Το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα για την απόδειξη της κατάστασης μετανάστευσης

| 19 Απριλίου, 2024
Το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα για την απόδειξη της κατάστασης μετανάστευσης

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) άρχισε να αποστέλλει προσκλήσεις για τη μετάβαση σε eVisas στους κατόχους βιομετρικών αδειών διαμονής (BRP).

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους κατόχους BRP στις 17 Απριλίου.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα περιέχουν προσκλήσεις για τη δημιουργία λογαριασμού UK Visas and Immigration (UKVI) για την πρόσβαση στο eVisa.

Το eVisa είναι ένα ηλεκτρονικό αρχείο και μια ψηφιακή απόδειξη του μεταναστευτικού τους καθεστώτος. Αυτό αποδεικνύει το δικαίωμά τους να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν και να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους πόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημιουργία λογαριασμού UKVI είναι δωρεάν. Επίσης, δεν θα αλλάξει, δεν θα επηρεάσει ούτε θα καταργήσει το τρέχον μεταναστευτικό καθεστώς ή τα δικαιώματα κάποιου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Έχουμε ήδη λάβει πραγματικά σημαντικά μέτρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος συνόρων και μετανάστευσης”, δήλωσε ο Tom Pursglove, υπουργός για τη νόμιμη μετανάστευση και τα σύνορα.

Πρόσθεσε ότι η ευρεία εξάπλωση του eVisa αποτελεί “βασικό μέρος” αυτής της διαδικασίας. Ανοίγει το δρόμο για το όραμα της κυβέρνησης για σύνορα χωρίς επαφή.

Οι προσκλήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αποσταλούν σταδιακά πριν η διαδικασία ανοίξει για όλους τους κατόχους BRP το καλοκαίρι του 2024.

Φέτος, η κυβέρνηση καταργεί σταδιακά όλα τα φυσικά έγγραφα που χρησιμοποιούνται για την απόδειξη του μεταναστευτικού καθεστώτος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό περιλαμβάνει τις BRP, τις βιομετρικές κάρτες διαμονής (BRC) και τις ενδείξεις διαβατηρίου, όπως οι σφραγίδες υγρής μελάνης και τα αυτοκόλλητα βινιέτας.

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα εκδίδει πλέον φυσικά έγγραφα μετανάστευσης και θα εκδίδει μόνο ηλεκτρονικές βίζες.

Πλεονεκτήματα του eVisas ή του ψηφιακού καθεστώτος μετανάστευσης

Η μετάβαση σε eVisas ευθυγραμμίζεται με άλλες χώρες που αντικαθιστούν τα φυσικά έγγραφα μετανάστευσης με ψηφιακές μορφές.

Ο κ. Pursglove τόνισε ότι η αντικατάσταση των φυσικών εγγράφων μετανάστευσης με eVisas θα “διασφαλίσει τον αυστηρό έλεγχο” των ατόμων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν.

Πρόσθεσε ότι τα eVisas ενισχύουν την ασφάλεια των συνόρων και αποτρέπουν την κατάχρηση του μεταναστευτικού συστήματος, ενώ παράλληλα προσφέρουν εξοικονόμηση κόστους για τους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεδομένου ότι το eVisa είναι ένα ψηφιακό αρχείο του μεταναστευτικού καθεστώτος ενός ατόμου, δεν μπορεί να χαθεί ή να αλλοιωθεί.

Είναι ασφαλές και συνδέεται με τα μοναδικά βιομετρικά δεδομένα του κατόχου, όπως το BRP ή το BRC, γεγονός που αποτρέπει την απάτη ταυτότητας.

Τα άτομα μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα και τις άδειές τους χωρίς να περιμένουν το φυσικό έγγραφο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ψηφιακής καταγραφής των αδειών σας στο διαδίκτυο είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές οπουδήποτε και σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό επιτρέπει την άμεση επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας και διαβατηρίου με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κάποιος μπορεί να αποδείξει τα δικαιώματά του κάνοντας έναν γρήγορο και απλό έλεγχο στην ασφαλή ηλεκτρονική υπηρεσία του ιστότοπου της βρετανικής κυβέρνησης.

Αρκετοί δημόσιοι φορείς χρησιμοποιούν ήδη αυτή τη διαδικτυακή υπηρεσία για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας και των δικαιωμάτων πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τα άτομα με έγκυρες άδειες δεν υπόκεινται επίσης σε μεταναστευτικό έλεγχο όταν ταξιδεύουν εντός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως και η νέα Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Άδεια (ETA), τα eVisas συνδέονται με το διαβατήριό τους, το οποίο θα πρέπει να είναι καταχωρημένο στους λογαριασμούς τους στο UKVI.

Οι υπάλληλοι των συνόρων μπορούν στη συνέχεια να σαρώσουν τα διαβατήριά τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στη θεώρηση ή την άδεια εισόδου και διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προβλήματα με την ηλεκτρονική υπηρεσία eVisa του Υπουργείου Εσωτερικών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, τα eVisas είναι “δοκιμασμένα”, καθώς εκατομμύρια άτομα τα χρησιμοποιούν ήδη.

Αυτό περιλαμβάνει όσους έχουν λάβει καθεστώς εγκατάστασης και προεγκατάστασης μέσω του συστήματος εγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS).

Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων με έγκυρο καθεστώς μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απόδειξη των δικαιωμάτων τους.

Η Monique Hawkins της The3Million μοιράστηκε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλοί κάτοχοι eVisa κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το The3Million είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ελβετίας που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Χόκινς δήλωσε ότι είναι κυρίως δύσκολο να πλοηγηθεί κανείς στο ηλεκτρονικό σύστημα, καθώς περιλαμβάνει πολλά βήματα.

Ο κάτοχος eVisa πρέπει να συνδεθεί στο σύστημα και να δώσει έναν κωδικό. Οι δημόσιοι φορείς πρέπει επίσης να επαληθεύουν τον κωδικό που παρέχει το άτομο.

Η απόδειξη των δικαιωμάτων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν η βάση δεδομένων δεν αναγνωρίζει τα δεδομένα του κατόχου της eVisa.

Το σύστημα είχε αναφερθεί ότι παρουσίαζε σπασμένα ή ανάμεικτα αρχεία και διάφορα σφάλματα.

Για παράδειγμα, το eVisa ενός ατόμου μπορεί να εμφανίζει διαφορετική φωτογραφία ή συνδυασμό σωστών και λανθασμένων στοιχείων.

Οι μεταφορείς δεν θα τους επιτρέψουν να επιβιβαστούν και να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν δεν μπορούν να αποδείξουν τα δικαιώματα ή τις άδειές τους.

Ως αποτέλεσμα, οι μη Βρετανοί κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να χάσουν σημαντικές υποχρεώσεις, όπως η εργασία.

Ο Χόκινς πρότεινε ότι όλα τα άτομα με μεταναστευτικό καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ταξιδιωτική ταυτότητα αντί για το ηλεκτρονικό σύστημα.

Θα μπορούσε να είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση, όπως ένας 2D γραμμωτός κώδικας, αν όχι ένα φυσικό έγγραφο.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει μια γραμμή υποστήριξης 24 ώρες το 24ωρο για τους ανθρώπους από το εξωτερικό στους οποίους δεν επιτρέπεται η επιβίβαση λόγω λαθών του συστήματος κατά την απόδειξη της μεταναστευτικής τους κατάστασης.