Ένας στους 5 Βρετανούς θα μπορούσε να μποϊκοτάρει τα ταξίδια στην ΕΕ λόγω του νέου συστήματος συνόρων

| 18 Σεπτεμβρίου, 2024
Ένας στους 5 Βρετανούς θα μπορούσε να μποϊκοτάρει τα ταξίδια στην ΕΕ λόγω του νέου συστήματος συνόρων
Χορηγία εικόνας από SplitShire μέσω Pixabay

Η τελευταία έρευνα σχετικά με τους Βρετανούς πολίτες και το νέο συνοριακό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΕ ), μπορεί να είναι ανησυχητική.

Η ΕΕΣ αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των διαδικασιών ελέγχου των συνόρων για τους ταξιδιώτες, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια του χώρου Σένγκεν.

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα συνοριακού ελέγχου που θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή σφράγιση διαβατηρίων στα σύνορα.

Το νέο συνοριακό σύστημα θα καταγράφει ψηφιακά τις εισόδους και εξόδους των ταξιδιωτών εκτός ΕΕ με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις προσώπου.

Η EES έχει καθυστερήσει πολλές φορές. Ωστόσο, η ΕΕ επιβεβαίωσε την έναρξη λειτουργίας του νέου συνοριακού συστήματος στις 10 Νοεμβρίου 2024.

Παρά τους στόχους της, η ΕΕΑ προκάλεσε σημαντική ανησυχία στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), οι οποίοι πλέον θεωρούνται μη πολίτες της ΕΕ.

Μια νέα έρευνα της Co-Op Insurance έδειξε ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε, περίπου το 22%, των Βρετανών πολιτών θα σκεφτόταν να μην ταξιδέψει στην Ευρώπη λόγω της ΕΕΑ.

Η EES προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως στις ηλικίες μεταξύ 18 και 44 ετών.

Οι κυριότεροι λόγοι για αυτό είναι οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και οι πιθανές χρονοβόρες καθυστερήσεις που θα προκαλέσει η EES.

Ο Charles Offord, διευθύνων σύμβουλος της Co-Op Insurance, αναγνώρισε αυτές τις ανησυχίες.

“Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πολλοί ταξιδιώτες είναι ανήσυχοι για την πλοήγηση στο νέο σύστημα εισόδου/εξόδου, ενώ πολλοί αποτρέπονται ακόμη και από το να ταξιδέψουν στην ήπειρο”.

Αναμενόμενες καθυστερήσεις, ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής λόγω του νέου συνοριακού συστήματος

Σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ, οι ταξιδιώτες πρέπει να καταχωρίζουν τα βιομετρικά τους δεδομένα στα σύνορα μπροστά σε συνοριοφύλακα.

Αυτό θα αυξήσει το χρόνο διεκπεραίωσης των ταξιδιωτών και θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις, ιδίως στις πολυσύχναστες συνοριακές διαβάσεις.

Μετά την αρχική εγγραφή, τα βιομετρικά δεδομένα των ταξιδιωτών θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων της ΕΕ για τρία χρόνια.

Αυτό το τριετές όριο αποθήκευσης θα μηδενίζεται κάθε φορά που ένας ταξιδιώτης εκτός ΕΕ επισκέπτεται τον χώρο Σένγκεν.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την ΕΕ μετά από τρία χρόνια ή όταν τα δεδομένα τους έχουν λήξει πρέπει να περάσουν ξανά από την αρχική βιομετρική εγγραφή.

Οι αναμενόμενες καθυστερήσεις έκαναν τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να αμφιβάλλουν για τα μελλοντικά τους ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά σχέδια, φοβούμενοι ότι το νέο σύστημα θα μπορούσε να περιπλέξει τα ταξίδια τους.

Οι βιομετρικές απαιτήσεις της EES έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ιδέα ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι σαρώσεις προσώπου θα αποθηκεύονται για έως και τρία χρόνια έχει προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 38% ενδέχεται να επανεξετάσει τα ταξιδιωτικά του σχέδια λόγω της αναμενόμενης διάρκειας των καθυστερήσεων.

