Έκθεση αποκαλύπτει απάτη με βίζες στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο διεθνείς φοιτητές, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

| 10 Οκτωβρίου, 2024
Έκθεση αποκαλύπτει απάτη με βίζες στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο διεθνείς φοιτητές, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
Ευγενική χορηγία της εικόνας από freepik

Ένα δίκτυο απάτης με βίζες έχει κλέψει δεκάδες χιλιάδες λίρες από ανθρώπους που ήλπιζαν να σπουδάσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι πράκτορες του εγκληματικού δικτύου παρουσιάζονται ως νόμιμοι προσλήπτες διεθνών φοιτητών και εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Συχνά χρησιμοποιούν πειστικούς ιστότοπους και καταχωρίσεις θέσεων εργασίας, ενώ μερικές φορές οργανώνουν ακόμη και ψεύτικες συνεντεύξεις για να φαίνονται νόμιμες.

Αυτές οι απάτες με παράνομα δίκτυα θεωρήσεων έχουν ως στόχο κυρίως διεθνείς φοιτητές από την Κίνα και την Ινδία που θέλουν να εργαστούν σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Στα θύματα υποσχέθηκαν τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας, βίζες και πιστοποιητικά χορηγίας, τα οποία θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Έχουν πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά, εξαντλώντας τις αποταμιεύσεις τους, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν εξαπατηθεί.

Ωστόσο, καταλήγουν με πλαστά έγγραφα και σημαντικές οικονομικές απώλειες, αφήνοντας τα όνειρά τους για ένα μέλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταστραφούν.

Σε ένα μόνο δίκτυο προσλήψεων, περίπου 140 ελπιδοφόρα άτομα πλήρωσαν τουλάχιστον 10.000 έως 20.000 λίρες ο καθένας, επιτρέποντας στην απάτη με τις θεωρήσεις να αποκομίσει κέρδη σχεδόν 1,2 εκατομμυρίων λιρών.

Οι απάτες με βίζες εκμεταλλεύονται την άγνοια των ανθρώπων με το μεταναστευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας πολλούς χρεωμένους και χωρίς νομική προσφυγή.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις, προτρέποντας τους διεθνείς φοιτητές να επαληθεύουν κάθε προσφορά βίζας ή εργασίας πριν προβούν σε πληρωμές.

Αυστηροποίηση των κανόνων για τις φοιτητικές θεωρήσεις για την καταπολέμηση των απάτης με τις θεωρήσεις

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των απατών, αυστηροποιώντας τους μεταναστευτικούς κανόνες και αυξάνοντας τον έλεγχο των αιτήσεων θεώρησης.

Από τον Ιανουάριο του 2024, μόνο επιλεγμένοι διεθνείς φοιτητές θα μπορούν να φέρνουν οικογένεια για να περιοριστεί η κατάχρηση του συστήματος θεωρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι φοιτητές που ελπίζουν να μεταβούν σε θεώρηση εργασίας μπορούν να το κάνουν μόνο μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους και πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας για θεώρηση εργασίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης θεσπίσει αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές για τα πανεπιστήμια που χρησιμοποιούν πράκτορες προσλήψεων.

Αυτό περιλαμβάνει ένα σύστημα υποχρεωτικής εγγραφής για τους διεθνείς πράκτορες και υποπράκτορες προσλήψεων.

Τα γραφεία προσλήψεων μπορούν να χάσουν την άδειά τους εάν οι φοιτητές από το εξωτερικό που προσλαμβάνουν αποτύχουν στον έλεγχο της βίζας του Ηνωμένου Βασιλείου ή εάν αποτύχουν να εγγραφούν ή να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους.

Τα πανεπιστήμια πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν τις δαπάνες για τους πράκτορες προσλήψεων και τον αριθμό των διεθνών φοιτητών που εγγράφονται μέσω αυτών.

Αυτοί οι αυστηρότεροι κανόνες για τη φοιτητική βίζα ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης (MAC) μετά από επανεξέταση της βρετανικής βίζας για πτυχιούχους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει επίσης αυστηρότερα πρότυπα συμμόρφωσης για τα ιδρύματα που προσλαμβάνουν φοιτητές από το εξωτερικό.

Οι αλλοδαποί φοιτητές πρέπει να αποδεικνύουν την ικανότητά τους να συντηρούν τον εαυτό τους, ικανοποιώντας μια αυξημένη απαίτηση οικονομικής συντήρησης.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, η νέα εισοδηματική απαίτηση για τους φοιτητές που ζουν στο Λονδίνο θα είναι 1.483 λίρες το μήνα.

Το νέο απαιτούμενο εισόδημα για τους φοιτητές εκτός Λονδίνου θα είναι 1.136 λίρες το μήνα.

Αυτοί οι αυστηρότεροι κανόνες θεωρήσεων και προσλήψεων διασφαλίζουν ότι τα άτομα έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για ποιοτική εκπαίδευση και όχι ως κερκόπορτα για να εργαστούν στη χώρα.

