Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφωνούν να συνεργαστούν κατά της παράνομης μετανάστευσης

| 28 Φεβρουαρίου, 2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφωνούν να συνεργαστούν κατά της παράνομης μετανάστευσης

Η βρετανική κυβέρνηση και ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, συμφώνησαν σε μια συμφωνία εργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2024, ο Hans Leijtens, Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, και ο Phil Douglas, Γενικός Διευθυντής της Συνοριακής Δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψαν τη συμφωνία.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Cleverly και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Ylva Johansson ήταν επίσης παρόντες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πέρυσι, περίπου 30.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη από τη Γαλλία προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερα από τις 46.000 το 2022. Ωστόσο, το BBC ανέφερε ότι το σύνολο ήταν το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τον Μάρτιο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε επίσης συμφωνία με τη Γαλλία για να συνεργαστούν ώστε να σταματήσουν οι παράνομοι εισερχόμενοι μέσω της Μάγχης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεσμεύονται να βελτιώσουν την ασφάλεια των συνόρων

Σε δήλωσή του, ο Cleverly δήλωσε ότι τα οργανωμένα εγκλήματα μετανάστευσης αποτελούν “παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν κοινές λύσεις και φιλοδοξίες”.

“Η συμφωνία εργασίας ορόσημο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Frontex είναι ένα ακόμη κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την ασφάλεια των συνόρων μας και την αναχαίτιση των πλοίων”, πρόσθεσε.

Ο Leijtens δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι η συμφωνία δείχνει τη “συλλογική αφοσίωση σε μια ασφαλέστερη και ασφαλέστερη Ευρώπη”.

“Με τη συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνουμε από κοινού τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων μας”, δήλωσε.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί τη συμφωνία που επετεύχθη τον Μάιο του 2023 μεταξύ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ανάπτυξη μιας νέας συμφωνίας εργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Frontex.

Η συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου και Frontex θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό

Η ρύθμιση αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρησιακής αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στην παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο μεταναστευτικό έγκλημα.

Δημιουργεί μια πλατφόρμα για συντονισμένες δράσεις μεταξύ της συνοριακής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου και του Frontex της ΕΕ σε διάφορους τομείς.

Ένας τομέας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και πληροφοριών, η επίγνωση της κατάστασης και η ανάλυση κινδύνων.

Αυτό περιλαμβάνει τις τάσεις της μετανάστευσης, την επιτήρηση των συνόρων, την καταπολέμηση της απάτης με έγγραφα, τις επιστροφές και τη διαχείριση των συνόρων.

Μια άλλη είναι η κατάρτιση για την ενίσχυση των ικανοτήτων των συνοριακών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τις αποτελεσματικές στρατηγικές του άλλου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία σε σχετική έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την προστασία των συνόρων.

Αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση της τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της εναέριας επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Η συνεργασία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ ισχύει επίσης σε επιχειρησιακούς και τεχνικούς τομείς. Αυτό περιλαμβάνει την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού για παρατηρητικούς, συντονιστικούς ή συμβουλευτικούς ρόλους.

Και τα δύο μέρη ελπίζουν επίσης να επεκτείνουν τη συνεργασία τους μακροπρόθεσμα.

Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν της ΕΕ

Τον Φεβρουάριο του 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν να τροποποιήσουν τον νέο συνοριακό κώδικα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η ΕΕ θα περιορίσει και θα μειώσει τις ώρες λειτουργίας των συνοριακών σημείων διέλευσης για να αποτρέψει τη χρήση των μεταναστών ως μέσων σύγκρουσης και αποσταθεροποίησης.

Έχει επίσης εισαγάγει νέα πρωτόκολλα μεταφοράς για τη σύλληψη παράνομων υπηκόων τρίτων χωρών και την επιστροφή τους στο κράτος από το οποίο ήρθαν.

Η ΕΕ θα εισαγάγει επίσης δύο σημαντικές βελτιώσεις στην ασφάλεια των συνόρων: το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ESS) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου(ETIAS).

Το EES θα καταγράφει ηλεκτρονικά τις εισόδους και τις εξόδους αντί να σφραγίζει τα διαβατήρια κατά την άφιξη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ΕΕΣ, οι κάτοχοι θεωρήσεων βραχείας διαμονής και οι ταξιδιώτες που δεν έχουν λάβει θεώρηση πρέπει να καταχωρίζουν βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή σαρώσεις προσώπου, στα σύνορα.

Θα καταγράφει επίσης τις αρνήσεις εισόδου, διευκολύνοντας τον εντοπισμό όσων δεν έχουν άδεια εισόδου και όσων έχουν παρατείνει τη διαμονή τους στο χώρο Σένγκεν.

Επιπλέον, η ΕΥΕ θα εντοπίζει άτομα που χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια.

Από την άλλη πλευρά, το ETIAS είναι ένα νέο ηλεκτρονικό έγγραφο που απαιτείται για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν χωρίς θεώρηση.

Στόχος του είναι να βελτιώσει την ασφάλεια με τον προκαταρκτικό έλεγχο των ταξιδιωτών και τον εντοπισμό ατόμων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια πριν από την άφιξή τους.

Η EES πρόκειται να εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2024, ενώ το ETIAS θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2025.

Ενίσχυση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου

Το 2022, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε τον νόμο περί εθνικών συνόρων του 2022, ο οποίος αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νομοθεσία αποσκοπεί στην πλήρη ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου και στην αποτροπή των παράνομων εισόδων και των απειλών για την εθνική ασφάλεια πριν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ψηφιοποίηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου συνεπάγεται την αντικατάσταση του μεταναστευτικού καθεστώτος με ηλεκτρονικά αρχεία, ή eVisas, και την επιβολή της νέας Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Άδειας (ETA).

Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για την επίτευξη μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας μετανάστευσης έως το 2025, η οποία θα διαχειρίζεται τη μετανάστευση και θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να παραμένουν παράνομα στη χώρα.

Επί του παρόντος, μετατρέπει όλα τα φυσικά έγγραφα μετανάστευσης, όπως οι βιομετρικές κάρτες διαμονής και οι σφραγίδες και τα αυτοκόλλητα διαβατηρίων, σε eVisas.

Από την άλλη πλευρά, το ETA λειτουργεί παρόμοια με το ETIAS. Δεν πρόκειται για θεώρηση αλλά για ψηφιακή ταξιδιωτική άδεια για όλους τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση.

Εκτός από τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων, η ΕΤΑ απλοποιεί τα ταξίδια για άτομα χαμηλού κινδύνου που έχουν υποβληθεί σε προκαταρκτικό έλεγχο.

Επί του παρόντος, μόνο οι επισκέπτες από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Ιορδανία επωφελούνται από το νέο σύστημα ETA του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέχρι το 2024, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει ότι όλοι οι ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα θα πρέπει να έχουν ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.