Από την άλλη πλευρά, το 45% εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι τα δεδομένα τους θα καταγράφονται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ευαισθητοποίηση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΕΣΑ

Ένας στους 5 Βρετανούς θα μπορούσε να μποϊκοτάρει τα ταξίδια στην ΕΕ λόγω του νέου συστήματος συνόρων
Χορηγία εικόνας από Edmondlafoto μέσω Pixabay

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αισθάνονται ανήσυχοι για την ΕΕΑ.

Μια προηγούμενη ταξιδιωτική έρευνα της Co-Op Insurance από τον Απρίλιο του 2024 αποκάλυψε ότι το 66% των Βρετανών δεν γνώριζαν το νέο σύστημα συνόρων.

Μια έρευνα του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου (DfT) που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο επιβεβαίωσε επίσης ότι πολλοί Βρετανοί δεν κατανοούσαν πλήρως την EES.

Η έρευνα του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών έδειξε επίσης ότι η ΕΕΑ θα μπορούσε να αποτρέψει τα ταξίδια στην ΕΕ, καθώς περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δεν ήταν σίγουροι για τις αλλαγές.

Παρόλο που η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ΕΣΑ έχει βελτιωθεί ελαφρώς με τα νέα δεδομένα, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή.

Επιπλέον, η πιθανότητα να αποφύγουν οι Βρετανοί τα ταξίδια στην Ευρώπη έχει αυξηθεί, καθώς οι φόβοι επιδεινώνονται με την ημερομηνία εφαρμογής που πλησιάζει.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές μεταξύ των νεότερων ταξιδιωτών, οι οποίοι εκφράζουν περισσότερο τις ανησυχίες τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων.

Το ενδεχόμενο οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν τους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την τουριστική οικονομία της ΕΕ.

Οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν σημαντικό μέρος των τουριστικών εσόδων της ΕΕ. Μια μείωση του αριθμού τους θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις τοπικές οικονομίες.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χειρότερο για δημοφιλείς προορισμούς διακοπών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ωστόσο, ο Offord τόνισε ότι, παρά τις ανησυχίες, πολλοί θα εξακολουθούν να επιλέγουν να ταξιδεύουν, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις αλλαγές.

Ελαχιστοποίηση του άγχους και της σύγχυσης σχετικά με το νέο συνοριακό σύστημα

Ένας στους 5 Βρετανούς θα μπορούσε να μποϊκοτάρει τα ταξίδια στην ΕΕ λόγω του νέου συστήματος συνόρων
Χορηγία εικόνας από Albrecht Fietz μέσω Pixabay

Η έρευνα της CoOp έδειξε ότι περίπου το 28% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο σύστημα.

Το θεώρησαν απαραίτητο για την ενίσχυση της ασφάλειας και την καλύτερη διαχείριση των συνόρων.

Για αυτούς τους ταξιδιώτες, η πρόσθετη ασφάλεια αξίζει τον κόπο και παραμένουν αισιόδοξοι για τα μελλοντικά τους ταξίδια στην Ευρώπη.

“Ενόψει αυτών των αλλαγών στην ασφάλεια των συνόρων, είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να γνωρίζουν τι να περιμένουν, ώστε να προγραμματίσουν το ταξίδι τους αναλόγως”, δήλωσε ο Offord.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα έχει ως στόχο να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται στην ΕΕ μετά τη θέση σε ισχύ του ΕΣ θα είναι προετοιμασμένοι για τις αλλαγές.

Ο Offord λέει ότι αυτό μπορεί να “κάνει τα ταξίδια τους όσο το δυνατόν πιο αγχωτικά”.

Αν και το νέο συνοριακό σύστημα μπορεί αρχικά να φαίνεται τρομακτικό, η κατάλληλη προετοιμασία και γνώση μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των πιθανών καθυστερήσεων ή της σύγχυσης.

Θα είναι ζωτικής σημασίας για τους ταξιδιώτες να ενημερώνονται και να είναι προετοιμασμένοι για την πλοήγηση στο νέο συνοριακό σύστημα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ταξίδια τους στην ΕΕ.