαβατήριο του ταξιδιώτη, τη διάρκεια της διαμονής και τον σκοπό της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ETA ισχύει μόνο για τους υπηκόους χωρών χωρίς βίζα ή για τους πολίτες χωρών που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πολίτες χωρών που δεν έχουν συνάψει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τυπική θεώρηση επισκέπτη.

Τόσο η ETA όσο και η τυπική θεώρηση επισκέπτη ισχύουν για διαμονή έως έξι μήνες για τουρισμό, επίσκεψη σε οικογένεια και φίλους, σπουδές μικρής διάρκειας, επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διέλευση.

Όσοι σκοπεύουν να εργαστούν ή να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την κατάλληλη θεώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητα από τη χώρα που εξέδωσε το διαβατήριό τους. Όσοι δεν λαμβάνουν ETA πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση.

ETA vs. ETIAS

Μια άλλη πηγή σύγχυσης προέρχεται από την ανάμειξη της ΕΤΑ του Ηνωμένου Βασιλείου με το ETIAS της ΕΕ. Και οι δύο είναι ψηφιακές άδειες ταξιδιού που προορίζονται για υπηκόους χωρίς βίζα.

Η ETA αφορά ταξιδιώτες που δεν έχουν βίζα και επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Ισχύει για τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν, της Ελβετίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το ETIAS προορίζεται για ταξιδιώτες χωρίς βίζα που επισκέπτονται την ΕΕ και τη ζώνη Σένγκεν. Οι Βρετανοί πολίτες χρειάζονται εγκεκριμένο ETIAS για να ταξιδέψουν προς και εντός της Ευρώπης.