Έναρξη ισχύος των διευρυμένων συστημάτων κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου με 6 χώρες

| 8 Φεβρουαρίου, 2024
Έναρξη ισχύος των διευρυμένων συστημάτων κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου με 6 χώρες

Καθώς οι νέοι Βρετανοί έχουν περισσότερες ευκαιρίες να μάθουν και να βιώσουν τη ζωή σε άλλες χώρες, το ίδιο συμβαίνει και με τους νέους των χωρών-εταίρων.

Η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επέκταση των επιτυχημένων υφιστάμενων προγραμμάτων κινητικότητας των νέων (YMS) τέθηκε σε ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Οι αμοιβαίες συμφωνίες με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αύξησαν τις ετήσιες ποσοστώσεις συμμετεχόντων για το διευρυμένο πρόγραμμα YMS.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος, ώστε περισσότεροι νέοι να μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις και να αποκτήσουν ζωτικής σημασίας εμπειρία ζωής στο εξωτερικό.

Νέα αμοιβαία προγράμματα κινητικότητας των νέων με την Ανδόρα και την Ουρουγουάη έχουν επίσης τεθεί σε ισχύ για άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.

“Είμαστε πάντα υπερήφανοι που υποδεχόμαστε νέους ανθρώπους για να γνωρίσουν τη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ενισχύσουμε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των χωρών-εταίρων που συμμετέχουν”, δήλωσε ο Tom Pursglove, βουλευτής, υπουργός για τη νόμιμη μετανάστευση και τα σύνορα.

Πρόσθεσε ότι χιλιάδες νέοι Βρετανοί “πραγματοποιούν κάθε χρόνο ταξίδια που αλλάζουν τη ζωή τους μέσω αυτών των προγραμμάτων”.

Επέκταση του προγράμματος κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τα διευρυμένα προγράμματα κινητικότητας των νέων με άλλες χώρες, όπως περιγράφεται στη φθινοπωρινή της δήλωση για το 2023.

Το 2023, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αμοιβαίες συμφωνίες YMS για τους νέους υπηκόους της Αυστραλίας και του Καναδά θα αυξηθούν κατά 7.000.

Επίσης, διευρύνει την επιλεξιμότητα και τη διάρκεια παραμονής των συμμετεχόντων από τις δύο χώρες και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι συμμετέχοντες της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας μπορούν πλέον να παρατείνουν τις θεωρήσεις τους για το YMS κατά ένα έτος μετά τη λήξη της διετούς περιόδου.

Οι θεωρήσεις YMS θα αυξηθούν κατά 9.100 μέσω βελτιωμένων συμφωνιών με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Από 1.500 θέσεις, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν πλέον να εκδίδουν έως και 6.000 θεωρήσεις YMS ή θεωρήσεις διακοπών εργασίας ετησίως.

Από την άλλη πλευρά, η ποσόστωση του YMS για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα θα αυξηθεί από 1.000 σε 5.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι νέοι πολίτες από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα δεν θα χρειάζεται πλέον να συμμετέχουν σε ψηφοφορία προτού υποβάλουν αίτηση για τη θεώρηση YMS.

Οι νέες αμοιβαίες συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ανδόρα και την Ουρουγουάη προσθέτουν 600 επιπλέον τοποθετήσεις ετησίως στο διευρυμένο πρόγραμμα YMS.

Προσφέρει 100 θέσεις για νέους από την Ανδόρρα και 500 θέσεις για νέους από την Ουρουγουάη για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μέγιστη διάρκεια παραμονής έως 2 έτη.

Τι είναι το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου

Η θεώρηση YMS επιτρέπει στους νέους να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και δύο χρόνια χωρίς τη χορηγία εργοδότη.

Το ισοδύναμο του προγράμματος κινητικότητας των νέων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η θεώρηση για διακοπές εργασίας από τις χώρες εταίρους.

Και τα δύο προγράμματα αποσκοπούν στην ενίσχυση των σχέσεων των χωρών-εταίρων, επιτρέποντας στους νέους να εξερευνήσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνίες.

“Το να ταξιδεύεις, να εργάζεσαι και να ζεις στο εξωτερικό μπορεί να είναι μια υπέροχη και εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία”, δήλωσε ο Pursglove.

Οι ρυθμίσεις βασίζονται σε ποσοστώσεις και είναι αμοιβαίες, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τον καθαρό αριθμό των μεταναστών και να μην ασκούν πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ενώ οι συμμετέχοντες και στα δύο προγράμματα μπορούν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της διαμονής τους για την κάλυψη των εξόδων, οι θεωρήσεις YMS και Working Holiday δεν απευθύνονται σε όσους αναζητούν πρωτίστως εργασία.

Επίσης, δεν μπορούν να φέρουν οικογένεια ή εξαρτώμενα μέλη στο πλαίσιο της θεώρησης YMS ή της θεώρησης διακοπών εργασίας.

Ωστόσο, μπορούν να συμμετάσχουν στους συμμετέχοντες στο YMS στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο εάν υποβάλουν αίτηση και λάβουν ξεχωριστή βίζα.

Οι θεωρήσεις YMS και οι θεωρήσεις διακοπών για εργασία δεν αποτελούν τρόπους εγκατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις χώρες εταίρους.

Ένα μελλοντικό πρόγραμμα κινητικότητας των νέων με την ΕΕ

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan εξέφρασε πρόσφατα την επιθυμία του να συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων.

Πρόσθεσε ότι οι νέοι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.

Το Brexit σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε επίσης να αποσύρει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού.

Όπως και το YMS, το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες σε νέους να ταξιδέψουν και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, να σπουδάσουν ή να εκπαιδευτούν σε άλλη χώρα.

Οι νέοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για διάστημα από δύο ημέρες έως ένα έτος, ανάλογα με το είδος του έργου που επιλέγουν.

Ο δήμαρχος Χαν δήλωσε ότι ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων θα ωφελήσει το Λονδίνο, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά.

Η ιδέα ενός προγράμματος κινητικότητας των νέων με την ΕΕ μετά το Brexit προτάθηκε τον Ιούλιο του 2023.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι διερευνά την ιδέα ενός προγράμματος κινητικότητας των νέων με τα κράτη μέλη της ΕΕ.