Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώνει χρηματοδότηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη των ατόμων που μεταβαίνουν σε eVisas

| 25 Σεπτεμβρίου, 2024
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώνει χρηματοδότηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη των ατόμων που μεταβαίνουν σε eVisas
Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Gustave.iii μέσω Wikimedia Commons

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) ανακοίνωσε ότι θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων λιρών για να βοηθήσει όσους έχουν φυσικά έγγραφα μετανάστευσης να μεταβούν σε ηλεκτρονικές άδειες εισόδου (eVisas).

Η χρηματοδότηση αυτή θα στηρίξει φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινοτικές ομάδες που βοηθούν άτομα που δυσκολεύονται με το νέο ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέσσερις βασικοί οργανισμοί – η Migrant Help, η Citizens Advice Scotland, το Welsh Refugee Council και η Advice NI – θα ηγηθούν της προσπάθειας.

Δεκάδες κοινοτικές οργανώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχουν, προσφέροντας υποστήριξη τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτές οι ομάδες θα βοηθήσουν τους πολίτες να δημιουργήσουν τους λογαριασμούς τους στο UK Visas and Immigration (UKVI) και να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές τους βίζες.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευάλωτες ομάδες που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή να δυσκολεύονται με την τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Αυτές οι ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνουν ηλικιωμένους ενήλικες, άτομα με αναπηρίες ή άτομα που δεν μιλούν άπταιστα αγγλικά.

Η υπουργός Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Seema Malhotra, προέτρεψε όλους όσοι διαθέτουν φυσικά έγγραφα να αναλάβουν δράση τώρα.

“Θέλω να διαβεβαιώσω όσους το χρειάζονται ότι υπάρχουν δωρεάν συμβουλές και υποστήριξη”, πρόσθεσε.

Η μετάβαση στην ηλεκτρονική βίζα επηρεάζει όσους διαθέτουν φυσικά έγγραφα μετανάστευσης, όπως βιομετρικές άδειες ή κάρτες, σφραγίδες υγρού μελανιού και βινιέτες βίζας στα διαβατήρια.

Καθώς η προθεσμία πλησιάζει γρήγορα στις 31 Δεκεμβρίου 2024, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει όλους τους κατόχους θεωρήσεων να κάνουν τη μετάβαση τώρα.

Όποιος δεν κάνει τη μετάβαση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που θα αποδεικνύουν τη μεταναστευτική του κατάσταση στο μέλλον.

Μια ψηφιακή μετάβαση για όλους

Η μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στο eVisas αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του για τη μετάβαση σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα μετανάστευσης έως το 2025.

Τα παραδοσιακά φυσικά έγγραφα, όπως οι βιομετρικές άδειες διαμονής (BRP), οι σφραγίδες υγρής μελάνης και τα αυτοκόλλητα βινιέτας, θα είναι παρωχημένα.

Αυτά θα αντικατασταθούν από μια πιο ασφαλή ψηφιακή εναλλακτική λύση, ένα eVisa ή ένα καθεστώς μετανάστευσης που θα αποθηκεύεται και θα είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο.

Το νέο σύστημα eVisa θα ενισχύσει την ασφάλεια μειώνοντας τον κίνδυνο απώλειας ή παραποίησης των εγγράφων μετανάστευσης.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα διευκολύνει τους πολίτες να αποδεικνύουν αμέσως την κατάσταση της μετανάστευσής τους σε απευθείας σύνδεση.

Επιπλέον, με το eVisas, τα άτομα μπορούν εύκολα να ενημερώνουν και να ανανεώνουν το μεταναστευτικό τους καθεστώς ηλεκτρονικά.

“Η μετάβαση σε eVisa είναι δωρεάν και απλή, προσφέροντας μεγαλύτερη ευκολία στους πελάτες”, δήλωσε ο Malhotra.

Προσφέρει επίσης “σημαντική εξοικονόμηση κόστους και αυξημένη ασφάλεια για το σύστημα συνόρων και μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου”, πρόσθεσε.

Όσοι εξακολουθούν να βασίζονται σε φυσικά έγγραφα μετανάστευσης πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI τώρα για να αποφύγουν προβλήματα με την απόδειξη του καθεστώτος τους στο μέλλον.

Όσοι δεν αλλάξουν εγκαίρως, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, η στέγαση και η απασχόληση.

Οι αεροπορικές εταιρείες και άλλοι αερομεταφορείς θα απαιτούν επίσης ψηφιακή απόδειξη του καθεστώτος μετανάστευσης από το 2025 και μετά.

Οι λογαριασμοί τους στο UKVI και τα eVisas θα πρέπει να συνδεθούν με τα διαβατήριά τους για τον εξορθολογισμό των συνοριακών ελέγχων και των διεθνών ταξιδιών.

