Έναρξη ισχύος της απαγόρευσης της Φοιτητικής Βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταφορά εξαρτώμενων μελών

| 4 Ιανουαρίου, 2024
Έναρξη ισχύος της απαγόρευσης της Φοιτητικής Βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταφορά εξαρτώμενων μελών

Η βρετανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιορισμούς στη χορήγηση φοιτητικής βίζας για να περιορίσει τη μετανάστευση και να αποτρέψει την κατάχρηση του μεταναστευτικού συστήματος.

Από τον Ιανουάριο του 2024, οι περισσότεροι διεθνείς φοιτητές που εγγράφονται σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) δεν θα μπορούν να φέρουν εξαρτώμενα μέλη.

Μόνο οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε μεταπτυχιακά ερευνητικά μαθήματα και μαθήματα με υποτροφίες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση θα μπορούν να φέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αυτή η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της προς το βρετανικό κοινό για μείωση της μετανάστευσης. Έχουμε καταρτίσει ένα σκληρό σχέδιο για την ταχεία μείωση των αριθμών, τον έλεγχο των συνόρων μας και την αποτροπή της χειραγώγησης του μεταναστευτικού μας συστήματος, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι σε μια δήλωση.

Είπε ότι η νέα πολιτική τερματίζει “την παράλογη πρακτική των φοιτητών από το εξωτερικό να φέρνουν τα μέλη της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Ο αυστηρότερος κανόνας για τα εξαρτώμενα μέλη της φοιτητικής βίζας ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2023.

Ο στόχος ήταν να αποτραπεί η χρησιμοποίηση της φοιτητικής βίζας ως μέσου για την εργασία στη χώρα.

Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 140.000 λιγότερα άτομα.

“Αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση της μετανάστευσης κατά δεκάδες χιλιάδες και θα συμβάλει στη συνολική στρατηγική μας να αποτρέψουμε 300.000 ανθρώπους από το να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο”, πρόσθεσε ο Cleverly.

Η παγκοσμίως κορυφαία τριτοβάθμια εκπαίδευση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική για τη διεθνή εκπαίδευση. Τονίζει τον θετικό αντίκτυπο των διεθνών φοιτητών στην οικονομία της χώρας.

Η νέα πολιτική για τις θεωρήσεις εισόδου των φοιτητών αποσκοπεί στην εξισορρόπηση της ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης της κορυφαίας εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο ελκυστικής για τους φοιτητές και της αποτροπής των ιδρυμάτων από το να δίνουν προτεραιότητα στη μετανάστευση έναντι της εκπαίδευσης.

Πρώτον, αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση των επιπέδων μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει επίσης ότι όσοι έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υψηλή εξειδίκευση και συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία.

Τα πανεπιστήμια και η κυβέρνηση θα βρουν επίσης εναλλακτικούς τρόπους για να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα στα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτά μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στους φοιτητές να συνεχίσουν να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη, μειώνοντας παράλληλα την καθαρή μετανάστευση.

Περισσότερες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική το 2024

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε σημαντικότερες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική για να μειώσει τη νόμιμη μετανάστευση σε βιώσιμα επίπεδα.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την απαγόρευση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης από το εξωτερικό να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη και την εντολή να ρυθμίζονται οι επιχειρήσεις περίθαλψης στην Αγγλία όσον αφορά τη χορηγία θεωρήσεων.

Η διαδρομή του ειδικευμένου εργάτη θα δει σχεδόν 50% αύξηση των ορίων του μισθού στις 38.700 λίρες Αγγλίας.

Το ποσό αυτό θα ισχύει επίσης για την απαίτηση ελάχιστου εισοδήματος των αιτούντων οικογενειακή θεώρηση ή των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι χορηγοί μελών της οικογένειας.

Ωστόσο, η αύξηση της απαίτησης για το κατώτατο όριο εισοδήματος της οικογενειακής θεώρησης θα γίνει σταδιακά. Θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο την άνοιξη του 2025.

Η κυβέρνηση καταργεί επίσης την έκπτωση μισθού 20% για τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις και αναθεωρεί τον κατάλογο των επαγγελμάτων που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνουν επίσης την αξιολόγηση της οδού της θεώρησης για πτυχιούχους.

Όλα αυτά τα μέτρα θα εισαχθούν σταδιακά στις αρχές του 2024.

Μαζί με την αλλαγή που επηρεάζει τα εξαρτώμενα μέλη των φοιτητών, αυτές οι αλλαγές πολιτικής αναμένεται να οδηγήσουν στην πιο ουσιαστική και ταυτόχρονα δίκαιη προσέγγιση για τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Στατιστικά στοιχεία καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν μια ανησυχητική αύξηση κατά 930% στον αριθμό των θεωρήσεων εξάρτησης που χορηγούνται από το 2019.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) δείχνουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, συνολικά 152.980 βίζες εκδόθηκαν σε εξαρτώμενα μέλη φοιτητών.

Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με τις μόλις 14.839 θεωρήσεις που χορηγήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το ONS εκτίμησε επίσης ότι η καθαρή μετανάστευση ήταν 672.000 από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023.

Μεγάλος αριθμός ατόμων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται πλέον από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Μεταξύ των 968.000 μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ, οι μετανάστες από την Ινδία, τη Νιγηρία και την Κίνα είναι οι πιο συνηθισμένοι.

Πολλοί μετανάστες έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τριτοβάθμια εκπαίδευση, ποσοστό 39%. Τα άτομα που έρχονται να εργαστούν στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας αντιπροσωπεύουν το 33% της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, όσοι φθάνουν μέσω ανθρωπιστικών οδών από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν από 19% σε 9%.

Οι αριθμοί καθαρής μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 αποκάλυψαν επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των θεωρήσεων για τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *