Αναφορά κατά των νέων κανόνων για το εισόδημα από οικογενειακές βίζες συγκεντρώνει αρκετές υπογραφές για κοινοβουλευτική συζήτηση

| 1 Ιουλίου, 2024
Αναφορά κατά των νέων κανόνων για το εισόδημα από οικογενειακές βίζες συγκεντρώνει αρκετές υπογραφές για κοινοβουλευτική συζήτηση

Μια αναφορά που ζητά από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) να επανεξετάσει την υψηλότερη απαίτηση ελάχιστου εισοδήματος (MIR) για τις οικογενειακές βίζες κέρδισε τη θέση της στο Κοινοβούλιο.

Η επίσημη αίτηση που κατατέθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης έχει συγκεντρώσει 101.321 υπογραφές.

Η αίτηση συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές παρά το γεγονός ότι έπρεπε να κλείσει νωρίς λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών στις 4 Ιουλίου.

Η Standard αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών που απαιτείται για να συζητήσει το Κοινοβούλιο το θέμα.

Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το νέο ΜΙR για τις οικογενειακές βίζες είναι άδικο και δυσκολεύει τις οικογένειες να είναι μαζί.

Νέοι κανόνες εισοδήματος για την οικογενειακή βίζα

Από το 2012, ένας Βρετανός πολίτης πρέπει να κερδίζει τουλάχιστον 18.600 λίρες ετησίως για να φέρει οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε το ποσό σε 29.000 λίρες ετησίως για να μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση για οικογενειακή βίζα.

Σύμφωνα με την αναφορά, οι περισσότεροι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου κερδίζουν λιγότερα από αυτά τα χρήματα ετησίως.

“Πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική τιμωρεί όσους ερωτεύονται κάποιον με διαφορετική εθνικότητα”, αναφέρεται.

Ο νέος κανόνας για το εισόδημα της οικογενειακής βίζας θα αυξηθεί στις 38.700 λίρες μέχρι τις αρχές του 2025. Αυτό γίνεται για να αντιστοιχεί στο ίδιο κατώτατο όριο ετήσιου μισθού ενός ειδικευμένου εργαζομένου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το προηγούμενο ποσό δεν ήταν πλέον αρκετό για να συντηρήσει μια οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νέο ΠΕΠ διασφαλίζει ότι οι οικογένειες μπορούν να συντηρηθούν χωρίς να βασίζονται σε δημόσια κονδύλια.

Το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι οικογένειες μπορούν να καλύψουν το ποσό μέσω του εισοδήματος και των αποταμιεύσεών τους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό στοιχείο για το παιδί στο εισόδημα της οικογενειακής θεώρησης.

Αυτό διασφαλίζει ότι οι Βρετανοί υπήκοοι τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους ειδικευμένους μετανάστες εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τα χορηγούμενα παιδιά.

Κριτική και αντίθεση στους νέους κανόνες για το εισόδημα από την οικογενειακή θεώρηση

Η αίτηση που έχει αρκετές υπογραφές για συζήτηση στο Κοινοβούλιο ακολουθεί την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά των νέων κανόνων για το εισόδημα από την οικογενειακή βίζα.

Το Reunite Families UK (RFUK) υπέβαλε αίτηση δικαστικής επανεξέτασης της νέας πολιτικής.

Υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση δήλωσε επίσης ότι επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, τις εθνικές μειονότητες και τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα.

Η Επιτροπή Ελέγχου Δευτερογενούς Νομοθεσίας της Βουλής των Λόρδων εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με το νέο όριο εισοδήματος της οικογενειακής βίζας.

Είπε ότι το νέο ποσό θα μπορούσε να επηρεάσει δυσανάλογα τα άτομα σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Λονδίνου έχουν περισσότερες πιθανότητες να πληρούν την απαίτηση από ό,τι οι κάτοικοι της βορειοανατολικής χώρας, λόγω των εισοδηματικών διαφορών.

Η επιτροπή πρότεινε να καθοριστούν διαφορετικές εισοδηματικές απαιτήσεις για τις διάφορες περιοχές.

Ο Λόρδος Thomas of Cwmgiedd τόνισε τη σημασία της ενδελεχούς αξιολόγησης των επιπτώσεων αυτών των νέων κανονισμών.

Όπως και η RFUK, η επιτροπή δήλωσε ότι η νέα πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών τέθηκε σε ισχύ χωρίς κατάλληλη ανάλυση.

Άλλοι θεωρούν ότι ο νέος κανόνας είναι κοντόφθαλμος, υποστηρίζοντας ότι παραβλέπει τα δυνητικά οφέλη που φέρνουν οι οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισημαίνουν ότι πολλοί σύζυγοι που εμποδίστηκαν να ενταχθούν στους συντρόφους τους διαθέτουν δεξιότητες που θα μπορούσαν να είναι πολύτιμες για τη χώρα.

Θα μπορούσε να στερήσει το έθνος από ταλαντούχα άτομα που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στην κοινωνία και την οικονομία.

Ο δρόμος των αναφορών προς μια κοινοβουλευτική συζήτηση

Οι περισσότερες από 100.000 υπογραφές του ψηφίσματος σημαίνουν ότι θα έπρεπε να έχει προγραμματιστεί για συζήτηση από τους βουλευτές.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο έκλεισε όταν προκηρύχθηκαν οι γενικές εκλογές για τις 4 Ιουλίου.

Οι βουλευτές που κατέθεσαν την αίτηση μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση τους όταν το βρετανικό κοινό ψηφίσει για νέα κυβέρνηση.

Μετά τις εκλογές, τα νέα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα διορίσουν νέες επιτροπές.

Η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα συζητήσει ή όχι στο Κοινοβούλιο τους νέους κανόνες για το εισόδημα από την οικογενειακή βίζα.

Παρόλα αυτά, η Επιτροπή Αναφορών συνήθως συμφωνεί να διεξάγει συζητήσεις για αναφορές με 100.000 ή περισσότερες υπογραφές που δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν πριν από τις γενικές εκλογές.

Οικογένειες, συνήγοροι και βουλευτές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει τον κανόνα για να επιτρέψει σε περισσότερες οικογένειες να είναι μαζί.

Η κατάσταση αυτή δείχνει την ανάγκη για κανόνες που να εξισορροπούν τις οικονομικές ανησυχίες με τη σημασία της διατήρησης των οικογενειών ενωμένων.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση θα αποτελέσει κομβική στιγμή για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και την πορεία προς δικαιότερες μεταναστευτικές πολιτικές.

Εάν εκλεγεί, το Εργατικό Κόμμα έχει υποσχεθεί να επανεξετάσει τον νέο κανόνα για το εισόδημα από την οικογενειακή βίζα.

Θα ζητήσει από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης να διερευνήσει τον αντίκτυπο της αύξησης των ορίων μισθών για την εισαγωγή εξαρτώμενων προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.