Αλλαγές στους κανόνες θεωρήσεων για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης

Έκθεση αποκαλύπτει απάτη με βίζες στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο διεθνείς φοιτητές, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
Ευγενική χορηγία εικόνας από jcomp στο Freepik

Λόγω της μεγάλης ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί βασικό στόχο για παράνομες απάτες με βίζες.

Σε πολλούς ελπιδοφόρους από το εξωτερικό έχει υποσχεθεί γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία ή οίκους ευγηρίας, για να τους εκμεταλλευτούν και να τους κακοποιήσουν.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε το γενικό όριο μισθών για τους ειδικευμένους εργαζόμενους και εισήγαγε έναν νέο κατάλογο μισθών για τη μετανάστευση.

Αυτοί οι νέοι κανόνες επηρεάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, οι οποίοι θα μπορούσαν προηγουμένως να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη θεώρηση με χαμηλότερη εισοδηματική απαίτηση.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης δεν μπορούν πλέον να φέρνουν τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι οδηγίες φροντίδας πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένες στην Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας πριν προσλάβουν διεθνείς εργαζόμενους.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της απάτης με τις θεωρήσεις είναι οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τις εταιρείες που προσφέρουν χορηγίες θεωρήσεων.

Αυτό περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες που προσφέρουν εργασία είναι νόμιμες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επίσης αυξήσει τις επιθεωρήσεις και επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες για τις θεωρήσεις.

Αυτοί οι νέοι κανόνες και οι επιχειρήσεις καταστολής συμβάλλουν στην επιβολή των κανόνων για τις θεωρήσεις εργασίας και στην προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση.

Το μειονέκτημα των αυστηρότερων κανόνων μετανάστευσης και θεωρήσεων

Ενώ τα μέτρα αυτά έχουν δυσκολέψει τους απατεώνες, έχουν επίσης δημιουργήσει προκλήσεις για τους νόμιμους αιτούντες.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι πλέον πιο χρονοβόρα, με πρόσθετους ελέγχους και υψηλότερες απαιτήσεις τεκμηρίωσης.

Παρά τα εμπόδια αυτά, οι σπουδές και η εργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ιδιαίτερα περιζήτητες για τους διεθνείς φοιτητές και εργαζόμενους.

Οι απατεώνες παράνομων θεωρήσεων το γνωρίζουν καλά αυτό, γι’ αυτό και συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται πολλούς που ελπίζουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές ή εργασία.

Οι επικριτές αυτών των νέων και αυστηρότερων πολιτικών ανησυχούν ότι θα κάνουν τους διεθνείς φοιτητές και εργαζόμενους πιο ευάλωτους σε απάτες με τις θεωρήσεις.

Οι πιο περίπλοκοι κανόνες και διαδικασίες μπορεί να ωθήσουν τα άτομα να ζητήσουν βοήθεια από μη εξουσιοδοτημένους πράκτορες για να αποφύγουν τη γραφειοκρατία.

Προστασία από απάτες με τις βρετανικές θεωρήσεις

Έκθεση αποκαλύπτει απάτη με βίζες στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο διεθνείς φοιτητές, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Freepik

Οι διεθνείς φοιτητές και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να προστατευθούν από το να πέσουν θύματα αυτών των απατών.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης παροτρύνουν τους φοιτητές να επαληθεύουν πάντα τις προσφορές εργασίας και τους χορηγούς θεωρήσεων μέσω επίσημων καναλιών όπως το UK Visas and Immigration (UKVI).

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:

Πρέπει να διασφαλίσουν ότι η προσφορά εργασίας προέρχεται από νόμιμη εταιρεία, ελέγχοντας το UKVI ή τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας.

Να είστε επιφυλακτικοί σε μεγάλες προκαταβολές χωρίς την κατάλληλη τεκμηρίωση. Οι νόμιμοι χορηγοί θεωρήσεων ή οι υπεύθυνοι πρόσληψης δεν θα πρέπει να ζητούν κάτι τέτοιο.

Συνεργάζεστε μόνο με γραφεία προσλήψεων εγγεγραμμένα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ή αναγνωρισμένα από πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές που ανησυχούν για μια προσφορά θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από τις υπηρεσίες μετανάστευσης, βίζας και επαγγελματικού προσανατολισμού του πανεπιστημίου τους.

Όσοι υποψιάζονται ότι έχουν στοχοποιηθεί από απάτη πρέπει να την αναφέρουν αμέσως στις βρετανικές αρχές.

Αυτό θα βοηθήσει να αποτρέψετε άλλους από το να πέσουν θύματα των ίδιων απατηλών συστημάτων.

Η αύξηση των απάτης με τις θεωρήσεις αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των διεθνών φοιτητών και εργαζομένων όσον αφορά την εξασφάλιση νόμιμων ευκαιριών σπουδών και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αυστηρότερους κανόνες μετανάστευσης και πιο εξελιγμένους απατεώνες, οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι και σε εγρήγορση για να προστατευτούν από την απάτη.