Ανησυχίες σχετικά με την εσπευσμένη προθεσμία για τη μετάβαση στην eVisa

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώνει χρηματοδότηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη των ατόμων που μεταβαίνουν σε eVisas
Χορηγία εικόνας από Karl Allen Lugmayer μέσω Pixabay

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία αυτό το φθινόπωρο για να υπενθυμίσει στους πολίτες την προθεσμία για τη χορήγηση του eVisa.

Πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η προθεσμία φαίνεται βιαστική, καθώς απομένουν μόνο λιγότεροι από τέσσερις μήνες.

Φοβούνται ότι εκατομμύρια άτομα μπορεί να μην καταφέρουν να στραφούν στα eVisas, οδηγώντας σε επανάληψη του σκανδάλου Windrush.

Το σκάνδαλο Windrush, που αποκαλύφθηκε το 2017, αφορούσε μετανάστες από την Καραϊβική που ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1948 και 1973.

Ως Βρετανοί υπήκοοι, αντιμετωπίστηκαν λανθασμένα ως παράνομοι μετανάστες, παρόλο που είχαν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο επ’ αόριστον.

Η γενιά “Windrush” υποβλήθηκε σε άδικη κράτηση ή απέλαση και άρνηση δικαιωμάτων λόγω ανεπαρκών εγγράφων.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί.

Υποσχέθηκε ότι η μετάβαση στα ψηφιακά έγγραφα θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Πώς να μεταβείτε σε eVisa

Η μετάβαση σε eVisa δεν επηρεάζει την άδεια ή το μεταναστευτικό καθεστώς ενός ατόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλοι οι κάτοχοι βιομετρικών αδειών διαμονής (BRP) πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό UKVI στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η δημιουργία λογαριασμού eVisa είναι δωρεάν και υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στο διαδίκτυο για να βοηθηθούν οι ενδιαφερόμενοι βήμα προς βήμα.

Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από κοινοτικές ομάδες ή να επισκεφθούν δημόσιους χώρους όπως οι βιβλιοθήκες για βοήθεια.

Για όσους δεν είναι σίγουροι αν έχουν ήδη λογαριασμό, η κυβέρνηση συμβουλεύει να ελέγξουν την ιστοσελίδα του UKVI.

Μπορούν επίσης να ανατρέξουν στην αρχική τους επιστολή έγκρισης θεώρησης ή στο email τους για να επιβεβαιώσουν αν έχουν ήδη λογαριασμό.

Όσοι έχουν σφραγίδες με υγρό μελάνι ή βινιέτες βίζας πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μη χρονική προθεσμία (NTL) για να επιβεβαιώσουν την κατάστασή τους και να αποκτήσουν BRP.

Μόλις αποκτήσουν BRP, μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI αργότερα μέσα στο έτος και να αποκτήσουν πρόσβαση στο eVisa τους.

Οι βιομετρικές κάρτες διαμονής (BRC), επίσης γνωστές ως “κάρτες διαμονής του Ηνωμένου Βασιλείου” ή “βιομετρικές κάρτες διαμονής του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ)”, δεν ισχύουν πλέον μετά το Brexit.

Όσοι διαθέτουν BRC πρέπει να υποβάλουν αίτηση για νέα άδεια στο πλαίσιο του συστήματος διακανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSS).

Η EUSS επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας και τις οικογένειές τους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Τα άτομα με BRC στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς εγκατάστασης ή προεγκατάστασης στο πλαίσιο της EUSS διαθέτουν ήδη eVisas.

Το μέλλον των ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώνει χρηματοδότηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη των ατόμων που μεταβαίνουν σε eVisas
Χορηγία εικόνας από Nel Botha μέσω Pixabay

Εκτός από τους κατόχους καθεστώτος EUSS, το σύστημα eVisa έχει επίσης εισαχθεί για τους αιτούντες θεώρηση μακράς διαρκείας και άλλους βιομετρικούς αιτούντες θεώρησης.

Απαιτείται πλέον να δημιουργήσουν λογαριασμό στο UKVI για να λάβουν τη θεώρηση.

Από τον Ιανουάριο του 2025, οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν χρειάζονται βίζα θα πρέπει να λαμβάνουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA).

Αυτά τα νέα ψηφιακά συστήματα και διαδικασίες αποσκοπούν στην ενίσχυση και βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθώς η προθεσμία πλησιάζει, όποιος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί φυσικό έγγραφο μετανάστευσης θα πρέπει να λάβει μέτρα για να μεταβεί σε ηλεκτρονικό βίζα.

Οι κοινοτικές οργανώσεις είναι έτοιμες να βοηθήσουν όσους χρειάζονται βοήθεια. Βρείτε τους αριθμούς επικοινωνίας τους εδώ.

Ο δικτυακός τόπος της κυβέρνησης παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να κάνετε τη μετάβαση. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα gov.uk/eVisa.